Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ζωνιανόμαγκες και νεοραγιάδες

Του Αλκιβιάδη Κεφαλά*

Η βία που άσκησε ο ζωνιανόμαγκας σε υπάλληλο του αεροδρομίου εντάσσεται στο πλαίσιο της συστηματικής βίας που το πολιτικό σύστημα ασκεί καθημερινά στον πληθυσμό. Το γεγονός επίσης δεν αποτελεί είδηση ουσιαστικού περιεχομένου, επειδή συνιστά μέρος της πολιτικής καθημερινότητας. Όμως το περιστατικό αναδεικνύει κάτι βαθύτερο: την ανεξάντλητη ανοχή του ελληνικού πληθυσμού στη βία.

Σε προηγούμενες εποχές, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο ζωνιανόμαγκας θα νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο, επειδή η ελληνική κοινωνία, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η ατομική και η συλλογική αξιοπρέπεια, δεν ανεχόταν αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Η ευκολία με την οποία το πολιτικό σύστημα φυλάκισε τον ελληνικό πληθυσμό στα σπίτια του την περίοδο της «πανδημίας» συνηγορεί υπέρ του επιχειρήματος της υπέρμετρης ανοχής των Ελλήνων στη βία.

Η ερμηνεία του φαινομένου άπτεται της κοινωνικής μηχανικής, δοθέντος ότι η γονιδιακή παράμετρος θα πρέπει να αποκλειστεί. Δηλαδή θα πρέπει να εξαιρεθεί η περίπτωση της γονιδιακής εμπέδωσης της κατάστασης της δουλείας στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων, επειδή από το 146 π.Χ., οπότε οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στην Ελλάδα, έως πρόσφατα περίπου το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού βρισκόταν διαρκώς υπό τα όπλα (κλεφτουριά, ληστεία, ΕΑΜ, κ.λπ). Τα ιστορικά γεγονότα μπορούν να συγκριθούν συνειρμικά με την ανοχή που επιδεικνύουν σήμερα οι Έλληνες στην βία της κρατικής ληστείας, της υπερφορολόγησης και της δήμευσης της περιουσίας από το πολιτικό σύστημα, τις τράπεζες, τα funds και τους servicers.

Πόσοι εκ των συμπολιτών μας έχουν αντιληφθεί ότι υφίσταται στρατηγική συμμαχία μεταξύ των τραπεζών, του πολιτικού συστήματος και των funds, ώστε έως το 2032 το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων να δημευτεί (μεγάλη επανεκκίνηση); Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στο μεγάλο πλιάτσικο της ιδιωτικής περιουσίας δεν πληρώνουν ούτε 1 ευρώ φόρο, δεν δανείζουν την πραγματική οικονομία και δεν λογοδοτούν σε κανέναν. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ χρωστούν στις τράπεζες 900.000.000 ευρώ. Νομοτελειακά είναι αδύνατον αυτά τα κόμματα, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, να προστατεύσουν την κοινωνία από τα αρπαχτικά. Συνεπώς ο μοναδικός δρόμος που απομένει στο πολιτικό σύστημα είναι να γίνει μέλος της ληστρικής συμμορίας, παρέχοντας άλλοθι στη ληστεία του πληθυσμού μέσω της επίκλησης της δημοκρατίας.

Άναυδη η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, μη δυνάμενη να αντιληφθεί πώς ένας ολόκληρος λαός παραμένει απαθής στη βιαίως επιβαλλόμενη εργασία των έξι ημερών, τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εργασία των τεσσάρων ημερών. Στο εξωτερικό αδυνατούν να κατανοήσουν πώς ένας πρώην αντιστασιακός λαός αποδέχεται τη βία του πολιτικού συστήματος και πώς τα κόμματα εξουσίας παραμένουν απαθή στην επιβολή του Μεσαίωνα. Σε άλλες εποχές, πριν από 50 έτη, σε μια αντίστοιχη πολιτική πράξη, οι Έλληνες, που εκείνη την εποχή είχαν μηδενική ανοχή στη βία και συνεπώς αξιοπρέπεια, θα ξήλωναν τα πεζοδρόμια της χώρας.

Εντός των ίδιων πλαισίων της αποδοχής της πολιτικής βίας και της συλλογικής κατάστασης του ραγιαδισμού αποτελεί και το γεγονός της υποβολής περισσοτέρων των 500.000 δηλώσεων «περί καθαρισμού οικοπέδων και πυρασφάλειας» στους δήμους, πρακτική που αποτελεί μέρος της διαδικασίας κατάσχεσης των ακινήτων, τη στιγμή που ο Συνήγορος του Πολίτη έχει αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Σε μια αντίστοιχη περίπτωση τη δεκαετία του ‘80 στη Βρετανία, ο poll tax της Θάτσερ ακυρώθηκε αυτομάτως, επειδή, σε αντίθεση με τους 500.000 νεοραγιάδες, ουδείς Βρετανός υπέβαλε αίτηση καταγραφής των ακινήτων του στους δήμους.

Η κατάσταση του νεοραγιαδισμού άπτεται της κοινωνικής κατάστασης που προφήτευσε ο Bertrant Russel το 1953 περί της μελλοντικής ύπαρξης δύο μόνο τάξεων. Της κοινωνικής τάξης των ζωνιανόμαγκων, των τραπεζών και της ελίτ, και της τάξης όλων των υπολοίπων («The impact of science on society»).

*∆ιδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, UK, τ. διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.