Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Θανάσιμη η άμμος στη παραλία!

Μεγάλο μέρος του κόσμου αυτή τη περίοδο επισκέπτεται την παραλία για μια ανάσα δροσιάς όμως πολλοί δεν κατανοούν ότι το αθώο σκάψιμο στην παραλία μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα 7χρονο παιδί έχασε τη ζωή του όταν μια τρύπα 1.5 μέτρων που είχε σκάψει κατέρρευσε θάβοντάς την ζωντανή.

Η άμμος είναι μια κατηγορία μεγέθους υλικού που κυμαίνεται από 0,0025 έως 0,08 ίντσες σε διάμετρο. Ο τύπος της άμμου καθορίζεται από τα υλικά που την αποτελούν. Η χαλαζιακή άμμος, που αποτελείται από διοξείδιο του πυριτίου, είναι η πιο συνηθισμένη άμμος που συναντάται στις παραλίες, εκτός από τις τροπικές ακτές, όπου βρίσκονται παραλίες με κοραλλιογενή άμμο, που αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο.

Το βάρος της άμμου εξαρτάται από τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη. Οι παραλίες με καθαρή χαλαζιακή άμμο, οι οποίες έχουν πολύ λευκή άμμο, ζυγίζουν περίπου 90 κιλά ανά κυβικό πόδι όταν είναι στεγνές.

Αλλά οι περισσότερες παραλίες περιέχουν ένα μείγμα ορυκτών, δημιουργώντας μια μαυρισμένη ή καφέ εμφάνιση. Τα ορυκτά που σκουραίνουν την άμμο είναι πολύ βαρύτερα, κάνοντάς την να ζυγίζει έως και 130 κιλά ανά κυβικό πόδι όταν είναι στεγνή.

Η άμμος είναι πιο σταθερή όταν είναι υγρή. Μόλις όμως στεγνώσει, αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα καταρρεύσει. Έτσι αν κάποιος σκάψει μια τρύπα, αυτή θα παραμείνει σταθερή για όσο διάστημα η άμμος παραμείνει υγρή, μόλις στεγνώσει η τρύπα αρχίζει να καταρρέει.

Οταν η άμμος που διαμορφώνει την τρύπα στεγνώσει ή κάποιος που κάθετε πολύ κοντά στις άκρες προσθέσει περισσότερο βάρος αυτή θα καταρρεύσει, καλύπτοντας όλο το κενό. Κάτι τέτοιο δεν αφήνει καθόλου αέρα μέσα στην τρύπα προκειμένου το άτομο να αναπνεύσει και μπορεί να πεθάνει άμεσα από ασφυξία.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.