Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Συντάξεις: 7 αλλαγές από Σεπτέμβριο. Τι θα δείτε στα ΑΤΜ, οι νέες μεταρρυθμίσεις

Συντάξεις: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις αναμένονται στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τις συντάξεις τους επόμενους μήνες, καθώς το νέο νομοσχέδιο να περιλαμβάνει επτά βασικές αλλαγές.

Για τις αλλαγές αυτές μίλησε o εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς και ανέφερε ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η αναπροσαρμογή των συντάξεων αποτελούν κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου.

Οι αλλαγές που θα επηρεάσουν συνταξιούχους και ασφαλισμένους:

1. Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης: Τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση αναμένεται να αυξηθούν, επηρεάζοντας κυρίως τους νέους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους που πλησιάζουν στη σύνταξη.

2. Αναπροσαρμογή συντάξεων: Προβλέπεται νέα αναπροσαρμογή στις συντάξεις, με στόχο την αντιμετώπιση των αδικιών που έχουν προκύψει από προηγούμενες περικοπές.

3. Αύξηση εισφορών: Ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές.

4. Ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων: Προβλέπονται επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

5. Νέο σύστημα υπολογισμού: Εισάγεται νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη περισσότερα έτη εργασίας και θα είναι πιο ανταποδοτικό, βασιζόμενο στις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

6. Κατάργηση πρόωρων συντάξεων: Με το νέο πλαίσιο, καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις, με εξαίρεση ορισμένες ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων.

7. Κίνητρα για εργασία συνταξιούχων: Προωθούνται προγράμματα που θα ενθαρρύνουν τους συνταξιούχους να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά εργασίας, προσφέροντας κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η αύξηση των εισφορών θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ επισήμανε τη σημασία της ενεργής συμμετοχής των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμμετοχή είναι κρίσιμη τόσο για την οικονομία όσο και για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.