Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αυτό είναι το πιο αθόρυβο μέρος στον κόσμο. Κανείς δεν άντεξε μέσα πάνω από 55 λεπτά

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η απόλυτη ησυχία είναι υπέροχη, όμως στην πραγματικότητα η υπερβολική ησυχία έχει αντίκτυπο στο σώμα και στο μυαλό. Οι επιπτώσεις είναι τόσο άβολες, που κανείς δεν κατάφερε να μείνει στο πιο ήσυχο δωμάτιο του κόσμου για μια ολόκληρη ώρα.

Το πιο ήσυχο μέρος στον κόσμο είναι ο ανηχοϊκός θάλαμος της Microsoft, που κατασκευάστηκε για να δοκιμάζονται μικρόφωνα και συσκευές καταγραφής ήχου. Το δωμάτιο χρειάστηκε δύο χρόνια για να σχεδιαστεί και βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της Microsoft στο Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον.

Ενώ ακούγεται σαν το τέλειο μέρος για να ηρεμήσουμε με ένα βιβλίο και ένα φλιτζάνι καφέ, κανείς δε μπορεί να αντέξει μέσα στο θάλαμο για πολύ.

Αν είστε σε ένα ήσυχο δωμάτιο και κάποιος δίπλα σας τρώει άτσαλα και τον ακούτε, είναι εκνευριστικό, έτσι; Ε το δωμάτιο της Microsoft είναι τόσο ήσυχο, που ακούγεται την καρδιά σας, το αίμα σας να ρέει στις φλέβες, τα κόκκαλα σας να τρίβονται μεταξύ τους και φυσικά τα αυτιά σας να κουδουνίζουν.

Τελικά δεν ακούγεται τόσο ωραίο μέρος, έτσι;

Μιλώντας στο CNN, ο Hundraj Gopal στη Microsoft είπε: «Ο μεγαλύτερος συνεχής χρόνος που έχει περάσει κάποιος μέσα στο θάλαμο είναι περίπου 55 λεπτά».

Ο Steve Orfield έχει έναν ανηχοϊκό θάλαμο στο Orfield Laboratories στη Μινεσότα και είπε στην Daily Mail ότι όσο περνάει ο καιρός το σώμα σας προσαρμόζεται στο σιωπηλό περιβάλλον.

Είπε: “Θα ακούσεις την καρδιά σου να χτυπά, μερικές φορές μπορείς να ακούσεις τους πνεύμονές σου, να ακούσεις το στομάχι σου να γουργουρίζει δυνατά. Στην ανηχοϊκή αίθουσα, γίνεσαι ο ήχος.”

Επειδή δεν υπάρχουν ούτε εξωτερικοί ήχοι, ακόμη και η κίνηση του σώματός σας γίνεται δύσκολη.

Ο Orfield εξήγησε: «Αν είσαι εκεί μέσα για μισή ώρα, πρέπει να είσαι σε μια καρέκλα».

Ο θάλαμος του Orfield έφτανε τα -9db, όμως ο θάλαμος της Microsoft διέλυσε το ρεκόρ, φτάνοντας τα -20db!

Πως λειτουργεί όμως;

Ο βασικός μηχανικός του θαλάμου, ο Gopal, είπε πως ο θάλαμος αποτελείται από έξι στρώματα σκυροδέρματος και χάλυβα, που μονώνουν των θάλαμο από τους εξωτερικούς θορύβους.

Μέσα στο θάλαμο υπάρχει μια τεράστια ποσότητα ακουστικής μόνωσης, που απορροφά μέχρι και το 99.99% των θορύβων μέσα στο δωμάτιο. Οπότε δεν έχουμε ήχους που αντανακλώνται στις επιφάνειες του θαλάμου. Ο θάλαμος κάθεται πάνω σε ένα σετ ελατηρίων, που μειώνει τους κραδασμούς.

Συνολικά, είναι ο κάτοχος του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες για το πιο ήσυχο μέρος στον κόσμο, με επίπεδο ήχου 20 ντεσιμπέλ χαμηλότερο από αυτό που μπορούν να ακούσουν ακόμη και οι άνθρωποι.

Ο θάλαμος χρησιμοποιείται για την έρευνα νέων τεχνολογιών ήχου.

Ο Gopal εξηγεί: «Από τη μέτρηση του θορύβου του ανεμιστήρα της κονσόλας του Xbox, για παράδειγμα ή των εξαρτημάτων σε μια επιφάνεια – ορισμένα από τα στοιχεία παράγουν ήχους – πολύ χαμηλού επιπέδου – αλλά είναι εκεί, τα μετράμε σε αυτό το καθαρό περιβάλλον που είναι η πιο καθαρή μορφή εγγραφής χωρίς παρεμβολές από τους τοίχους ή από το εξωτερικό.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.