Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μαύρη τρύπα σε τροχιά προσφέρει απεριόριστη ενέργεια “τρώγοντας” σκουπίδια

Το 1971, ο Άγγλος μαθηματικός φυσικός και νομπελίστας Roger Penrose πρότεινε έναν τρόπο εξαγωγής ενέργειας από μια περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα, μια διαδικασία που έμεινε γνωστή ως “Penrose Process”. Με την πάροδο των χρόνων, επιστήμονες άρχισαν να ερευνούν πώς μια προηγμένη εξωγήινη τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτή την ενέργεια, αφήνοντας σημάδια που θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε.

Πρόσφατα, ο Καθηγητής του Harvard, Avi Loeb, παρουσίασε μια νέα πρόταση: μια “Μαύρη Τρύπα-Σελήνη” που θα μπορούσε να παρέχει ενέργεια σε έναν πλανήτη, αποτελώντας ένα πιθανό τεχνολογικό στίγμα για μελλοντικές έρευνες της SETI. Η ιδέα αυτή, δημοσιευμένη στα “Research Notes of the American Astronomical Society”, βασίζεται στην εκμετάλλευση της ακτινοβολίας Hawking, που θεωρητικοποίησε ο Stephen Hawking το 1975.

Ο Loeb προτείνει τη δημιουργία μιας μικροσκοπικής μαύρης τρύπας, η οποία θα τροφοδοτείται συνεχώς με ύλη, ώστε να παρέχει αδιάκοπη ενέργεια. Αυτή η μαύρη τρύπα, βάρους περίπου 100 χιλιάδων τόνων, θα μπορούσε να παράγει 40 τετράκις εκατομμύρια Watt, καθιστώντας την ιδανική για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών ενός προηγμένου πολιτισμού.

Πέρα από την ενέργεια, η μαύρη τρύπα θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως τέλεια λύση ανακύκλωσης, καθώς θα μπορούσε να μετατρέπει κάθε είδους ύλη, ακόμη και σκουπίδια, σε καθαρή ενέργεια. Αν και η ιδέα αυτή μοιάζει θεωρητική και μακρινή, ο Loeb υποστηρίζει ότι είναι εφικτή, και μπορεί να αφήσει πίσω της σημάδια που θα μας οδηγήσουν στην ανακάλυψη προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.