Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Οι αθάνατοι πολικοί καρχαρίες της Γροιλανδίας: Ζόμπι 500 χρονών, ζουν από το 1624

Και όμως στα νερά του πλανήτη μας κυκλοφορούν υπεραιωνόβιοι πολιτικοί καρχαρίες. Ο λόγος για τους καρχαρίες της Γροιλανδίας, οι οποίοι κολυμπούν μυστηριωδώς στον Ατλαντικό Ωκεανό και τις θάλασσες της Αρκτικής για περίπου 500 χρόνια. Το μέγεθός τους φθάνει τα 7 μέτρα και το βάρος τους 1.2 τόνους, ενώ ένα από τα θηρία βρέθηκε ότι ζει από το 1624.

Παλαιότερα πίστευαν ότι η μεταβολική δραστηριότητα των μυών των καρχαριών μπορεί να είναι η πηγή της νεότητάς τους με τη δημοφιλή θεωρία της βιολογίας, τον «ρυθμό ζωής» να συνδέει τη μακροζωία με την ταχύτητα των μεταβολικών λειτουργιών.

Ωστόσο οι ερευνητές πλέον πιστεύουν ότι το μυστικό κρύβεται στις χαμηλές θερμοκρασίες των ωκεανών που ζουν οι οποίες συμβάλλουν στην επιβράδυνση χημικών και βιολογικών ρυθμών στο σώμα τους.

Ενώ ο μεταβολισμός επιβραδύνεται από το κρύο και οι καρχαρίες έχουν πολύ αργό καρδιακό ρυθμό, αυτό δεν εξηγεί απαραίτητα το γιατί ζουν για αιώνες.

«Υπάρχουν άλλα είδη που ζουν στα ίδια νερά με την Αρκτική και έχουν τον ίδιο καρδιακό ρυθμό, αλλά έχουν διάρκεια ζωής 20 χρόνια, 40 χρόνια, αναφέρουν οι επιστήμονες. Έτσι, υπάρχει ακόμα κάτι ασυνήθιστο που δεν εξηγεί γιατί ζουν τόσο πολύ αυτοί οι καρχαρίες.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.