Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

To θεώρημα του Μπέυζ και το γιότ «Μπεϋζιανός»

Η εξίσωση στην παραπάνω εικόνα εκφράζει το θεώρημα του Bayes (Μπέυζ). Στην εξίσωση αυτή οι εκφράσεις P(A) και P(B) είναι οι πιθανότητες να συμβούν τα γεγονότα A και B που είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους, P(A|B) είναι η υπό συνθήκη πιθανότητα – η πιθανότητα του A δεδομένου ότι αληθεύει το γεγονός B και P(B|A) είναι η πιθανότητα του B δεδομένου ότι αληθεύει το γεγονός A.

Το θεώρημα διατυπώθηκε από τον Άγγλο μαθηματικό και πρεσβυτεριανό ιερέα Τόμας Μπέυζ (1701–1761). Επρόκειτο για μια νέα προσέγγιση σε ένα θεμελιώδες αίνιγμα: πως να προχωρήσεις αντίστροφα από τις παρατηρήσεις στα κρυφά αίτια όταν οι πληροφορίες που έχεις είναι ελλιπείς. Το θεώρημα αναπτύχθηκε περαιτέρω από τον Pierre-Simon Laplace, που δημοσίευσε τη μοντέρνα διατύπωση το 1812 στο βιβλίο του «Théorie analytique des probabilités». Μάλιστα χρησιμοποίησε το θεώρημα για να εκτιμήσει την μάζα του πλανήτη Κρόνου. Έτσι, ο Laplace ήταν ένας από τους πρώτους «Μπεϋζιανούς» στατιστικολόγους.

“Bayesian” (Μπεϋζιανός) ήταν και το όνομα του πολυτελούς γιότ του Βρετανού μεγιστάνα Mike Lynch, του οποίου η βύθιση σε ακτή της Σικελίας στις 19 Αυγούστου 2024, προκάλεσε τον πνιγμό του μαζί με άλλα 21 άτομα που επέβαιναν στο σκάφος. Στον «Μπεϋζιανό» γιόρταζε με φίλους την αθώωσή του μετά την πολυετή δικαστική διαμάχη με την Hewlett-Packard (HP) στις ΗΠΑ. Το όνομα του γιότ «Μπεϋζιανός» δεν ήταν τυχαίο. Ο άτυχος επιχειρηματίας είχε γοητευθεί από τα φοιτητικά του χρόνια με την μπεϋζιανή μαθηματική ανάλυση.

Ο Μάικ Λιντς σπούδασε φυσική, μαθηματικά και βιοχημεία στο Κέιμπριτζ και εκπόνησε διδακτορική διατριβή σχετική με την μηχανική μάθηση [Lynch, M. R. (1990). Adaptive techniques in signal processing and connectionist models]. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Κέιμπριτζ ο Lynch γοητεύτηκε από τη θεωρία πιθανοτήτων και το έργο του Τόμας Μπέυζ. Η Autonomy, η εταιρεία λογισμικού που ίδρυσε ο Lynch το 1996 θα γινόταν μια από τις πιο επιτυχημένες εξαγωγές τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που κατά τα άλλα κυριαρχούσε η Silicon Valley. Στο θεώρημα του Μπέυζ βασίζονταν η ικανότητα του Autonomy να αναλύει μεγάλα σύνολα δεδομένων. Σε μια συνέντευξη στο WIRED το 2015, ο Lynch δήλωσε ότι ο Μπέυζ στην εποχή της πληροφορίας ισοδυναμεί με ό,τι ήταν ο Αϊνστάιν για τη φυσική.

Το όνομα Μπεϋζιανός που έδωσε o Λιντς στο γιότ του δείχνει πόσο ενθουσιώδης και εμμονικός ήταν στη ζωή του με την μπεϋζιανή θεωρία πιθανοτήτων, στην οποία βασίζονταν και η εργασία του στη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη.

Εκ των υστέρων, απεδείχθη ότι οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος του.

Πηγή: physicsgg

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.