Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το Perseverance της NASA φωτογραφίζει τη μεγαλύτερη του πρόκληση μέχρι σήμερα

Το Perseverance ρόβερ της NASA έχει μέγεθος ενός αυτοκινήτου και ζυγίζει πάνω από έναν τόνο. Τώρα ετοιμάζεται να ανέβει έναν πολύ απότομο κρατήρα! Η διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε πως η αποστολή Perseverance, που αναζητά ίχνη ζωής στον Άρη, ξεκινάει την επόμενη φάση αναζήτησης. Πρώτα όμως πρέπει να αναρριχηθεί από τον κρατήρα Jezero, που στο παρελθόν ήταν λίμνη και ποτάμι. Κάτι τέτοιο όμως είναι αρκετά δύσκολο.

Το ταξίδι του για την έξοδο από τον κρατήρα Jezero, «περιλαμβάνει μερικά από τα πιο απότομα και δύσκολα εδάφη που έχει συναντήσει το rover μέχρι σήμερα», ανέφερε η NASA σε μια δήλωση.

Το ρόβερ απαθανάτισε την ανάβαση που έχει μπροστά του. Στη διαδρομή θα συναντήσει πλαγιές με κλήση 23 μοιρών, ανεβαίνοντας σε υψόμετρο 300 μέτρων. Φυσικά στον Άρη δεν υπάρχουν δρόμοι, οπότε το μονοπάτι του θα είναι γεμάτος από βράχους και απόκρημνες περιοχές.

Το Perseverance θα χαράξει διαδρομή, ανάμεσα στους δύο λόγους που φαίνονται παρακάτω.

Perseverance Άρη

Η ομάδα επιστημόνων πίσω από την αποστολή, θέλει να φτάσει το ρόβερ στην κορυφή του κρατήρα Jezero. Κάποτε έρεε νερό σε αυτή την περιοχή και η υδροθερμική δραστηριότητα, μπορεί να έχει δημιουργήσει μεγάλες ρωγμές στο έδαφος.

«Αυτοί οι βράχοι σχηματίστηκαν από μια πληθώρα διαφορετικών διεργασιών και μερικά αντιπροσωπεύουν δυνητικά κατοικήσιμα αρχαία περιβάλλοντα που δεν έχουν εξεταστεί ποτέ από κοντά», είπε επίσης σε δήλωση του πρακτορείου η Ελένη Ραβάνη, μέλος της ομάδας ρόβερ Perseverance.

Η NASA θέλει να εξερευνήσει όλες τις περιοχές του Άρη, που θα μπορούσαν να είναι κατοικήσιμα περιβάλλοντα στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει περιοχές εύκρατες, ώστε να φιλοξενούν νερό σε υγρή μορφή. Σε αυτές τις περιοχές, οι πιθανότητες εύρεσης μικροβιακής ζωής είναι μεγαλύτερες. Σε αυτά τα μέρη, το Perseverance θα προσπαθήσει να βρει μόρια ή χαρακτηριστικά που σχηματίζονται από βιολογικές διεργασίες.

Ήδη, το rover εντόπισε πρόσφατα «χημικές υπογραφές και δομές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν σχηματιστεί από τη ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια», είπε η διαστημική υπηρεσία, αν και η απόδειξη αυτού απαιτεί να έρθουν τα δείγματα πίσω στη Γη.

Τους  επόμενους μήνες περιμένουμε το Perseverance θα πετύχει τον στόχο του, παρά το δύσκολο περιβάλλον.

Πηγή: Techmaniacs

 

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.