Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε εξωγήινους πολιτισμούς

Δεδομένης της ηλικίας και του μεγέθους του Γαλαξία μας, θα έπρεπε να υπάρχουν έξυπνοι πολιτισμοί παντού. Ωστόσο μια νέα έρευνα εξηγεί τον λόγο για τον οποίο δεν έχουμε ακόμη συναντήσει εξωγήινους και δεν είναι άλλος από το ότι είναι πολύ προηγμένοι για να ανιχνευθούν. scien

Αν εξωγήινοι πολιτισμοί κοιτούσαν προς τη Γη, θα μπορούσαν να εντοπίσουν την λάμψη του ηλιακού φωτός να αντανακλάται στους ηλιακούς συλλέκτες μας.

Οι ερευνητές προσομοίωσαν έναν εξωπλανήτη που μοιάζει με τη Γη με διαφορετικά επίπεδα κάλυψης των ηλιακών συλλεκτών και στη συνέχεια έλεγξαν αν ένα προηγμένο τηλεσκόπιο θα μπορούσε να ανιχνεύσει τους συλλέκτες από απόσταση 30 ετών φωτός.

Αποδείχθηκε ότι το τηλεσκόπιο θα μπορούσε να τα εντοπίσει, αν και περίπου το 23% του εδάφους του πλανήτη θα έπρεπε να είναι καλυμμένο με ηλιακούς συλλέκτες για να μπορέσει η μέθοδος αυτή να δουλέψει. Επιπλέον, το τηλεσκόπιο θα χρειαζόταν εκατοντάδες ώρες για να αναγνωρίσει το σήμα από το θόρυβο του περιβάλλοντος.

Αυτό σημαίνει ότι η εύρεση πολύ προηγμένων πολιτισμών θα μπορούσε να είναι εξίσου δύσκολη με την εύρεση εκείνων που δεν είναι τεχνολογικά αρκετά προηγμένοι.

Αντί να περιμένουν όμως να έρθουν στη γη, οι αστρονόμοι προσπαθούν να βρουν σημάδια ζωής. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει βιουπογραφές, όπως μεθάνιο στην ατμόσφαιρα πλανητών ή μεταδώσεις ραδιοκυμάτων.

Η έρευνα όμως αυτή επέλεξε να ασχοληθεί με ηλιακά panels για τον απλό λόγο πως διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να αντανακλούν έντονα το υπεριώδες φως περισσότερο από άλλα μήκη κύματος.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.