Πριν από σχεδόν 50 χρόνια, έφτασε στη Γη ένα ισχυρό σήμα laser, που προβληματίζει μέχρι και σήμερα τους αστρονόμους. Όλα αυτά τα χρόνια, αρκετοί πιστεύουν πως το σήμα προήλθε από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό. Το σήμα είναι διάσημο σαν σήμα Wow!, από τη σημείωση του επιστήμονα που το εντόπισε.
Όχι, δεν είναι κάποια προειδοποιητική βολή από εξωγήινους. Το σήμα laser ίσως ήταν το έργο ενός νέφους υδρογόνου και ενός αστέρα νετρονίων. Ο πυκνός πυρήνας ενός ογκώδους άστρου αφού μια σουπερνόβα εκτόξευσε τα σπλάχνα του στο διάστημα.
Μια νέα υπόθεση υποδηλώνει ότι κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, ένα τέτοιο αντικείμενο θα μπορούσε να παράγει ένα σήμα ακριβώς όπως αυτό που εξέπληξε τον αστρονόμο Jerry Ehman στις 15 Αυγούστου 1977, ωθώντας τον να γράψει τη λέξη “Wow!” στην εκτύπωση.
Η έρευνα, διαθέσιμη ως προτύπωση στο arXiv , υπόκειται σε αναθεωρήσεις, αλλά τα ευρήματα μέχρι στιγμής βασίζονται σε πρόσφατα ανακαλυφθείσες ανιχνεύσεις παρόμοιων σημάτων, υποδηλώνοντας ότι η ομάδα με επικεφαλής τον αστροβιολόγο Abel Méndez του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο στο Arecibo βρίσκεται σε καλό δρόμο.
«Οι τελευταίες μας παρατηρήσεις, που έγιναν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου 2020, αποκάλυψαν παρόμοια σήματα στενής ζώνης κοντά στη γραμμή υδρογόνου, αν και λιγότερο έντονα από το αρχικό σήμα Wow!», εξηγεί ο Méndez.
Αυτό το αρχικό σήμα εντοπίστηκε από τον Ehman σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το ραδιοτηλεσκόπιο Big Ear του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Με διάρκεια μόλις 72 δευτερόλεπτα συνολικά, ήταν μια εξαιρετικά ισχυρή λάμψη ραδιοκυμάτων κοντά στη γραμμή υδρογόνου των 1420 MHz, το μήκος κύματος που εκπέμπεται από το υδρογόνο όταν αλλάζει τον προσανατολισμό περιστροφής του.
Δεδομένης της αφθονίας του υδρογόνου σε όλο το Σύμπαν, ορισμένοι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι το φως σε αυτή τη συχνότητα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα εύκολα αναγνωρίσιμο σήμα στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Ένα τεχνολογικά προηγμένο εξωγήινο είδος θα μπορούσε να επιλέξει να το χρησιμοποιήσει για να σηματοδοτήσει την παρουσία του.
Αν το διάσημο Wow! ήταν πράγματι ένας χαιρετισμός από μακριά, δεν φαίνεται να περιέχει κάποια κωδικοποίηση που θα μπορούσε να αποκωδικοποιηθεί. Το σήμα δεν κινήθηκε, καθιστώντας απίθανο να είναι ένας κοντινός δορυφόρος και επίσης δεν επαναλήφθηκε ποτέ με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς από μια σκόπιμη μετάδοση, αποκλείοντας επαναλαμβανόμενες παρατηρήσεις με βελτιωμένη τεχνολογία. Επιπλέον, πολλά φυσικά πράγματα εκπέμπουν ραδιοκύματα με μήκος κύματος 1420MHz, οπότε ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οριστικά εξωγήινους, η πιθανότητα εξωγήινου σήματος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Έτσι λοιπόν, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μια φυσική εξήγηση για την προέλευση του σήματος. Αυτό ακριβώς προσπάθησαν ο Méndez και η ομάδα του. Συγκεκριμένα, αναζήτησαν σύντομες εκπομπές ραδιοκυμάτων στενής ζώνης και παρόμοιας συχνότητας με το Wow! σήμα, σε αρχειοθετημένα δεδομένα από το παρατηρητήριο Ραδιοεκπομπών, Red Dwarf Stars (REDS) του πλέον αποσυρθέντος παρατηρητηρίου Arecibo.
Στα δεδομένα, βρήκαν τέσσερα αρχεία που φαίνεται πως προέρχονται από την περιοχή ενός μικροσκοπικού κόκκινου νάνου, με το όνομα Teegarden’s Star, μόλις 12,5 έτη φωτός μακριά. Τα σήματα αυτά ήταν πιο αχνά από το Wow!, όμως ήταν αρκετά παρόμοια, ώστε να παρέχουν ενδείξεις για την προέλευση του διάσημου σήματος.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας, τα σήματα κοντά στο αστέρι του Teegarden συνδέονται με διαστρικά νέφη ψυχρού υδρογόνου. Αυτό δείχνει έναν πιθανό μηχανισμό για το Wow! σήμα: μια ισχυρή έκρηξη ακτινοβολίας που ταξιδεύει μέσα από ένα σύννεφο ψυχρού υδρογόνου, διεγείροντας το αέριο να παράγει έναν ισχυρό παλμό ακτινοβολίας κοντά στα 1420 MHz.
Το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν ένα φυσικό, αστροφυσικό laser μικροκυμάτων ή μέιζερ, με έντονη συγκέντρωση φωτός στενής ζώνης (narrowband) στη γραμμή υδρογόνου. Κάτι τέτοιο θα έμοιαζε πολύ με το διάσημο σήμα Wow!
Ως κόκκινος νάνος, το αστέρι του Teegarden είναι απίθανο να είναι ικανό να παράγει μια λάμψη αρκετά ισχυρή ώστε να οδηγήσει σε μια εκπομπή τόσο ισχυρή όσο το Wow! σήμα, όμως άλλα κοσμικά αντικείμενα θα μπορούσαν να το καταφέρουν.
Οι αστέρες νετρονίων με πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία, γνωστοί και ως magnetars, μπορούν να παράγουν εκλάμψεις τόσο ισχυρές, ώστε να είναι ανιχνεύσιμες από όλο το διαγαλαξιακό διάστημα, ενώ πιστεύεται πως είναι υπεύθυνα για τα μυστηριώδη σήματα, γνωστά και ως γρήγορες ραδιοεκρήξεις (fast radio bursts).
Ένας άλλος τύπος μάγναστρου (magnetar), με το όνομα soft gamma repeater, μπορεί να ευθύνεται και αυτό για το σήμα Wow! Αυτός είναι ένας τύπος αστεριού που εκπέμπει περιοδικά ακτινοβολία γάμμα ή Χ. Είτε έτσι είτε αλλιώς, σύμφωνα με το μοντέλο της ομάδας, ο παλμός του φωτός ταξιδεύει μέσω του υδρογόνου, με αποτέλεσμα μια δυνατή εκπομπή στη ζώνη του υδρογόνου.
Η εν λόγω εξήγηση είναι πολλή προσεγμένη. Όμως, μια τέτοια συνένωση αντικειμένων και γεγονότων, θα ήταν αρκετά σπάνια και πιο σπάνιο το να έρθει το σήμα προς την κατεύθυνσή μας. Έτσι, όχι μόνο η υπόθεση εξηγεί το σήμα, εξηγεί επίσης γιατί το έχουμε δει μόνο μία φορά.
“Θα συνεχίσουμε με το Arecibo Wow! εξερευνώντας τις εκτενείς σειρές παρατηρήσεών μας από το Arecibo REDS. Μελλοντικές μελέτες θα ενσωματώσουν αρχειακά δεδομένα από το Παρατηρητήριο Arecibo.”
Πηγή: Techmaniacs