Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Οι πραγματικοί λόγοι που ο μεγαλύτερος θηρευτής των ωκεανών επιτίθεται σε ανθρώπους

Οι επιθέσεις καρχαριών είναι αρκετά σπάνιες, παρόλο που οι άνθρωποι είναι εύκολη λεία για τον μεγαλύτερο θηρευτή των θαλασσών. Όμως οι καρχαρίες αναζητούν θηράματα με μεγάλο ποσοστό λίπους και ο άνθρωπος δεν είναι μέσα σε αυτά τα θηράματα. Για αυτό, αν και με μεγαλύτερη δυσκολία, κυνηγούν φώκιες και μεγάλα ψάρια.

Το κρυστάλλινο νερό κάτω από τη 13χρονη Hannah Mighall σκοτείνιασε για μια στιγμή. Καθόταν καβάλα στη σανίδα του σερφ, απολαμβάνοντας τη ζεστασιά του ήλιου καθώς εκείνη και ο ξάδερφός της περίμεναν το επόμενο κύμα στον ειδυλλιακό Κόλπο των Φωτιών της Τασμανίας. Πίσω τους η κατάλευκη αμμουδιά ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημη και το σερφ ήταν καλό μέχρι τώρα.

Η ξαφνική σκιά από κάτω έκανε τη Mighall να σηκώσει ενστικτωδώς τα πόδια της – μπάλες από φύκια συχνά αποκόπτονταν από κοντινούς βράχους και παρασύρονταν στο σερφ. «Είναι πραγματικά γλοιώδη, οπότε μισούσα να τα αγγίζω», λέει.

Αλλά μετά κάτι της έπιασε το πόδι.

Το νερό γύρω από τη Mighall εξερράγη καθώς ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας μήκους πέντε μέτρων αγκάλιασε στο δεξί της πόδι

«Στην αρχή δεν πονούσε, ήταν σαν κάτι να με άρπαξε απαλά και μετά ήμουν στο νερό», λέει ο Mighall.

Για όσους είδαν αυτό που συνέβη, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ήπιο ήταν. Το νερό γύρω από τη Mighall εξερράγη καθώς ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας μήκους πέντε μέτρων κούμπωσε στο δεξί της πόδι, την σήκωσε από τη σανίδα του σερφ και την τίναξε στον αέρα πριν εξαφανιστεί κάτω από το νερό.

«Χρειάστηκαν μερικά δευτερόλεπτα για να καταλάβω ότι ήταν καρχαρίας», λέει. «Όταν βγήκα ξανά από το νερό ήμουν ξαπλωμένη ανάσκελα αλλά το πόδι μου ήταν στο στόμα του. Το μόνο που μπορούσα να δω ήταν το μαύρο πόδι μου, τα δόντια του, τα ροζ ούλα, τα δόντια και το σκούρο κομμάτι κάτω από τη μύτη του, όπου συναντά το λευκό. Νόμιζα ότι έβλεπα έναν εφιάλτη και συνέχισα να προσπαθώ να ανοιγοκλείσω τα μάτια μου».

επιθέσεις καρχαριών
Ο καρχαρίας που επιτέθηκε στη Hannah Mighall δάγκωσε ένα τεράστιο τσίμπημα από τη σανίδα του σερφ προτού της επιτρέψει να ξαναβρεθεί στην επιφάνεια (Credit: Malcolm Mighall)

Ο ξάδερφος της Mighall, ο 33χρονος Syb Mundy, που καθόταν στη δική του σανίδα λίγα μέτρα μακριά της, έτρεξε και άρχισε να χτυπάει τον καρχαρία στο πλάι του κεφαλιού του. Ο καρχαρίας απομακρύνθηκε από κοντά του και καθώς πήγε κάτω από το νερό, άφησε τη Mighall, αναζητώντας την σανίδα του σερφ που ήταν ακόμα συνδεδεμένη με ένα σχοινί στο πόδι της.

Με τη σανίδα στο στόμα, ο καρχαρίας τράβηξε την Mighall κάτω από το νερό για δεύτερη φορά. Λίγες στιγμές αργότερα ξαναβγήκε στην επιφάνεια με την κατεστραμμένη σανίδα της. Το ζώο είχε δαγκώσει ολόκληρο κομμάτι από υαλοβάμβακα και αφρό.

Η Mundy άρπαξε την ξαδέρφη του, την έβαλε στην πλάτη του και κωπηλάτησε μανιωδώς για την ακτή. Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, η Mighall έκανε ασκήσεις διάσωσης στο νερό με ένα άλλο κορίτσι κατά τη διάρκεια της προπόνησης με τον τοπικό της σύλλογο Surf Life Saving, μεταφερόμενη επανειλημμένα στην ακτή ως «θύμα». Τώρα το έκανε πραγματικά.

«Ο καρχαρίας μας έκανε κύκλους κάτω από το νερό», λέει η Mighall. «Τότε μπήκε αυτό το κύμα και ο Syb είπε απλώς: «Πρέπει να το πιάσουμε καθώς πρόκειται να σώσει τη ζωή μας». Απλώς χτυπούσα το νερό καθώς ήμουν τρομοκρατημένη, αλλά εκείνος κωπηλατούσε πραγματικά και το κύμα μας μετέφερε στην ακτή. Ο καρχαρίας ήρθε μαζί μας σε όλη τη διαδρομή μέχρι την παραλία καθώς υπάρχει μια βαθιά υδρορροή που τρέχει προς αυτήν. Μπορούσαμε να δούμε το πτερύγιο του καθώς έκανε σερφ στο ίδιο κύμα».

Η Mighall ήταν από τους τυχερούς που γλύτωσαν από μια επίθεση λευκού καρχαρία. 10 χρόνια αργότερα εξακολουθεί να έχει βαθιές ουλές στο πόδι της, ενώ διαγράφονται ακόμα τα δόντια του καρχαρία. Το δεξί της πόδι είναι αισθητά πιο αδύναμο από το αριστερό και πολλές φορές πρέπει να το σηκώσει με τα χέρια για να το κουνήσει.

Η Mighall ήταν ένας από τους περίπου 83 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από καρχαρίες το 2009. Είναι ένας αριθμός που παρέμεινε περίπου στο ίδιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία. Ο μέσος αριθμός απρόκλητων επιθέσεων μεταξύ 2013-2017, για παράδειγμα, ήταν 84 . Το 2023 υπήρξαν 69 απρόκλητα δαγκώματα καρχαρία σε ανθρώπους και 22 προκλητικά δαγκώματα , σύμφωνα με το Διεθνές Αρχείο Επιθέσεων Καρχαρία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα. Δεκατέσσερις από αυτές τις επιθέσεις ήταν θανατηφόρες, με τις 10 να θεωρούνται απρόκλητες.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι επιθέσεις καρχαριών σε ορισμένα μέρη του κόσμου φαίνεται να αυξάνονται. Οι ανατολικές ΗΠΑ και η νότια Αυστραλία έχουν δει τα ποσοστά επιθέσεων καρχαρία σχεδόν διπλασιάζονται τα τελευταία 20 χρόνια , ενώ η Χαβάη έχει επίσης δει απότομη αύξηση. Αλλά γιατί;

«Τα δαγκώματα καρχαρία σχετίζονται στενά με τον αριθμό των ανθρώπων και τον αριθμό των καρχαριών στο νερό ταυτόχρονα», λέει ο Gavin Naylor, διευθυντής του Προγράμματος της Φλόριντα για την Έρευνα Καρχαρία, το οποίο διατηρεί το Διεθνές Αρχείο Επιθέσεων Καρχαρία . «Όσο περισσότεροι καρχαρίες και άνθρωποι υπάρχουν σε ένα μέρος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να χτυπήσουν ο ένας τον άλλον».

επιθέσεις καρχαριών

Οι περισσότερες επιθέσεις καρχαριών γίνονται σε παραλίες που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο σε ΗΠΑ και Αυστραλία. Παράλληλα, η Νότια Αυστραλία έχει δει άνοδο στον αριθμό των φωκιών, που είναι η αγαπημένη λεία του καρχαρία. Παρόμοια, οι πληθυσμοί φώκιας στα ανοιχτά του Κέιπ Κοντ, στην ακτή της Μασαχουσέτης, έχει ανακάμψει. Η αύξηση για τις φώκιες, σημαίνει και περισσότεροι καρχαρίες στην περιοχή που τις κυνηγούν.

Ο αυξανόμενος αριθμός των καρχαριών σε περιοχές που κολυμπουν πολλοί άνθρωποι, φέρνει τα δύο είδη σε συχνότερες επαφές.

«Είμαστε σαν αβοήθητα μικρά λουκάνικα που επιπλέουν στο νερό», λέει ο Naylor. Όμως, παρά το γεγονός ότι είναι δυνητικά ένα τόσο εύκολο γεύμα, οι καρχαρίες δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το κυνήγι ανθρώπων. «Γενικά απλώς αγνοούν τους ανθρώπους. Νομίζω ότι αν οι άνθρωποι ήξεραν πόσο συχνά βρίσκονταν σε νερό με καρχαρίες, πιθανότατα θα εκπλαγούν».

«Υπάρχουν 530 διαφορετικά είδη καρχαριών και υπάρχει τόση ποικιλία μεταξύ τους. Δεν μπορείς απλώς να τους ομαδοποιήσεις», λέει ο Blake Chapman, θαλάσσιος βιολόγος που έχει μελετήσει τα αισθητήρια συστήματα καρχαριών και πρόσφατα έγραψε ένα βιβλίο για τις επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους . «Τα διαφορετικά είδη έχουν τέτοιο εύρος όσον αφορά την αισθητηριακή τους βιολογία, τον τρόπο συμπεριφοράς τους, τα κίνητρά τους και τους βιότοπους στους οποίους ζουν».

Οι ταύροι καρχαρίες, για παράδειγμα, τείνουν να κυνηγούν σε ρηχά, θολά νερά που θα τους απαιτήσει να βασίζονται λιγότερο στην όραση και περισσότερο στην αίσθηση της όσφρησης και στην ηλεκτροληψία, που τους επιτρέπει να ανιχνεύουν μικρά ηλεκτρικά πεδία που παράγονται από το θήραμά τους.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα δόντια του καρχαρία μπορεί επίσης να λειτουργούν ως μηχανοαισθητηριακές δομές για να βοηθήσουν τα ζώα να μάθουν περισσότερα για το τι δαγκώνουν

«Οι (μεγάλοι) λευκοί καρχαρίες, που συχνά κυνηγούν σε πολύ καθαρά νερά χρησιμοποιούν την όρασή τους πολύ περισσότερο και η όρασή τους είναι πολύ καλύτερη», λέει ο Chapman. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα δόντια του καρχαρία μπορεί επίσης να λειτουργούν ως μηχανοαισθητήρες δομές – παρόμοιες με την αφή – για να βοηθήσουν τα ζώα να μάθουν περισσότερα για το τι δαγκώνουν.

επιθέσεις καρχαριών

Ο Naylor πιστεύει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δαγκώματα των καρχαριών είναι μια περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας.

«Αν αυτά τα ζώα κυνηγούν ψάρια δολώματα, η λάμψη του λευκού πέλματος του ποδιού από κάποιον που κλωτσάει σε μια σανίδα μπορεί να τα κάνει στόχο», λέει. «Όταν έχετε ένα μεγάλο ζώο όπως ένα καρχαρία τίγρη ή έναν λευκό καρχαρία, που κινούνται γρήγορα, ένα δάγκωμα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι θανατηφόρο».

Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως για κάθε επίθεση καρχαρία, υπάρχουν εξίσου πολλές ιστορίες ατόμων που ήρθαν σε επαφή με το τεράστιο ζώο, χωρίς να γίνει τίποτα κακό.

Πάντως, ο καρχαρίας γνωρίζει πολύ καλά ότι είστε κοντά του. Μπορεί να ανιχνεύσει ηλεκτρικές τάσεις που παράγει το σώμα μας από χιλιόμετρα μακριά, ενώ μπορεί να μυρίσει μια σταγόνα αίματος σε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Πιο ικανοί κυνηγοί είναι οι πιο επικίνδυνοι, όπως ο λευκός καρχαρίας, ο καρχαρίας τίγρης ή ο ταυροκαρχαρίας. Αυτά τα τρία είδη είναι και τα επικρατέστερα στις επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους. Σπάνια όμως θα φάνε άνθρωπο, ιδιαίτερα αν αντισταθεί, καθώς θεωρούν πως το γεύμα καταναλώνει παραπάνω ενέργεια από αυτή που θα του προσφέρει.

Εκτός από την αύξηση των ανθρώπινων πληθυσμών κατά μήκος των ακτών, η καταστροφή των ενδιαιτημάτων, η αλλαγή της ποιότητας του νερού, η κλιματική αλλαγή και οι αλλαγές στην κατανομή των θηραμάτων οδηγούν τους καρχαρίες να συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερους αριθμούς σε ορισμένα hotspots σε όλο τον κόσμο. Άλλοι παράγοντες, όπως η ώρα της ημέρας κατά την οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ωκεανούς παίζουν επίσης ρόλο – οι επιθέσεις καρχαριών της νύχτας στη Χαβάη, για παράδειγμα, τείνουν να είναι πιο συχνές σε ανθρώπους που κολυμπούν νύχτες χωρίς φεγγάρι.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τους λόγους για τις επιθέσεις σε ανθρώπους, οι κίνδυνοι που εμπεριέχονται εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά μικροί. Στην Αυστραλία το ποσοστό των επιθέσεων καρχαρία είναι της τάξης των 0,5 επιθέσεων ανά εκατομμύριο ανθρώπους , ενώ στις ΗΠΑ είναι μικρότερο από 0,2 επιθέσεις ανά εκατομμύριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018, τα στοιχεία των ΗΠΑ μειώθηκαν σε περίπου 0,08 επιθέσεις ανά εκατομμύριο ενώ στην Αυστραλία ανήλθαν σε 0,8 επιθέσεις ανά εκατομμύριο ανθρώπους.

Στην χώρα μας, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, υπάρχουν 17 είδη καρχαριοειδών. Μεταξύ αυτών είναι ασφαλώς το αλεπόψαρο, ο κοινός καρχαρίας, ο λεγόμενος προσκυνητής, ο γαλάζιος και βέβαια ο γνωστός σε όλους, μεγάλος λευκός.

Για εκείνους που φοβούνται και θέλουν να μάθουν πώς να προστατεύονται από έναν καρχαρία, κάποιοι συμβουλεύουν να χτυπήσουν έναν καρχαρία που δαγκώνει στα βράγχια ή να τον τρυπήσουν στα μάτια . Το κολύμπι σε ομάδες και η παραμονή κοντά στην ακτή είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο επιθέσεων. Το να φοράτε σκούρα ρούχα και να αποφεύγετε να φοράτε κοσμήματα μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας να τραβήξετε την προσοχή ενός καρχαρία αρχικά.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο