Τα κλαμπ γιόγκας γέλιου ή γελωτοθεραπείας κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους και αυτό γιατί όπως φαίνεται το γέλιο βοηθά σε πολλά θέματα υγείας.
Η γιόγκα γέλιου βασίζεται στην πίστη ότι το σκόπιμο γέλιο προσφέρει τα ίδια οφέλη για τον οργανισμό με το αυθόρμητο γέλιο. Η δε γιόγκα γέλιου ασκείται σε ομάδες, με οπτική επαφή και παιγνιώδη διάθεση μεταξύ των συμμετεχόντων και το σκόπιμο γέλιο εξελίσσεται γρήγορα σε πραγματικό και μεταδοτικό γέλιο.
Σύμφωνα με Βρετανό δάσκαλο γιόγκας, το γέλιο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου ακόμη κι αν δεν είναι αυθόρμητο.
Το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες που είναι γνωστές ως «ορμόνες της χαράς», και μειώνει τις ορμόνες του στρες, λέει.
Αν και η γελωτοθεραπεία γέλιου χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, η γιόγκα γέλιου ξεκίνησε από τον Δρ Madan Kataria, γιατρό στη Βομβάη της Ινδίας, το 1995.
Μετά από μια σειρά δοκιμών, ανακάλυψε ότι ο εγκέφαλός μας δεν είναι σε θέση να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στο ψεύτικο και το αληθινό γέλιο.
«Ο εγκέφαλος δεν γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στο να γελάει αληθινά ή να προσποιείται ότι γελάει», λέει ο γιατρός.
«Αν κάποιος σου πει ένα αστείο, πρέπει να αποφασίσεις αν είναι αστείο ή αν το έχεις ξανακούσει ή αν πρόκειται να σε στεναχωρήσει», λέει. «Αλλά αν γελάς χωρίς λόγο, εξακολουθείς να παίρνεις την ημερήσια δόση σου από τις υπέροχες αυτές ενδορφίνες», προσθέτει.
Το 2023, μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας και την οποία ασπάστηκε το British Heart Foundation (BHF), διαπίστωσε ότι η γελωτοθεραπεία κάνει αποδεδειγμένα καλό στην καρδιά και το κυκλοφορικό.
Η μελέτη τους έδειξε ότι τα άτομα με στεφανιαία νόσο που παρακολουθούσαν τακτικά κωμικές εκπομπές είχαν οφέλη για την καρδιά και το κυκλοφορικό τους σύστημα, σε σύγκριση με όσους παρακολουθούσαν σοβαρά ντοκιμαντέρ. Αυτή ήταν η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που μελέτησε τις επιπτώσεις του γέλιου σε άτομα με στεφανιαία νόσο, την κύρια αιτία καρδιακής προσβολής.
Πώς το γέλιο βοηθά καρδιά και κυκλοφορικό
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεραπεία γέλιου οδήγησε σε βελτιώσεις στην καρδιά και την κυκλοφορία: οι αρτηρίες ήταν σε θέση να διαστέλλονται σε μεγαλύτερο βαθμό, αυξήθηκε η ροή οξυγόνου στο σώμα και οι δείκτες φλεγμονής στο αίμα, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της πιθανότητας καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, υποχώρησαν.
Αν και αυτή ήταν μια σχετικά μικρή μελέτη, κι άλλες έρευνες έχουν δείξει τις θετικές επιπτώσεις του γέλιου στο σώμα. Το γέλιο, όπως προαναφέρθηκε, απελευθερώνει ενδορφίνες, βοηθά να εισπνέουμε περισσότερο οξυγόνο και μειώνει τις ορμόνες του στρες, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση και προκαλώντας χαλάρωση των μυών.
Και, επιπλέον, το χιούμορ βοηθά στα δύσκολα
«Όταν βιώνουμε παράλογα δύσκολες καταστάσεις, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί το χιούμορ για να επεξεργαστεί αυτό που του φαίνεται ασύλληπτο. Σε τέτοιες καταστάσεις, το γέλιο δημιουργεί σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αφομοιώνει και βρίσκει νόημα σε κάτι που είναι πραγματικά αρκετά μπερδεμένο και δύσκολο, μέσω του γέλιου», επισημαίνει Σύμβουλος Κλινική Ψυχολόγος στο Barts Health NHS Trust, λέγοντας ότι μπορεί να μην είναι χρήσιμο να προσπαθείς να επιβάλεις το γέλιο σε κάποιον, αν εκείνος δεν έχει τη διάθεση να γελάσει, αλλά η προσπάθεια και μόνο να τον κάνουμε να χαμογελάσει μπορεί να δημιουργήσει ζεστά συναισθήματα και θετική διάθεση.
«Δεν πρέπει να περιμένουμε από ανθρώπους που είχαν μια διάγνωση που άλλαξε τη ζωή τους ή που πονούν να γελούν συνεχώς», προειδοποιεί. «Αλλά μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης. Μπορεί να μειώσει τον πόνο και να προκαλέσει αισθήματα ελπίδας. Το γέλιο είναι μια οικουμενικά θετική εμπειρία. Έτσι, αν αισθανόμαστε ότι είναι σωστό, είναι κάτι πραγματικά υγιές για να κάνουμε».