Οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου αποφάσισαν να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια και αποφάσισαν να στραφούν με αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου, για αποκατάσταση της ζημίας που έχουν υποστεί.
Της Βάσως Κυριαζή
Κατά του ελληνικού δημοσίου προσφεύγουν όσοι δανειοδοτήθηκαν σε ελβετικό φράγκο- Στον Θεό… οι δόσεις που πληρώνουν, συνεχίζεται ο δικαστικός αγώνας για δικαίωση
Μια μεγάλη υπόθεση που αφορά σε δεκάδες πολίτες στον Βόλο και χιλιάδες ανά την επικράτεια θα βρεθεί αντιμέτωπη η δικαιοσύνη, καθώς ετοιμάζουν μαζικές αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου, διεκδικώντας να εξεταστούν επιτέλους οι αγωγές που έχουν καταθέσει κατά τραπεζών επειδή πληρώνουν το δάνειο τους με βάση την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου, ζητώντας να κριθεί καταχρηστικός ο όρος που προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων τους, βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν κατατεθεί τέσσερεις συλλογικές αγωγές στην Ελλάδα. Μια από αυτές που αφορούσε σε 1.100 δανειολήπτες και επρόκειτο να συζητηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως η εκδίκασή της αναβλήθηκε τις 5 Δεκεμβρίου του 2025, λόγω της αποχής των δικηγόρων.
Επίσης μια ακόμη συλλογική αγωγή 350 δανειοληπτών ελβετικού φράγκου αναβλήθηκε, ενώ μία ακόμη συζήτηση αγωγής 1.600 δανειοληπτών που ήταν να εκδικασθεί τον περασμένο Απρίλιο αναβλήθηκε επίσης.
Οι διαδοχικές αναβολές οδήγησαν τον Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου στην αποστολή επιστολής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, με την οποία οι θιγόμενοι δανειολήπτες διαμαρτύρονταν. Επίσης έχουν ενημερωθεί όλα τα κόμματα της Βουλής, από τα οποία ζητείται παρέμβαση ώστε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση όχι για «κούρεμα», αλλά προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνεια τους με την αρχική ισοτιμία εκταμίευσης και όχι τις πολλαπλάσια αυξημένες δόσεις που καλούνται να πληρώσουν τώρα, με αποτέλεσμα δόσεις δανείων να έχουν φτάσει στον Θεό!
Υπό αυτές τις συνθήκες η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών αποφάσισε να μη μείνει με σταυρωμένα χέρια και αποφάσισαν να στραφούν με αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου, για αποκατάσταση της ζημίας που έχουν υποστεί.
«Γεννάται πλέον η υποχρέωση και όχι η επιλογή να πράξουμε και εμείς όπως σχετικά έπραξαν πολλές κοινωνικές, εργασιακές ομάδες της χώρας μας (συνταξιούχοι, ένστολοι, γιατροί, οι ίδιοι οι δικαστικοί κ.α.) και να στραφούμε κατά της ελληνικής δημοκρατίας, ώστε η ίδια, με γενναιότητα να αποκαταστήσει τη ζημία που υποστήκαμε» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση- ενημέρωση προς θιγόμενους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με τον σύλλογο και τη Δέσπονα Σονιάδου, ταμία του ΔΣ, «η αστική ευθύνη του κράτους είναι ενιαία και για τις τρεις λειτουργίες της κρατικής εξουσίας διαφορετικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί η αρχή του κράτους δικαίου.
Στηρίζεται δε στην αρχή της ισότητας και στην αρχή της επιείκειας προς τον οικονομικώς ασθενέστερο, δηλαδή, το ζημιωθέν πρόσωπο.
Το γεγονός ότι μπορούν εμμέσως να αμφισβητηθούν αμετάκλητες αποφάσεις ενός ανώτατου δικαστηρίου, όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αντίθετα βελτιώνει την ποιότητα της έννομης τάξης και σε τελική ανάλυση ενισχύει το κύρος της δικαστικής εξουσίας, αφού παρέχεται η δυνατότητα αποκατάστασης των επιζήμιων συνεπειών μιας εσφαλμένης δικαστικής κρίσης».
Τέλος, όπως υπογραμμίζουν «οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου στην Ελλάδα δεν έχουν τη δικαστική προστασία που πρέπει σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση» και πως «είναι υποχρέωση σε ένα κράτος δικαίου να προστατεύονται τα δικαιώματα ενός πολίτη», καθώς πανελλαδικά υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα ακουμπά περισσότερους από 200.000 πολίτες, αφού εκτός από τους δανειολήπτες υπάρχουν επίσης οι εγγυητές.