Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τι θα συμβεί αν πετάξεις με ένα warp drive σκάφος σε μία μαύρη τρύπα;

Τα warp drives είναι ένα από τα πιο εμβληματικά σύμβολα της επιστημονικής φαντασίας, γνωστά από σειρές όπως το Star Trek. Παρόλο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ακόμη, συνεχίζουν να είναι το αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Πρόσφατα, δύο ερευνητές, οι Remo Garattini και Kirill Zatrimaylov, διεξήγαγαν ένα θεωρητικό πείραμα σχετικά με το τι θα συνέβαινε αν ένα σκάφος με warp drive προσπαθούσε να εισέλθει σε μια μαύρη τρύπα. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι συναρπαστικό, αν και ίσως δεν μας φέρει πιο κοντά σε ένα πραγματικό warp drive, μπορεί να μας οδηγήσει στη δημιουργία μικρογραφιών τους στο εργαστήριο.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ένα warp drive θα μπορούσε να επιβιώσει μέσα σε μια Schwarzschild μαύρη τρύπα, αρκεί το σκάφος να διασχίσει τον ορίζοντα γεγονότων με ταχύτητα μικρότερη από αυτήν του φωτός. Θεωρητικά, το βαρυτικό πεδίο της μαύρης τρύπας θα μείωνε την ποσότητα της αρνητικής ενέργειας που απαιτείται για να διατηρηθεί το drive σε λειτουργία. Αυτό θα επέτρεπε στο σκάφος να περάσει μέσα από την τρύπα και ίσως να χρησιμοποιήσει αυτή την ενέργεια για να φτάσει κάπου αλλού χωρίς να συνθλιβεί.

Η ιδέα αυτή βασίζεται στην ανάγκη να ταξιδεύουμε γρηγορότερα από το φως (FTL) για να εξερευνήσουμε το διάστημα. Ένα warp drive, θεωρητικά, θα επέτρεπε σε ένα σκάφος να βρεθεί μέσα σε μια “φούσκα” που θα γλιστρούσε μέσα στον χώρο με ταχύτητα FTL. Ωστόσο, η δημιουργία μιας τέτοιας φούσκας απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας, πιθανώς περισσότερη από αυτήν που μπορούμε να παράξουμε σήμερα.

Το 1994, ο φυσικός Miguel Alcubierre πρότεινε μια θεωρητική προσέγγιση για τη δημιουργία ενός warp drive. Αν και οι ιδέες του παραμένουν θεωρητικές και γεμάτες προκλήσεις, συνεχίζουν να εμπνέουν ερευνητές όπως οι Garattini και Zatrimaylov. Στη νέα τους έρευνα, εξετάζουν το ενδεχόμενο το βαρυτικό πεδίο μιας μαύρης τρύπας να βοηθά στη μείωση της αρνητικής ενέργειας που απαιτείται για τη διατήρηση του warp bubble.

Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν ότι αν το warp bubble κινείται με μικρότερη ταχύτητα από αυτήν του φωτός, θα μπορούσε να εξαφανίσει τον ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας, αυξάνοντας την εντροπία της. Αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την κατασκευή μικρογραφιών warp drives σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Ενώ η έρευνα αυτή είναι πρωτοποριακή, παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ίσως στο μέλλον, όταν κατανοήσουμε καλύτερα την κβαντική μηχανική και τις μαύρες τρύπες, να γίνει και το warp drive πιο εφικτό. Μέχρι τότε, οι θεωρητικές αυτές προσεγγίσεις συνεχίζουν να προκαλούν το ενδιαφέρον και τη φαντασία μας.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.