Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αστερoειδής έπεσε στη Γη! Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο!

Πριν λίγες ώρες, ένας αστεροειδής μήκους 1-1.5 μέτρων έπεσε στη Γη. Ο λόγος για τον 2024 RW1, που ανιχνεύτηκε πρώτη φορά εχθές, λίγες ώρες πριν μπει στην ατμόσφαιρα της Γης, όπου και κάηκε.

Δυστυχώς, δεν φάνηκε από πολλές περιοχές, καθώς στην περιοχή υπήρχε συννεφιά, λόγω ενός τυφώνα στην περιοχή. Ο αστεροειδής έπεσε ανατολικά των Φιλιππίνων, στις 19:45 ώρα Ελλάδος. Ο αστεροειδής έπεσε με ταχύτητα 63.360 χιλιόμετρα την ώρα και φυσικά κάηκε στην ατμόσφαιρα της Γης, καθώς ήταν αρκετά μικρός. Όμως, κάποιος πρόλαβε να τραβήξει σε βίντεο την πτώση του 2024 RW1 και το θέαμα ήταν εντυπωσιακό.

Όπως δήλωσε ο Alan Fitzsimmons του Queen’s University Belfast στο Ηνωμένο Βασίλειο:

»Μην ξεγελιέστε από τις ταινίες του Hollywood όπου μπορείτε να δείτε το πράγμα να έρχεται ουρλιάζοντας στον ουρανό και έχετε χρόνο να τρέξετε έξω από το σπίτι, να πάρετε τη γάτα, να μπείτε στο αυτοκίνητο και να οδηγήσετε κάπου. Δεν έχετε το χρόνο να το κάνετε αυτό. Ωστόσο, ένα τόσο μικρό αντικείμενο δεν μπορεί να κάνει καμία ζημιά στο έδαφος. Προστατευόμαστε από αυτά από την ατμόσφαιρα της Γης».

2024 RW1
Ο αστεροειδής 202 RW1, κινείται στον ουρανό πριν πέσει στη Γη. Βρίσκεται στον μοβ κύκλο

Τόσο μικρό αστεροειδείς είναι δύσκολο να εντοπιστούν νωρίτερα, καθώς υπάρχουν χιλιάδες στο διάστημα που δε μπορούμε εύκολα να ανιχνεύσουμε, καθώς βρίσκονται κρυμμένοι στο δυνατό φως του ήλιου. Για αυτό, οι αστρονόμοι, προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους ανίχνευσης, για να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, όταν πλησιάσει κάποιος μεγαλύτερος αστεροειδής που θα μπορεί να κάνει ζημιά.

 

«Το πραγματικά θετικό στοιχείο είναι ότι τα ερευνητικά τηλεσκόπια είναι πλέον αρκετά καλά ώστε να εντοπίζουν αυτά τα πράγματα που έρχονται και να μας προειδοποιούν. Για να το θέσουμε αλλιώς, αν αυτό το αντικείμενο ήταν πολύ μεγαλύτερο και έτσι ίσως αποτελούσε απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος, τότε θα ήταν πολύ πιο φωτεινό και θα το είχαμε εντοπίσει πολύ πιο μακριά. Έτσι, αυτό είναι πραγματικά μια πολύ ωραία απόδειξη ότι τα σημερινά συστήματα έρευνας κάνουν πολύ καλή δουλειά. Πιθανότατα ανιχνεύουμε κατά μέσο όρο περίπου έναν μικρό αστεροειδή πριν αυτός χτυπήσει την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο τώρα, και τα συστήματα έρευνας γίνονται όλο και καλύτερα».

Μέχρι στιγμής, η Γη έχει το πρόγραμμα DART, που κατάφερε με επιτυχία να εκτρέψει τον αστεροειδή Dimorphos, όμως αρκετά από τα κομμάτια του κατευθύνονται προς την Γη, προκαλώντας βροχή μετεωριτών. Βέβαια, τα κομμάτια του είναι πολύ μικρά και θα καούν πολύ εύκολα στην ατμόσφαιρα. O Dimorphos έχει διάμετρο 160 μέτρων, που αν έπεφτε στη Γη, θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα και καταστροφές.

Στην πλανητική άμυνα, απέναντι σε αστεροειδείς, μπαίνει και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), με την αποστολή Hera, ενώ σύστημα εκτροπής αστεροειδών ετοιμάζει και η Κίνα.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.