Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Βόμβα στην αγορά: Συγχωνεύθηκαν δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Τι αλλάζει

Έσκασε η βόμβα στην αγορά, με μία μεγάλη συγχώνευση δύο ελληνικών τραπεζών.

Πλέον Attica Bank και Παγκρήτια γίνονται ένα και συγχωνεύονται, υπό την πίεση του “τελεσιγράφου” της ΤτΕ.

Το ΤΧΣ και η Thrivest των Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου κατέληξαν σε συμφωνία για τα κεφάλαια που θα εισφέρει κάθε πλευρά και για τους λοιπούς όρους συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Πλεόν το μόνο που απομένει είναι οι νομικές αποσαφηνίσεις στους όρους της συμφωνίας, που θα αποτυπωθεί σε πλήρες κείμενο.

Για να φτάσουμε όμως σε αυτή τη συγχώνευση, δεν ήταν μία άκοπη διαδικασία. Προηγήθηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις όλη την εβδομάδα με συνεχείς πιέσεις από την ΤτΕ, η οποία έθεσε πενθήμερη προθεσμία, ζητώντας με επιστολή της από την Attica Bank να της υποβάλλει σχέδιο συμφωνίας των βασικών μετόχων «τόσο επί της αρχής, όσο και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων».

Ζήτησε επίσης σχέδιο συγχώνευσης Attica Bank-Παγκρήτιας με αποσαφηνίσεις ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει, θα καλύπτει τους μίνιμουμ εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, λαμβανομένων υπόψη και των ζημιών που θα προκύψουν σε περίπτωση υπαγωγής δανειακών χαρτοφυλακίων της στο πρόγραμμα «Ηρακλής 3».

Υπολογίζεται ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ

Η Attica Bank έχει έτοιμο το σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια, όπως και την τιτλοποίηση για την οποία θα υποβάλλει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 3».

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων θα διαβιβαστεί και η έκθεση αξιολόγησης της DBRS, που καθορίζει το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων για την εξυγίανση της Attica Bank και για την κάλυψη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας από τη νέα τράπεζα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.