Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πώς είναι να ζεις έναν χρόνο στον Άρη; Οι εθελοντές στην προσομοίωση της NASA απαντούν

Η ιδέα να ζήσεις απομονωμένος για πάνω από ένα χρόνο με τρεις συναδέλφους ίσως να μην φαίνεται δελεαστική σε πολλούς, αλλά η Anca Selariu θα το έκανε ξανά χωρίς δισταγμό. Η μικροβιολόγος του US Navy, ειδικευμένη σε ερευνητικά εμβόλια και μολυσματικές ασθένειες, πέρασε 378 ημέρες μέσα στο Mars Dune Alpha, το 3D-printed καταφύγιο της NASA στο Johnson Space Center. Ήταν η πρώτη επιστημονική υπεύθυνη της αποστολής CHAPEA-1 που προσομοίωνε τη ζωή στη μελλοντική βάση του Άρη.

Η Selariu και οι συνεργάτες της ανέλαβαν διάφορα καθήκοντα όπως καλλιέργεια, γεωλογική ανάλυση, εργασία με ρομπότ και drones, καθώς και καθημερινές εργασίες συντήρησης. Επίσης, πραγματοποιούσαν ψεύτικες αποστολές με τροποποιημένες διαστημικές στολές και συγκέντρωσαν τεράστιο όγκο δεδομένων από τα πειράματα και την προσαρμογή τους στο περιβάλλον.

Το πιο δύσκολο κομμάτι, όμως, ήταν η καθυστέρηση στην επικοινωνία. Με την απόσταση μεταξύ Γης και Άρη να σημαίνει ότι κάθε μήνυμα ταξιδεύει για 22 λεπτά, οι συνομιλίες καθυστερούσαν σημαντικά. Αυτό απαιτούσε νέο τρόπο σκέψης και προετοιμασίας για την αποστολή των μηνυμάτων. Η Selariu τονίζει πόσο μοναδική ήταν αυτή η εμπειρία απομόνωσης και καθυστέρησης στην επικοινωνία, συγκρίνοντάς την με την απλή αποσύνδεση στην εξοχή. Για εκείνη, ήταν από τις πιο ανταποδοτικές εμπειρίες.

Εκτός από τις δυσκολίες, η ομάδα απόλαυσε βιβλία, ταινίες, και παιχνίδια κατά τον ελεύθερο χρόνο. Η NASA προβλέπει ότι οι άνθρωποι θα πατήσουν στον Άρη τη δεκαετία του 2040, και οι προσπάθειες ερευνητών όπως η Selariu θα είναι καθοριστικές για αυτό το επίτευγμα. Η Selariu αισθάνεται τιμή που συμμετείχε σε αυτή την προσπάθεια και αναγνωρίζει πόσο πολύτιμη είναι η Γη, με τη βιοποικιλότητα και την ύπαρξη νερού.

Με το CHAPEA-1 να ολοκληρώνεται, η NASA αναζητά εθελοντές για την επόμενη αποστολή προσομοίωσης. Η Selariu ενθαρρύνει όσους ενδιαφέρονται να συνεχίσουν να ονειρεύονται και δηλώνει έτοιμη να ξανασυμμετάσχει αν χρειαστεί.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.