Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο Μπάιντεν σε φάση αφασίας…

Βαθαίνει το ρήγμα στους Δημοκρατικούς, του δείχνουν την έξοδο! Ο πρόεδρος των ΗΠΑ το σκέφτεται αν θα κατέβει υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές 

Όταν το «ΤΙΜΕ» κυκλοφορεί με εξώφυλλο τον Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για πανικό και δείχνοντάς του την έξοδο, τα πράγματα δεν είναι καλά. Όχι μόνο για τον πρόεδρο, αλλά συνολικά για τις ΗΠΑ, που βρίσκονται ενώπιον πρωτόγνωρων καταστάσεων. Δημοκρατικοί που είναι πιστοί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έθεσαν νέα ερωτήματα σχετικά με την υποψηφιότητά του για επανεκλογή το 2024, με έναν από αυτούς να τον καλεί να αποχωρήσει μετά και το ολέθριο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το αν ο Μπάιντεν θα επιμείνει στην υποψηφιότητά του για την προεδρία το 2024 είναι σε μεγάλο βαθμό δική του απόφαση. Όμως βρίσκεται υπό πίεση. Ορισμένοι δωρητές τον έχουν καλέσει να αποχωρήσει και άλλοι δημοκρατικοί εκφράζουν πλέον ανοιχτά την ανησυχία τους ότι δεν είναι έτοιμος να νικήσει τον Τραμπ τον Νοέμβριο. Υπάρχουν 25 δημοκρατικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ετοιμάζονται να ζητήσουν από τον Μπάιντεν να παραιτηθεί, αν φανεί ασταθής τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με έναν σύμβουλο των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην πρέσα οι Δημοκρατικοί 

Ένας δεύτερος σύμβουλος των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι οι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ανταγωνιστικές περιφέρειες -που συχνά αποκαλούνται «πρώτης γραμμής»- δέχονται σφυροκόπημα με ερωτήσεις στις περιφέρειές τους. Ο Αμερικανός βουλευτής Λόιντ Ντόγκετ έγινε ο πρώτος δημοκρατικός στο Κογκρέσο που κάλεσε την Τρίτη τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα. Σε συνέντευξή του στο NBC News δήλωσε ότι ελπίζει ότι και άλλοι δημοκρατικοί νομοθέτες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Ο Μπάιντεν, που μίλησε σε προεκλογική εκδήλωση στη Βιρτζίνια το βράδυ της Τρίτης, απέδωσε την απόδοσή του στην έλλειψη ύπνου και δήλωσε ότι η εκστρατεία του συγκέντρωσε 38.000.000 δολάρια από το ντιμπέιτ. Όμως, σύμφωνα με τους «NYT», είναι προβληματισμένος και σκέφτεται ακόμη και να αποσυρθεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφέρει το δημοσίευμα, φέρεται ότι είπε σε βασικό του σύμμαχο ότι γνωρίζει πως ίσως δεν μπορέσει να σώσει την υποψηφιότητά του, εάν δεν καταφέρει να πείσει το κοινό τις επόμενες ημέρες ότι είναι κατάλληλος για τη θέση.

Όμως, ένας στους τρεις δημοκρατικούς πιστεύει ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας, μετά την ολέθρια τηλεμαχία της περασμένης εβδομάδας με τον Τραμπ. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, κανένας εκλεγμένος δημοκρατικός δεν θα τα πήγαινε καλύτερα απ’ ό,τι ο Τζο Μπάιντεν σε μια υποθετική αντιπαράθεσή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου.

Τα σενάρια για Μισέλ Ομπάμα

Από τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, σε μια υποθετική «μάχη» τους με τον Τραμπ, μόνο η Μισέλ Ομπάμα θα τα πήγαινε καλύτερα από τον Μπάιντεν, καθώς θα συγκέντρωνε ποσοστό 50%, έναντι 39% για τον Τραμπ. Η Μισέλ Ομπάμα, σύζυγος του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ανερχόμενο αστέρι του κόμματος, θα συγκέντρωνε ποσοστό 39% έναντι 42% για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο 56χρονος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας θεωρείται ένας από τους ιδανικούς διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος με τους Δημοκρατικούς. Αν και ο ίδιος έχει αρνηθεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου και έχει υποστηρίξει την εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου Μπάιντεν, η μέχρι τώρα πορεία του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας δείχνει ότι έχει όλα τα προσόντα για τον Λευκό Οίκο.

Οι διαδικτυακές αποδόσεις πολιτικών στοιχημάτων ότι ο Νιούσομ θα καταλήξει στην κορυφή του προεδρικού ψηφοδελτίου φέτος τριπλασιάστηκαν σε μία στις τέσσερις πιθανότητες την περασμένη εβδομάδα.

Για πολλούς δημοκρατικούς θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2028 ή ίσως νωρίτερα. Όταν οι ανησυχίες για την ηλικία του Μπάιντεν άρχισαν να ενισχύονται από πέρυσι, οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν δημοσίως τον Νιούσομ ότι διεξήγαγε μια «σκιώδη» εκστρατεία που θα του επέτρεπε να μπει στην κούρσα αν ο πρόεδρος αποχωρούσε. Μερικοί δημοκρατικοί συμφώνησαν παρασκηνιακά.

Ο 56χρονος πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο δηλώνει ένθερμος υπέρμαχος του ελέγχου των όπλων, των ζητημάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και των δικαιωμάτων στην άμβλωση. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ ο Νιούσομ ανακήρυξε την Καλιφόρνια πολιτεία που ηγείται της «αντίστασης» στην κυβέρνησή του. Η δεύτερη σύζυγος του Νιούσομ, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, είναι η Τζένιφερ Σίμπελ, ένα από τα πολλά θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων του άλλοτε «βασιλιά του Χόλιγουντ» Χάρβεϊ Γουάινστιν, όταν ήταν ακόμα μία νεαρή ηθοποιός, το 2005.

Οι διαδικασίες στην περίπτωση που αποσυρθεί 

Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί; Ναι, αν ο Μπάιντεν αποφασίσει να αποσυρθεί, θα ήταν σχετικά απλό να βρεθεί άλλος υποψήφιος. Ο υποψήφιος του κόμματος θα επιλεγεί επίσημα στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών (DNC) στο Σικάγο από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου.

Οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν να προτείνουν τον ίδιο τον Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ουσιαστικά πριν από το συνέδριο, ώστε να τηρηθεί η προθεσμία πιστοποίησης των ψηφοδελτίων στο Οχάιο.

Εκεί, ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων – των αξιωματούχων του κόμματος που επιλέγουν επίσημα τον υποψήφιο. Οι αντιπρόσωποι κατανέμονται στους υποψηφίους αναλογικά με βάση τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών κάθε πολιτείας. Φέτος ο Μπάιντεν κέρδισε σχεδόν το 99% των σχεδόν 4.000 αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τους κανόνες του DNC, οι εν λόγω αντιπρόσωποι «δεσμεύονται» να υποστηρίξουν τον εν ενεργεία πρόεδρο. Εάν ο Μπάιντεν αποχωρήσει οικειοθελώς, θα μπορούσε να υπάρξει μια ελεύθερη ψηφοφορία. Οι Δημοκρατικοί θα έμεναν με ένα ανοιχτό συνέδριο, όπου θα πρότειναν πιθανούς υποψηφίους και θα συνέχιζαν να ψηφίζουν μέχρι κάποιος να λάβει την πλειοψηφία των ψήφων των αντιπροσώπων. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ξέφρενο διαγωνισμό μεταξύ των δημοκρατικών που διεκδικούν το χρίσμα.

Το άλλο ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Μπάιντεν θα μπορούσε να υποχρεωθεί να αποχωρήσει. Αν δεν θέλει να φύγει, η διαδικασία γίνεται πραγματικά δύσκολη. Ένα μεγάλο εθνικό κόμμα δεν έχει επιχειρήσει ποτέ μια επιθετική ανάληψη της υποψηφιότητας. Ωστόσο, οι κανονισμοί του DNC έχουν κάποια παραθυράκια που θα μπορούσαν, θεωρητικά, να καταστήσουν δυνατή την απομάκρυνση του Μπάιντεν.

Ειδικοί δήλωσαν στο BBC News ότι αμφιβάλλουν αν θα υπάρξει εξέγερση μεταξύ των αντιπροσώπων του κόμματος. Αλλά το DNC μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του κόμματος ανά πάσα στιγμή.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.