Είναι γεγονός ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι κρίσιμη, ειδικά καθώς κρατάμε τα smartphones και τις άλλες συσκευές μας για αρκετά χρόνια. Και δεν μιλάμε μόνο για τα κινητά μας· μιλάμε και για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Όλοι θα θέλαμε οι συσκευές μας να φορτίζονται και να αποφορτίζονται εκατοντάδες φορές χωρίς να χάνουν την απόδοσή τους. Ε, δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά τα νέα είναι καλά!
Στην Κίνα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Χημικής Φυσικής Dalian (DlCP) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) ανέπτυξαν μια νέας τεχνολογίας μπαταρία που διατηρεί την υγεία της σχεδόν στο 100% ακόμα και μετά από εκατοντάδες κύκλους φόρτισης. Η τεχνολογία αυτής της μπαταρίας αφορά τις υδατικές οργανικές μπαταρίες ροής (AOFBs), που είναι ιδανικές για οικολογική και βιώσιμη αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Αυτές οι μπαταρίες αποθηκεύουν ενέργεια σε υγρά που περιέχουν οργανικά μόρια ενεργά σε αντιδράσεις οξείδωσης-αναγωγής. Το πρόβλημα με τις AOFBs ήταν ότι έπρεπε να προστατεύονται από το κανονικό αέρα, γιατί αλλιώς κινδύνευαν να υποβαθμιστούν. Ωστόσο, οι Κινέζοι ερευνητές βρήκαν μια λύση. Χρησιμοποιώντας παράγωγα ναφθαλίνης, κατάφεραν να δημιουργήσουν μπαταρίες που δεν χρειάζονται προστασία από τον αέρα.
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: οι νέες αυτές μπαταρίες μπορούν να αντέξουν σταθερά για 850 κύκλους φόρτισης, διατηρώντας τη χωρητικότητα τους στο 99,95%. Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία που μπορεί να φέρει επανάσταση στην αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να βοηθήσει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Πηγή: Techmaniacs