Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το σωματίδιο του Θεού δεν αποτελεί κάτι τόσο σημαντικό, όσο πιστεύαμε

Το σωματίδιο του Higgs, γνωστό και ως “σωματίδιο του Θεού”, ανακαλύφθηκε μετά από σχεδόν 40 χρόνια ερευνών και με τη βοήθεια μιας μηχανής αξίας 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η ελπίδα ότι το Higgs θα ανοίξει νέους ορίζοντες στη φυσική φαίνεται να αμφισβητείται.

Φυσικοί από το Πολωνικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Επιστημών, το Ινστιτούτο Max-Planck για τη Φυσική και το Πανεπιστήμιο RWTH Aachen της Γερμανίας δεν βρήκαν στοιχεία που να υποδεικνύουν την ύπαρξη κρυμμένων νόμων στη δημιουργία του σωματιδίου Higgs.

Όπως δηλώνει ο Rene Poncelet από το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής Henryk Niewodniczański, “δεν φαίνεται να υπάρχουν προάγγελοι νέας φυσικής στους μηχανισμούς δημιουργίας των σωματιδίων Higgs που εξετάζουμε – τουλάχιστον προς το παρόν”.

Η ανακάλυψη του Higgs το 2012 ήταν το αποκορύφωμα μιας μεγάλης προσπάθειας των επιστημόνων να συμπληρώσουν το Κλασικό Πρότυπο. Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναλύουν τις συγκρούσεις σωματιδίων στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN, αναζητώντας ανωμαλίες που μπορεί να αποκαλύψουν νέους φυσικούς νόμους.

Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι το πεδίο Higgs μπορεί να κρύβει ενδείξεις για τα μεγαλύτερα μυστήρια της φυσικής, όπως οι αλληλεπιδράσεις του με άλλα υποατομικά σωματίδια και η μάζα του, που παραμένει ένα ανεξήγητο μικρό μέγεθος.

Παρόλα αυτά, οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι οι παρατηρήσεις του Higgs συμβαδίζουν με τις προσδοκίες, χωρίς να υπάρχουν αποκλίσεις που να υποδηλώνουν νέα φυσική που σχετίζεται ή πηγάζει από το σωματίδιο του Θεού.

Αν και οι ελπίδες για μια νέα επιστημονική επανάσταση παραμένουν, η αναζήτηση συνεχίζεται. Ίσως κάποια μέρα, μια νέα ανάλυση να φέρει την πολυπόθητη ανακάλυψη, πίσω από το σωματίδιο του Θεού.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.