Με αύξηση μισθών ξεκινά η πενταετής θητεία των 720 νεοκλεγμένων ευρωβουλευτών από 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι 21 Έλληνες, προερχόμενοι από 8 πολιτικά κόμματα.
Ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική των τελευταίων ετών, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προχώρησε προ ημερών σε αυξήσεις 3%. Αναπροσαρμόζοντας τον ακαθάριστο μισθό του κάθε ευρωβουλευτή, που από τα 10.075,18 ευρώ διαμορφώνεται πλέον σε 10.377,43 ευρώ το μήνα.
Αφαιρουμένων των παρακρατήσεων που γίνονται στην «πηγή» για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (κινούμενες στα επίπεδα του 22%) η καθαρή μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται σε 8.089,63 ευρώ. Από 7.853,63 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.
Με τα νέα δεδομένα και σε ετήσια βάση (των 12 μισθών) οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν καθαρά 97.075,56 ευρώ, από 94.246,68 ευρώ προηγουμένως.
Ειδικά για τους Έλληνες εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο, το ποσό αυτό δεν υπάγεται σε πρόσθετη φορολόγηση στη χώρα. Ωστόσο, οι Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν την υποχρέωση εισφοράς στα κόμματά τους, που ναι μέν δεν είναι σταθερή για όλα, αλλά κατά μέσο όρο εκτιμάται οτι «εκφράζει» το 20% των αμοιβών. Με άλλα λόγια η εισφορά αυτή στα ταμεία των κομμάτων μεταφράζεται σε περίπου 19.500 ευρώ ετησίως…
Για τους… εκλεκτούς της ευρωβουλής η αύξηση μισθών σημαίνει επιπλέον 2.828,80 ευρώ καθαρά έσοδα σε ετήσια βάση. Μπορεί το μισθολογικό ‘’μπόνους’’ να φαντάζει μικρό, αλλά πέρσι τέτοιο καιρό οι αποδοχές των ευρωβουλευτών είχαν αυξηθεί κατά 2,7%. Σε συνέχεια των αυξήσεων στους μισθούς κατά 4,5% το 2022 και κατά 7,17% στη τριετία 2019-2021.
Αν ληφθεί υπόψη ότι το καλοκαίρι του 2019 ο ευρωβουλευτές είχαν ακαθάριστο μισθό 8.757,70 ευρώ το μήνα ( 6.824,85 ευρώ καθαρά) τότε με τη νέα αναπροσαρμογή οι σωρευτική αύξηση στην 5ετία είναι της τάξεως του 18,5%… Εξουδετερώνοντας επί της ουσίας τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην Ε.Ε σε αυτό το διάστημα.
Όλα αυτά βέβαια είναι σε συνάρτηση και με τις αυξήσεις του μισθού του δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όλοι οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου λαμβάνουν το 38,5% των δικών του αποδοχών. Οι οποίες προφανώς τώρα θα έχουν πάει στα 26.954 ευρώ το μήνα.
Τα ποσά για αποζημίωση διαμονής και έξοδα γραφείου
Εκτός όμως από τον βασικό τους μισθό οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν και ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ. Τη λεγόμενη αποζημίωση διαμονής με την οποία καλύπτονται τα έξοδα που αφορούν τη στέγαση, τη σίτιση και τις συναφείς δαπάνες, για κάθε μέρα παρουσίας στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου και των συνεδριάσεων, όπου απαιτείται η υπογραφή στις καταστάσεις παράστασης.
Το ύψος της «αποζημίωσης διαμονής» παραμένει στα ίδια επίπεδα της περσινής περιόδου, ενώ σε χρονικό ορίζοντα 5ετίας έχει αυξηθεί κατά 9,38%. Καθώς το 2019 ήταν στα 320 ευρώ. Η εν λόγω αύξηση είναι σχεδόν η μισή σε σύγκριση με αυτήν που έχει γίνει στους μισθούς.
Για τους ευρωβουλευτές οι εβδομαδιαίες υποχρεώσεις στο Ευρωπαικό κοινοβούλιο ξεκινούν κάθε Δευτέρα και ολοκληρώνονται την Πέμπτη, όπου κατά κανόνα αναχωρούν επιστρέφοντας στις χώρες τους.
Εκτιμάται ότι ανάλογα με το πρόγραμμα, ένας συνεπής ευρωβουλευτής μπορεί να έχει περί τις 160 παρουσίες ετησίως στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου. Μεταφραζόμενες σε 56.000 ευρώ (160Χ350) το χρόνο. Σαφώς όμως τα έξοδα παραμονής δεν είναι διόλου αμελητέα και εξαρτάται από την ‘’διαχείρηση’’ που κάνει ο κάθε ευρωβουλευτής, αν ξοδεύει ολόκληρη ή όχι την ‘’αποζημίωση διαμονής’’.
Στους ευρωβουλευτές χορηγείται ακόμη κατ’ αποκοπή το ποσό των 4.950 ευρώ ανά μήνα. Προοριζόμενο να καλύψει τα γενικά έξοδα λειτουργίας των γραφείων τους, στις χώρες όπου εκλέγονται. Σε ετήσια βάση η αποζημίωση αυτή ανέρχεται σε 59.400 ευρώ, ενώ και σε τούτη την περίπτωση το κόστη συντήρησης των πολιτικών γραφείων δεν είναι λίγα. Εξαρτώνται βέβαια από τις επιλογές του κάθε ευρωβουλευτή.
Στο διάστημα των τελευταίων 5 ετών η συγκεκριμένη αποζημίωση για έξοδα γραφείο έχει αυξηθεί κατά 9,68% ξεκινώντας από τα 4.513 ευρώ του 2019.
Πέραν τούτων και κατόπιν προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών οι ευρωβουλευτές καλύπτουν όλα τα έξοδα των αεροπορικών εισιτηρίων (διακεκριμένης θέσης ) για τις αλέ ρετούρ μετακινήσεις τους στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο. Επίσης για εξτρά μετακινήσεις στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους, μπορεί να τύχουν επιστροφής εξόδων έως το ποσό των 4.886 ευρώ.
Στο πλαίσιο των νέων αυξήσεων στους μισθούς, αναπροσαρμόστηκε ανοδικά κατά 3% και το κονδύλιο που αφορά τις πληρωμές για τους βοηθούς στο Ευρωκοινοβούλιο, τους οποίους επιλέγουν οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές. Το διαθέσιμο μηνιαίο ποσό γι’ αυτόν τον σκοπό, από 28.896 ευρώ ανέβηκε τώρα στα 29.557 ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που δεν χορηγείται στους ευρωβουλευτές, αλλά πηγαίνει απ’ ευθείας στους βοηθούς τους, που έχουν τις εγκεκριμένες συμβάσεις.
Σε αδρές γραμμές και λαμβάνοντας υπόψη τους αναπροσαρμοσμένους καθαρούς μισθούς, την εκτιμώμενη ημερήσια αποζημίωση διαμονής και την αποζημίωση για έξοδα γραφείου, ένας ευρωβουλευτής εισπράττει 212.475 ευρώ το χρόνο. Ενώ στην 5ετή διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το ποσό ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Το τι απ’ αυτά μπορεί να μένει ‘’στην άκρη’’ μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν