Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τρελή AI μπορεί να διαβάσει το μυαλό για να αναδημιουργήσει σκέψεις

Φαντάσου μια AI που μπορεί να διαβάσει το μυαλό σου. Σου ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, έτσι; Κι όμως, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μην είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα. Μια ομάδα ερευνητών ανέπτυξε μια AI που μπορεί να αναπαράγει αυτά που σκέφτεσαι με τρομακτική ακρίβεια. Η τεχνολογία αυτή δεν διαβάζει το μυαλό σε πραγματικό χρόνο, αλλά αναλύει καταγραφές της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Με τη βοήθεια μιας λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα τριών ατόμων καθώς αυτοί κοιτούσαν μια σειρά από φωτογραφίες. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά δόθηκαν στην AI για να δει πόσο πιστά μπορούσε να αναπαραγάγει τις εικόνες που είδαν οι άνθρωποι. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά ακριβή.

Η AI κατάφερε να αναδημιουργήσει τις εικόνες που είχαν δει οι συμμετέχοντες, και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια. Φαίνεται ότι η AI βελτίωσε τις επιδόσεις της όταν έμαθε σε ποια σημεία του εγκεφάλου έπρεπε να επικεντρωθεί. Βέβαια, τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι είναι πιο εύκολο για την AI να αναπαράγει εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από άλλες AI. Αυτό ίσως οφείλεται στους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν οι AI για να δημιουργήσουν τις εικόνες αρχικά.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.