Το άστρο J0524-0336 περιέχει 100.000 φορές περισσότερο λίθιο από ότι ο Ήλιος μας. Αυτό το εύρημα αμφισβητεί την θεωρία εξέλιξης των άστρων.
Το λίθιο είναι ένα ελαφρύ στοιχείο. Σύμφωνα με τις αποδεκτές θεωρίες που περιγράφουν την πυρηνοσύνθεση στο εσωτερικό των άστρων, τα ελαφρά στοιχεία σαν το λίθιο, καταναλώνονται προς τον σχηματισμό βαρύτερων στοιχείων όπως ο άνθρακας και το οξυγόνο. Όμως, το J0524-0336 δεν είναι μόνο πλούσιο σε λίθιο – έχει και αντίστοιχη έλλειψη βαρέων στοιχείων, κάτι που περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα.
Το άστρο J0524-0336 βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ζωής του, που σημαίνει ότι διογκώνεται και με την αύξηση του μεγέθους του γίνεται επίσης και πιο φωτεινό.
Πώς καταφέρνουν οι αστρονόμοι να αποκαλύπτουν τη χημική σύνθεση ενός άστρου; Χρησιμοποιούν την μέθοδο που ονομάζεται φασματοσκοπία, η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι διαφορετικά στοιχεία εκπέμπουν και απορροφούν φως σε χαρακτηριστικά μήκη κύματος. Παρατηρώντας λοιπόν το εξερχόμενο φως από το άστρο – τις χαρακτηριστικές για κάθε στοιχείο φασματικές γραμμές – μπορούν να διακρίνουν τα στοιχεία και και την αφθονία τους.
Το άστρο J0524-0336 περιέχει 100.000 φορές περισσότερο λίθιο από ό,τι ο Ήλιος μας στην τρέχουσα ηλικία του (η περιεκτικότα του Ήλιου σε λίθιο είναι 6×10-9% – για τα υπόλοιπα στοιχεία δείτε ΕΔΩ: Abundance in the Sun of the elements). Αυτό το δεδομένο αμφισβητεί θεωρίες πυρηνοσύνθεσης στο εσωτερικό των άστρων και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται. Ίσως να υποδηλώνει έναν άγνωστο μέχρι σήμερα μηχανισμό παραγωγής ή διατήρησης του λιθίου στα άστρα.
Οι ερευνητές προτείνουν κάποιες υποθέσεις για να εξηγήσουν την ύπαρξη της ασυνήθιστης ποσότητας λιθίου στο άστρο J0524-0336. Μια πιθανότητα είναι το άστρο να βρίσκεται σε ένα στάδιο αστρικής εξέλιξης που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Εναλλακτικά, μπορεί το άστρο να διογκώθηκε τόσο πολύ, ώστε να ‘κατάπιε’ έναν πλανήτη που βρίσκονταν σε τροχιά γύρω του ή και ένα κοντινό άστρο. Αν αυτό το ουράνιο σώμα ήταν πλούσιο σε λίθιο, και ο ‘εμπλουτισμός’ συνέβη σχετικά πρόσφατα, τότε το άστρο J0524-0336 μπορεί να μην είχε τον χρόνο που απαιτείται για τη σύντηξη αυτού του λιθίου προς βαρύτερα στοιχεία. Μάλιστα η περιεκτικότητα σε λίθιο του J0524-0336 είναι τόσο μεγάλη που και οι δύο μηχανισμοί θα μπορούσαν να έπαιξαν ρόλο.
Η ερευνητική ομάδα θα συνεχίσει να παρατηρεί το άστρο μέχρι να ξεδιαλύνει τον μηχανισμό που κρύβεται πίσω από αυτή την ασυνήθιστη παρατήρηση. Η μελέτη τους θα δημοσιευθεί στο περιδικό The Astrophysical Journal.
Πηγή: physicsgg