Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ανίχνευσαν αόρατο ηλεκτρικό πεδίο γύρω από τη Γη, για πρώτη φορά

Επιτέλους, ανιχνεύθηκε και μετρήθηκε ένα αδύναμο ενεργειακό πεδίο γύρω από τον πλανήτη μας, τη Γη. Πρόκειται για το αμφιπολικό πεδίο, ένα ηλεκτρικό πεδίο που είχε προβλεφθεί πριν από περισσότερα από 60 χρόνια. Αυτή η ανακάλυψη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μελετάμε και κατανοούμε τη συμπεριφορά και την εξέλιξη του κόσμου μας.

“Κάθε πλανήτης με ατμόσφαιρα θα πρέπει να έχει ένα αμφιπολικό πεδίο,” λέει ο αστρονόμος Glyn Collinson από το Goddard Space Flight Center της NASA. “Τώρα που το μετρήσαμε, μπορούμε να αρχίσουμε να μαθαίνουμε πώς έχει διαμορφώσει τον πλανήτη μας και άλλους με την πάροδο του χρόνου.”

Η Γη δεν είναι απλώς ένας ακίνητος βράχος στο διάστημα. Περιβάλλεται από διάφορα πεδία, όπως το βαρυτικό πεδίο και το μαγνητικό πεδίο, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ατμόσφαιρας και στην προστασία μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, υπάρχει και ένα τρίτο, ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο ονομάζεται αμφιπολικό και παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδραση των σωματιδίων από την ατμόσφαιρα στο διάστημα.

Μέχρι πρόσφατα, αυτό το πεδίο δεν μπορούσε να μετρηθεί λόγω έλλειψης τεχνολογίας. Όμως, με τη χρήση του πειράματος Endurance, που εκτοξεύθηκε τον Μάιο του 2022, η ομάδα του Collinson κατάφερε να το ανιχνεύσει. Η διαφορά δυναμικού που μετρήθηκε ήταν μόλις 0,55 βολτ, αλλά αυτό το μικρό ποσό είναι αρκετό για να εξηγήσει τη διαφυγή σωματιδίων από την ατμόσφαιρα σε υπερηχητικές ταχύτητες.

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για τη μελέτη του πλανήτη μας και του τρόπου με τον οποίο το αμφιπολικό πεδίο επηρεάζει την ατμόσφαιρα και, ενδεχομένως, τη ζωή στη Γη. “Αυτό το πεδίο είναι θεμελιώδες για τον τρόπο που λειτουργεί η Γη,” λέει ο Collinson. “Και τώρα που το μετρήσαμε, μπορούμε επιτέλους να θέσουμε τα μεγάλα και συναρπαστικά ερωτήματα.”

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.