Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Δημιούργησαν μπαταριες για μικροσκοπικά ρομπότ με πάχος όσο μια τρίχα

Μια στρατιά από μικροσκοπικά ρομπότ, θα μπορούσε να μας βοηθήσει σε πολλούς τομείς της ζωής μας, τόσο στην ιατρική, όσο και σε πολλές ερευνητικές διαδικασίες. Οι επιλογές που ξεδιπλώνονται είναι άπειρες. Όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η δημιουργία μιας μπαταρίας για ένα μικροσκοπικό ρομπότ. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το πολύ μικρό μέγεθος που πρέπει να έχει και εξαιτίας αυτού, ίσως θα πρέπει να βρεθεί μια νέα έξυπνη ιδέα για νέα πηγή ενέργειας. Έχουμε ήδη δει έξυπνές λύσεις, όπως τα ρομπότ σε μέγεθος κυττάρου που χρησιμοποιούσαν μια φωτοδίοδο για να έχουν πρόσβαση σε τρομερά χαμηλού επιπέδου ενέργεια, που απαιτούσαν για τη λειτουργία τους. Όμως, κάτι πιο προηγμένο, απαιτεί μια αποκλειστική πηγή ενέργειας.

Τώρα, επιστήμονες του MIT, παρουσίασαν μικροσκοπικές μπαταρίες που δημιουργήθηκαν για αυτό το σκοπό, να τροφοδοτούν δηλαδή, μικροσκοπικά ρομπότ, ώστε να πραγματοποιούν συγκεκριμένες εργασίες. Μια από αυτές είναι η χορήγηση φαρμάκων, εντελώς στοχευμένα, σε κάποιο σημείο του ανθρώπινου σώματος. Η μπαταρία έχει πάχος μόλις 0.1 χιλιοστό, όσο δηλαδή το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Κι όμως, οι ερευνητές ισχυρίζονται πως οι μπαταρίες μπορούν να παράγουν μέχρι και 1 Volt ηλεκτρισμού, που είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει ένα κινούμενο μέρος, ένα κύκλωμα ή έναν αισθητήρα.

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο για τη Ρομποτική», εξήγησε ο καθηγητής Michael Strano, ο οποίος ήταν ο κύριος συγγραφέας της εργασίας. «Χτίζουμε ρομποτικές λειτουργίες πάνω στην μπαταρία και αρχίζουμε να τοποθετούμε αυτά τα εξαρτήματα μαζί σε συσκευές».

Μικροσκοπικά ρομπότ
«Αυτό θα αποτελέσει τον πυρήνα πολλών ρομποτικών μας προσπαθειών», πρόσθεσε ο Strano.

Αυτά είναι τα πρώτα και πολύ σημαντικά βήματα για νέες τεχνολογίες. Οι ερευνητές πιστεύουν πως θα μπορέσουν να σχεδιάσουν μια πηγή ενέργειας που θα περικλείεται εξ ολοκλήρου από το μικροσκοπικό ρομπότ. Στην συνέχεια, ο στόχος της ομάδας είναι να αυξήσει την τάση που μπορεί να παράγει η μπαταρία τους.

«Αυτό θα αποτελέσει τον πυρήνα πολλών ρομποτικών μας προσπαθειών», πρόσθεσε ο Strano. «Μπορείτε να κατασκευάσετε ένα ρομπότ γύρω από μια πηγή ενέργειας, περίπου όπως μπορείτε να κατασκευάσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο γύρω από την μπαταρία».

Το μέλλον της επιστήμης, της τεχνολογίας και τις ιατρικής αναμένεται λαμπρό, με τέτοια προγράμματα να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.