Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί το 50% των θανάτων από καρκίνο, αν λαμβάνονταν σωστά μέτρα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που ανέλυσε 1,78 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου από το 2019, περίπου οι μισοί από τους θανάτους από καρκίνο μεταξύ των ενηλίκων στις ΗΠΑ άνω των 30 ετών θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί μέσω τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης.

Η έρευνα της American Cancer Society (ACS) είναι ξεκάθαρη: Μπορείς να μειώσεις σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξεις καρκίνο και να πεθάνεις από αυτόν, κάνοντας απλές επιλογές για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και βελτιώνοντας την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μεγάλος αριθμός καρκίνων και θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ οφείλεται σε δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, τονίζοντας την ανάγκη για ευρεία και ισότιμη εφαρμογή προληπτικών πρωτοβουλιών.

Σε 19 από τους 30 τύπους καρκίνου που μελετήθηκαν, πάνω από το ήμισυ των περιπτώσεων και θανάτων οφείλονταν σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Τρεις είναι οι κύριοι τομείς όπου υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ των ποσοστών καρκίνου και των παραγόντων που μπορούμε να ελέγξουμε: κάπνισμα, υπερβολικό σωματικό βάρος και ιοί που σχετίζονται με καρκίνο (όπως ηπατίτιδα Β) που μπορούν να εμβολιαστούν.

Το κάπνισμα είχε τη μεγαλύτερη αναλογία περιπτώσεων: 19,3 τοις εκατό συνολικά. Το υπερβολικό σωματικό βάρος ακολούθησε με 7,6 τοις εκατό, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ (5,4 τοις εκατό), η έκθεση σε UV ακτινοβολία (4,6 τοις εκατό) και η σωματική αδράνεια (3,1 τοις εκατό) ολοκληρώνουν τη λίστα.

Η ομάδα βρήκε ότι η αναλογία περιπτώσεων που οφείλονται σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου ήταν 100 τοις εκατό για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς ο κίνδυνος μπορεί ουσιαστικά να εξαλειφθεί με τον εμβολιασμό.

Πρώτος στη λίστα ως προς τον αριθμό των περιπτώσεων είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Το 2019, 104.410 περιπτώσεις σε άνδρες και 97.250 περιπτώσεις σε γυναίκες συνδέθηκαν με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.

Ο επιδημιολόγος καρκίνου Farhad Islami από την ACS δηλώνει: “Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής ολοκληρωμένων πολιτικών ελέγχου καπνού σε κάθε πολιτεία για την προώθηση της διακοπής του καπνίσματος, καθώς και την αύξηση των προσπαθειών για τον έγκαιρο έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, όταν η θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.”

Η γενετική και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Αν και οι επιλογές θεραπείας βελτιώνονται με τον καιρό και τα ποσοστά ανάρρωσης αυξάνονται, αυτή η νέα μελέτη αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση του πόσοι καρκίνοι θα μπορούσαν να προληφθούν εξαρχής.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.