Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Λάθη επί λαθών με τις πυρκαγιές

  • Απογοητευτικός ο απολογισμός για την Εύβοια: Μόλις τον περασμένο μήνα ο ανάδοχος για τα καμένα – Τελικά μόλις 1.480 στρέμματα προς αναδάσωση – με δαπάνη εμπαιγμού – 1,48 εκατομμύρια για τα 520.000 καμένα στρέμματα  το 2021
  • Αποκαλυπτικό επιτόπιο φωτορεπορτάζ σε Ρόδο – Έβρο για σύγκριση έναν χρόνο μετά τις πυρκαγιές
  • Στην τριετία 2021-2023 κάηκαν 3,2 εκατομμύρια στρέμματα σε όλη την Επικράτεια αλλά η κυβέρνηση έβγαλε προκήρυξη για να αναδασώσει μόλις 57.000 στρέμματα δίνοντας μόλις 55 εκατομμύρια ευρώ
  • Πού κατευθύνονται οι πόροι στο περιβόητο «Πρόγραμμα Μπένου»
  • Τα καμένα της Αττικής και η «δενδροκτονία»
  • Ανησυχία για το νερό στη Ρόδο – Περιβαλλοντική οργάνωση του νησιού αποκαλύπτει για τους καμένους κορμούς στις τουριστικές και οικιστικές περιοχές: «Έπρεπε να έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις» – Αδύναμη η φυσική αναγέννηση, ανησυχία για το νερό 
  • Μέλη της ομάδας «Οικολογικά Ροδιακά» και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος του νησιού κάνουν τον πρώτο απολογισμό: «Υποστελεχωμένη η Δασική Υπηρεσία, οι πόροι που δαπανώνται για την πρόληψη είναι ελάχιστοι συγκριτικά με τους πόρους για την καταστολή των πυρκαγιών. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει»
  • Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: «Ένα σχεδόν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου που έκαψε το 47% του πρασίνου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, εκ των πραγμάτων τίποτα δεν μπορεί να είναι το ίδιο»
  • Ποια έργα έχουν γίνει στον Έβρο, για ποια απαιτείται περισσότερος χρόνος, ποιες ανάγκες υπάρχουν, πότε ξεκίνησαν οι εργασίες στην Δαδιά – Μιλούν ο Δήμαρχος Σουφλίου, ο Δασάρχης Αλεξανδρούπολης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Έβρου και ο Κοινοτάρχης Δαδιάς
  • Το κατηγορητήριο καταπέλτης για τη φονική πυρκαγιά με τέσσερις νεκρούς σε Βαρυμπόμπη και Ιπποκράτειο Πολιτεία το 2021 – Γιατί δεν άρχισε η δίκη τον Φεβρουάριο 2024, πότε θα ξεκινήσει – Ποια η δικαστική εξέλιξη για τις άλλες πυρκαγιές της τελευταίας τριετίας

Γράφουν οι Άρης ΧατζηγεωργίουΒαγγέλης Τριάντης, Βασίλης Γαλούπης και Μαρίνα Κονδύλη*

Ενώ η χώρα αντιμετωπίζει και φέτος τον πύρινο εφιάλτη, σπάει τα κοντέρ η επιτελική αστοχία και η διαχείριση των καμμένων εκτάσεων. Μέρος των οποίων όπως αποδείχθηκε αυτές τις ημέρες ξανακαίγεται.

Οι Data Journalists επιχειρούν με μια μεγάλη και πολυεπίπεδη έρευνα προκειμένου να απαντήσουν στο κεντρικό ερώτημα για όσα έχουν γίνει ή δεν έχουν γίνει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων τριών ετών στην Εύβοια και την Πάρνηθα, αλλά και του 2023 στην Ρόδο και τον Έβρο. Ο απολογισμός κρίνεται ως απογοητευτικός. Τόσο στο θέμα των πρώτων παρεμβάσεων αποκατάστασης και το πλάνο αναδασώσεων μετά τις φωτιές, όσο ακόμα και στην εξέλιξη των δικαστικών υποθέσεων. Εξαιρέσεις υπάρχουν, αλλά είναι λίγες μπροστά στο μέγεθος των καταστροφών.

Στην έρευνά μας συνεργαστήκαμε εκτάκτως με οικολογική οργάνωση από την Ρόδο και την εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη», με ρεπορτάζ και λήψη επιτόπιων φωτογραφιών έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό πού βρισκόμαστε σήμερα, έναν χρόνο μετά τις περσινές πυρκαγιές. Συλλέξαμε επίσης στοιχεία τόσο από την Εύβοια και την Πάρνηθα, αν κι έχει περάσει μεγαλύτερο διάστημα, δίχως τα μηνύματα να είναι ενθαρρυντικά.

Στον «αέρα» οι αναδασώσεις στην Εύβοια

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Η φωτιά στο καταπράσινο κομμάτι της Εύβοιας κατεγράφη τον Αύγουστο του 2021 ως η μεγαλύτερη έως τότε δασική καταστροφή με 520.000 στρέμματα καμένα. Ακολούθησαν ένας ποταμός υποσχέσεων και μελετών που κατέληξε σε εξαγγελίες για αναδάσωση 15.000 στρεμμάτων με κόστος 16,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ομως η συρρίκνωση αυτή δεν ήταν αρκετή και η προκήρυξη που βγήκε τελικά στον αέρα, έβγαλε τον περασμένο μήνα ανάδοχο τελικά για μόλις 1.480 στρέμματα με κόστος 1,48 εκατομμύρια. Δηλαδή θα αναδασωθεί το 0,28% της συνολικής καμένης έκτασης και θα δαπανηθεί ένα ελάχιστο ποσό σε σύγκριση ακόμη και με το κόστος της μελέτης αναδάσωσης (300.000 ευρώ) που έγινε και με δωρεά από τα Lidl.

Όσο για το σύνολο των αναδασώσεων, οι αριθμοί θα έκαναν τον Νέρωνα να τρέμει από συγκίνηση. Στην τριετία 2021-2023 κάηκαν 3,2 εκατομμύρια στρέμματα αλλά η κυβέρνηση έβγαλε προκήρυξη για να αναδασώσει μόλις 57.000 στρέμματα δίνοντας 55 εκατομμύρια ευρώ. Εννοείται ότι οι υποσχέσεις και οι εξαγγελίες για Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ το 2020 για τις οποίες οι Data Journalists έγραψαν παλαιότερα (Έκοψαν 644,3 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα αναδάσωσης), κάηκαν σαν ξερόκλαδα από οικόπεδα που καθαρίστηκαν υπό την απειλή προστίμων έως του ύψους των 54.000 ευρώ.

Ας επιστρέψουμε όμως στην Βόρειο Εύβοια όπου πρωτοέζησε στιγμές μεγάλης δόξας το «112» και οι εκκενώσεις περιοχών που κάηκαν ανυπεράσπιστες:

  • * Στην μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που κόστισε 300.000 ευρώ, αναφέρεται ότι κάηκαν 520.000 στρέμματα από τα οποία είναι δασικές εκτάσεις τα 340.000 στρέμματα. Στην επίσημη απόφαση τον Νοέμβριο του 2021 κηρύχθηκαν αναδασωτέα 383.140 στρέμματα.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)
  • * Προφανώς δεν σημαίνει ότι πρέπει όλες αυτές οι εκτάσεις να αποκατασταθούν με τεχνητή αναδάσωση. Για παράδειγμα, τα δάση με χαλέπιο πεύκη δημιουργούνται ξανά χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση με τους σπόρους που πετάγονται από τα καμμένα δέντρα, με δύο προϋποθέσεις: Πρώτον τα δέντρα να έχουν σπόρους, δηλαδή το δάσος να μην έχει καεί πρόσφατα και τα δέντρα να είναι ώριμα αναπαραγωγικώς. Δεύτερον, να προστατευθεί η έκταση από την βόσκηση.
  • * Όμως η μελέτη του ΑΠΘ δέχεται ότι στα 520.000 στρέμματα, περιλαμβάνονται 130.000 από χαλέπιο πεύκη που έχει καεί στο πρόσφατο παρελθόν.
  • * Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα δεδομένα για τις εκτάσεις 23.500 στρεμμάτων με μαύρη πεύκη και με έλατα που δεν αναπαράγονται από μόνα τους.
  • * Συμπερασματικά, θα έπρεπε η μελέτη να προτείνει τεχνητή αναδάσωση για το άθροισμα των δύο παραπάνω αριθμών, δηλαδή 153.500 στρέμματα. Φευ! Προκρίνεται αναδάσωση για μόλις 9.382 στρέμματα λόγω του «περιορισμένου προϋπολογισμού» των 15 εκατομμυρίων. Και αυτό παρά τις υποσχέσεις των εξαγγελιών της Επιτροπής Μπένου (https://evoia-meta.gov.gr/erga/anadasosi-a-p-th-arthroti-kyliomeni-drasi-me-tin-parakato-ekdochi-sporoi-fytoria-fytaria-anadasosi-fysiki-anagennisi-synechis-parakolouthisi-nero-aporrofisi-co2-ergo-d) όπου ακόμη και σήμερα αναφέρεται αναδάσωση 15.000 στρεμμάτων με κόστος 16.580.000 ευρώ.
  • * Ο κατήφορος της συρρίκνωσης, όμως, δεν έμελε να σταματήσει έστω στα 9.382 στρέμματα. Όταν βγήκε τελικά η προκήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ, τον Μάρτιο του 2024, ο προϋπολογισμός είχε πέσει ακόμη χαμηλότερα στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ και τα στρέμματα στα 1.480.
  • * Το μόνο που πέτυχε στον όλο σχεδιασμό ήταν ο στόχος της εξοικονόμησης πόρων, αν και τα κονδύλια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο έδωσε έκπτωση 43% οπότε το ξακουστό Ταμείο θα επιβαρυνθεί κατά μόλις 1.482.000 εκατομμύρια ευρώ ή 1000 ευρώ ανά στρέμμα.

Πόσο απαραίτητη ήταν άραγε μια τόσο μεγάλη εξοικονόμηση πόρων; Μια απάντηση μας δίνει το ίδιο το πρόγραμμα της Επιτροπής Μπένου («Εύβοια Μετά») στο οποίο από ένα σύνολο δράσεων κόστους 389 εκατομμυρίων ευρώ, ξεχωρίζει εκείνη για την κατασκευή νέου οδικού άξονα πρόσβασης στις καμένες περιοχές. Για το έργο αυτό δεσμεύονται 230 εκατομμύρια – μόνο για το πρώτο τμήμα του (Ψαχνά-Στροφυλιά) ενώ αναφέρεται ότι θα απαιτηθούν ακόμη 290 εκατομμύρια (με άγνωστη πηγή χρηματοδότησης) για τα υπόλοιπα τμήματα προς Ιστιαία και τις διακλαδώσεις προς άλλες περιοχές. Ίσως σκοπός είναι να φθάνουν γρήγορα με τα αυτοκίνητά τους οι εθελοντές για τις μελλοντικές αναδασώσεις…

Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι η ίδια η μελέτη του ΑΠΘ περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια. Περιλαμβάνει ένα μακρύ κατάλογο με τα επιμέρους δάση που κάηκαν, ανάμεσα στα οποία ποσοστό ολοσχερούς καταστροφής (100%) καταγράφεται για τα δάση Τσαπουρνιάς, Κυπαρισσίου, Κοκκινομηλιάς, Κρυονερίτη, Ι.Μ.Γέροντος-Κορκουλών-Σκεπαστής, Παπάδων, Σπαθαρίου, Αγιαννάκου, Καλαμουδίου, Ψηλής Ράχης, Μαρουλίου-Κούλουρου, Παλαιοχωρίου, Μανδανικών, Αμελάντων, Κερασιάς, Κοτσικιάς, Αγίας Άννας, Αχλαδίου, Κεράμειας και Στράφων.

Περιγράφεται επίσης το «σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της περιοχής και κυρίως στους ανθρώπους που ζούσαν από δραστηριότητες που είχαν ως πυρήνα τους τις δασικές εκτάσεις», ενώ τονίζεται ότι η φωτιά «δημιούργησε και ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μελλοντικών κινδύνων για το δάσος (πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης εδάφους κ.α)».

Οι κύριοι στόχοι της αναδάσωσης, έτσι όπως περιγράφονται στη μελέτη, θα έπρεπε να συγκινούν έστω και τους μελλοντικούς επενδυτές της Βόρειας Εύβοιας: 1) Ρύθμιση της επιφανειακής απορροής των υδάτων μέσω της συγκράτησης του νερού της βροχής, 2) Προστασία των εδαφών από τη διάβρωση, 3) Συγκράτηση του νερού της βροχής που συνεπάγεται τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα των εδαφών, 4) Αναψυχή και υγιεινή επίδραση του δάσους, 5) Θετική συνεισφορά στις συνθήκες διαβίωσης της πανίδας της περιοχής, 6) Αισθητική βελτίωση του τοπίου, 7) Παραγωγή ξύλου και άλλων προϊόντων, 8) Επίδραση στην επίτευξη οικολογικής ισορροπίας σε βεβαρημένα οικοσυστήματα.

Τα καμένα της Αττικής και η «δενδροκτονία»

Το ίδιο ισχύει για το σύνολο των 3.200.000 στρεμμάτων που κάηκαν μέσα στην τελευταία τριετία 2021-2023 σε όλη την Επικράτεια. Πάντως, όπως προαναφέραμε, ανάδοχοι έχουν προκύψει για την αναδάσωση συνολικά 57.000 στρεμμάτων τα οποία βρίσκονται κοντά σε περιοχές πολλών ψηφοφόρων, δηλαδή στην Αττική (Πεντέλη, Πάρνηθα, Λαύριο, Μέγαρα, Καπανδρίτι, Πειραιά, Αιγάλεω) και την Θεσσαλονίκη.

Για να προχωρήσουν, όμως, έστω και αυτές οι περιορισμένες αναδασώσεις, εκτός από κονδύλια και εργολάβους, χρειάζεται και κάτι ακόμη πιο δυσεύρετο: Τα δεντράκια που θα πρέπει να έχουν γεννηθεί από σπόρους και να είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Ειδικά για να αναγεννηθούν τα δάση με έλατα και μαύρη πεύκη, πρέπει να εξασφαλισθούν δεκάδες χιλιάδες τέτοια φυτάρια. Δυστυχώς, περίπου 100.000 τέτοια δεντράκια κεφαλληνιακής ελάτης που υπήρχαν σε δασικό φυτώριο της Πάρνηθας ξεράθηκαν στους καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού.

Για το θέμα αυτό κατατέθηκαν ερωτήσεις στην Βουλή και η κυβέρνηση παραδέχθηκε την «δενδροκτονία» ρίχνοντας την ευθύνη μόνο στον καιρό και όχι στην έλλειψη προσωπικού για την περιποίηση των φυτών. Υποστήριξε μάλιστα ότι 40.000 μικρά δεντράκια κατάφεραν να ανακάμψουν και θα περιληφθούν στην αναδάσωση που θα γίνει στην Πάρνηθα. Εννοείται, πάντως, ότι 40.000 δεντράκια δεν φθάνουν για να ξαναγίνουν δάσος 15.000 στρέμματα στο ψηλότερο βουνό της Αττικής…

 

Το φράγμα Γαδουρά που τροφοδοτεί την Ρόδο με νερό. Όπως ήταν πέρυσι λίγο πριν από την περσινή πυρκαγιά και ποια είναι η εικόνα του μετά την φωτιά – Όλες οι φωτογραφίες για τη Ρόδο έχουν ληφθεί από την περιβαλλοντική ομάδα «Οικολογικά Ροδιακά» και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου

Ο απολογισμός για την Ρόδο: Αδύναμη η φυσική αναγέννηση, απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση – Ανησυχία για το νερό 

Στις 18 Ιουλίου 2023 ξεκίνησε στη Ρόδο μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές της περσινής χρονιάς στην Ελλάδα. Κάηκαν περισσότερα από 175.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα περίπου 135.000 καθαρό δάσος, ένας 40χρονος έχασε την ζωή του παίρνοντας μέρος στην κατάσβεση, ενώ περίπου 30.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χιλιάδες πακέτα διακοπών ακυρώθηκαν.

Έναν χρόνο μετά πολύ λίγα πράγματα φαίνεται να έχουν γίνει. Οι Data Journalists επικοινώνησαν με την δραστήρια περιβαλλοντική ομάδα «Οικολογικά Ροδιακά», που δραστηριοποιείται ενεργά στο νησί από το 2009, έχοντας αποσπάσει τα βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «Οικόπολις» δυο φορές, και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου. Τα μέλη της ομάδας έσπευσαν αυτές τις ημέρες στις καμένες εκτάσεις για τη λήψη φωτογραφιών από το σημερινό τοπίο ώστε να είναι εφικτή μια άμεση σύγκριση για τον αναγνώστη με τις εικόνες αμέσως μετά την περσινή καταστροφή.

Ρωτήσαμε τα μέλη της ομάδας «Οικολογικά Ροδιακά» και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος για τον πρώτο απολογισμό που θα μπορούσαν να κάνουν έναν χρόνο μετά την μεγάλη πυρκαγιά.

«Η καταστροφή ήταν τεράστια. Κάηκαν περισσότερα από 175.000 στρέμματα, περισσότερα κι από το 2008 όταν είχαν γίνει στάχτη πάνω από 130.000 στρέμματα. Κι εκείνη ήταν μια πολύ μεγάλη φωτιά. Άρα, η περσινή ήταν μια από τις πιο καταστροφικές φωτιές στο νησί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκταση που κάηκε πέρυσι αντιστοιχεί στο 70% της δασικής έκτασης του νησιού. Από τις περιοχές που κάηκαν περίπου 4.800 στρέμματα ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 και  18.000 και πλέον στρέμματα αφορούν περιοχές έκταση που χαρακτηρίζονται ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής».

Και συνεχίζουν: «Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι υπάρχει ελάχιστη εξέλιξη όσον αφορά στην αναγέννηση της φύσης. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, υπάρχει πολύ μικρή χαμηλή βλάστηση και σε μερικές περιοχές ακόμα και καθόλου. Επιπλέον περίπου 70.000 στρέμματα έχουν ξανακαεί την τελευταία εικοσαετία και θα είναι πολύ δύσκολο στις περιοχές αυτές να υπάρξει φυσική αναγέννηση. Όπως διαβάζουμε και στην έκθεση της WWF (Σεπτέμβρης 2023) αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αναπτυγμένοι μηχανισμοί φυσικής αναγέννησης που φέρουν αυτά τα οικοσυστήματα εξαντλούνται μετά από απανωτές πυρκαγιές και εφόσον αυτές συμβούν μέσα σε διάστημα 20 χρόνων. Οι περιοχές αυτές θα χρειαστούν παρακολούθηση για τα επόμενα 1-2 έτη για να γίνει σαφές αν θα χρειαστούν ανθρώπινη βοήθεια (αναδάσωση) για την αποκατάστασή τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως έχει δείξει και η παλαιότερη εμπειρία, ότι θα χρειαστεί ανθρώπινη παρέμβαση, αν θέλουμε να αναγεννήσουμε τις περιοχές και το δάσος να ξαναγίνει δάσος. Κάτι που για εμάς ως Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος είναι αυτονόητο. Δεν γίνεται να το αφήσουμε έτσι, διότι πραγματικά είναι μια τραγωδία, όπως φαίνεται και από τις εικόνες».

Ρωτήσαμε τι θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει μέσα σε αυτόν τον χρόνο που μεσολάβησε από την πυρκαγιά:

«Τα τελευταία χρόνια, το τουριστικό κι επιχειρηματικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην παράκτια ζώνη. Φοβόμαστε λοιπόν ότι δεν θα υπάρξει η ανάλογη πρόνοια για τα δασικά οικοσυστήματα, μιας που το οικονομικό ενδιαφέρον δεν είναι πλέον εκεί. Ευτυχώς τον χειμώνα δεν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα επειδή δεν είχαμε πολλές και έντονες βροχές. Από την άλλη, το νησί αυτή την στιγμή που μιλάμε αντιμετωπίζει μια περίοδο ξηρασίας η οποία φοβόμαστε ότι θα είναι ιδιαίτερα έντονη φέτος.

Για ένα νησί το οποίο επισκέπτονται πάνω από 2,5-3 εκατ. τουρίστες, περίπου το 10% του συνολικού τουρισμού της χώρας, αυτό είναι κρίσιμος δείκτης. Κυρίως για το νερό. Η Ρόδος έχει 120.000 μόνιμους κατοίκους, αλλά το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται ο κόσμος λόγω του μαζικού τουρισμού. Το νησί τροφοδοτείται με νερό κυρίως από το Φράγμα Γαδουρά. Φέτος ίσως να αντέξουμε, αλλά του χρόνου δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Το δάσος που λείπει επηρεάζει ήδη πάρα πολύ. Είναι ο κουμπαράς του νερού. Συγκρατεί το νερό στο φράγμα για να μην πάει και καταλήξει στην θάλασσα».

Για όσα πρέπει να γίνουν, μας είπαν:

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει ένα σχέδιο για την αναδάσωση, το οποίο μπορούμε να το δούμε φέτος. Το Δασαρχείο συνέστησε να περιμένουμε ένα, δυο χρόνια για το ενδεχόμενο αναγέννησης του δάσους. Κατά την άποψή μας δεν θα υπάρξει μεγάλη φυσική αναγέννηση, διότι όπως είπαμε και πριν, η καταστροφή είναι ολική, σε πολλές περιπτώσεις έχει ξαναγίνει. Δεν ήταν η πρώτη φορά».

 

 Η φύση δυσκολεύεται να αντιδράσει έναν χρόνο μετά τις φωτιές σε ήδη καμένες και στο παρελθόν περιοχές. Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί τον Ιούνιο 2024 από την  είναι από τις περιοχές Ασκληπιείο Ρόδου, Κιοτάρι προς Ασκληπιείο και Πανόραμα Θάρρι

Θέσαμε το ερώτημα για πόσες δεκάδες χιλιάδες από τα καμένα στρέμματα θα έπρεπε να γίνει ένα σχέδιο αναδάσωσης:

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το αποτιμήσουμε εύκολα. Πρέπει τον χειμώνα το Δασαρχείο να κάνει εκτίμηση για τις περιοχές στις οποίες είναι δυνατόν να γίνει αναδάσωση. Υπάρχει ήδη μια εγκεκριμένη μελέτη μετά από ανάθεση από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι ο Ροταριανός Όμιλος Ρόδου υιοθέτησε 50 στρέμματα καμένης γης στη Νότια Ρόδο, με σκοπό την αναδάσωση και οικολογική αναβάθμισή της. Είναι και αυτό μια καλή είδηση.

Ωστόσο, τα προηγούμενα στοιχεία που έχουμε, δηλαδή από παλαιότερες φωτιές, δεν μας κάνουν ιδιαίτερα αισιόδοξους. Θα πρέπει τώρα, που η καταστροφή είναι αυτής της έντασης και έκτασης, να υπάρξει ένα συντονισμένο κι εκτεταμένο σχέδιο αναδάσωσης στις περιοχές που δεν μπορούν να αναγεννηθούν. Δυστυχώς, όσες φορές επιχειρήθηκε να γίνει αναδάσωση, δεν πέτυχε πάντα. Ένας λόγος είναι και η ανεξέλεγκτη βόσκηση που υπάρχει στο νησί και που παίζει ρόλο σ’ αυτό. Έτσι, καταστρέφονται τα μικρά δενδρύλλια που φυτεύονται. Για μια αποδοτική αναδάσωση χρειάζεται να προστατεύονται τα μικρά δέντρα, να ποτίζονται αρχικά, να παρακολουθούνται και φυσικά αυτό να γίνεται με τις υποδείξεις των ειδικών.

Όσον αφορά στους καμένους κορμούς που είναι μέσα στα δάση, δεν θα είναι εύκολο να αποκατασταθεί η εικόνα του δάσους. Θα πρέπει όμως στις τουριστικές και οικιστικές περιοχές να γίνουν παρεμβάσεις που να βελτιώσουν αυτή την εικόνα. Θεωρούμε ότι αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη».

 

 Πρόσφατες φωτογραφίες (Ιουνίου 2024) από τα καμένα στην περιοχή Απόλλωνα προς Λάερμα της Ρόδου

Η στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών και η αξία της πρόληψης

Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα πόσο καλά είναι στελεχωμένες οι Δασικές Υπηρεσίες: «Μετά την μεταφορά τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα πρέπει να στελεχωθούν κατάλληλα ώστε να επιτελείται ο συνταγματικός τους σκοπός και ρόλος. Αυτή τη στιγμή είναι  υποστελεχωμένα και αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε μόνο εμείς», μας επισημαίνουν από τα «Οικολογικά Ροδιακά» και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος του νησιού:

«Θα επισημάνουμε για το νησί της Ρόδου, και για το δάσος που έχει απομείνει, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης επέμβασης. Οι πόροι που δαπανώνται για την πρόληψη είναι ελάχιστοι συγκριτικά με τους πόρους για την καταστολή των πυρκαγιών. Αυτό κατά την άποψή μας, πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει. Γιατί η φωτιά, από την στιγμή που θα ανάψει, είτε δεν θα σβήσει εύκολα, είτε δεν θα σβήσει ποτέ».

Έβρος: 1 χρόνος μετά τον πύρινο όλεθρο… – Ποια είναι η εικόνα σήμερα στις καμένες εκτάσεις – Η μάχη του πράσινου να νικήσει το γκρίζο

 

*Η Μαρίνα Κονδύλη, διευθύντρια σύνταξης της εφημερίδας «Ελεύθερη Θράκη», ανέλαβε να μας «ξεναγήσει» με δικό της ρεπορτάζ και φωτογραφίες στα καμένα του Έβρου:

Σε λιγότερο από δύο μήνες, συμπληρώνεται ένα έτος από τότε που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στο νομό Έβρου. Περισσότερα από 900.000 στρέμματα έγιναν τότε στάχτη. Τα δάση στην περιοχή της Δαδιάς και της Κίρκης, χάθηκαν.

Από τότε, οι Εβρίτες προσπαθούν να βρουν πατήματα στην καθημερινότητά τους, όπως και να βοηθήσουν όσο μπορούν στην επούλωση των πληγών της φύσης.

Συνομιλώντας με αιρετούς άρχοντες, αλλά και τους υπεύθυνους αποκατάστασης της δασικής έκτασης που κάηκε, βγαίνει μια εικόνα του πώς είναι σήμερα η κατάσταση στον Έβρο.

Γιάννης Ζαμπούκης: «Κάποια πράγματα έχουν επανέλθει σε ρυθμούς καθημερινότητας»

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, έδωσε τα εξής στοιχεία: «Ένα σχεδόν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου που έκαψε το 47% του πρασίνου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, εκ των πραγμάτων τίποτα δεν μπορεί να είναι το ίδιο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που έχουν επανέλθει σε ρυθμούς καθημερινότητας και στα προ του Αυγούστου 2023 δεδομένα, όπως για παράδειγμα οι αριθμοί που αφορούν στις αφίξεις τουριστών και τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία μας, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν στην προγενέστερη μορφή τους, όπως η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου, τα ελαιόδεντρα, τα μελίσσια και οι κατεστραμμένες οικίες.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι η τοπική μας κοινωνία κατάφερε γρήγορα να ξεπεράσει το αρχικό σοκ και να ξανασταθεί στα πόδια της. Τρανό παράδειγμα, το Δημοτικό Σχολείο Παλαγίας που υπέστη μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά κι όμως καταφέραμε με συνεργασία, πίστη και καλή θέληση να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, ώστε να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές του, ανήμερα του αγιασμού. Κι όχι μόνο. Χάρη στη γενναία δωρεά τόσο του ΔΕΣΦΑ, όσο και της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί”, καταφέραμε αυτό το σχολείο να είναι σήμερα ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία σε όλη την Ελλάδα».

Παράλληλα, ο κ. Ζαμπούκης συμπλήρωσε πως «απαιτείται εξασφάλιση γενναίας χρηματοδότησης κατά προτεραιότητα για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, εκπόνηση μελετών και υλοποίηση έργων, καθώς οι υποδομές στην Αλεξανδρούπολη δεν είναι τέτοιες που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Από την άλλη, το Δασαρχείο είναι αυτό που θα μας δώσει την άδεια για να προχωρήσουμε σε δενδροφυτεύσεις δενδρυλλίων, όταν το φυσικό τοπίο θα είναι έτοιμο να τις δεχτεί. Άλλωστε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς και μαθητές από όλη την Ελλάδα να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια κι εμείς αναμένουμε το πράσινο φως για να προχωρήσουμε».

 

Η Κίρκη «παλεύει» μέχρι και σήμερα με τα αποκαϊδια των περσινών καταστροφών (φωτογραφίες Ιούνιος 2024)

Παναγιώτης Καλακίκος: «Η μαυρίλα μας θυμίζει την περσινή μεγάλη καταστροφή»

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, σε δηλώσεις του, τόνισε: «Για να ξαναγεννηθεί η φύση χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, παρήλθε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και η εικόνα που υπάρχει σήμερα στο Δάσος της Δαδιάς – και γενικά στην ευρύτερη περιοχή – είναι αυτό το μαύρο. Έχουν διατεθεί χρηματικά ποσά σχετικά με αγροδεξαμενές και με κορμοδέματα, πλην όμως, όπως είπαμε, χρειάζεται χρόνος. Επικρατεί παντού αυτή η μαυρίλα και στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, και στην περιοχή του Σουφλίου, που μας θυμίζει την περσινή μεγάλη καταστροφή. Υπάρχουν οι εργασίες που γίνονται από τους συνεταιρισμούς, υπάρχουν οι παρεμβάσεις, υπάρχει παρακολούθηση. Για να ξαναβγεί όμως το πράσινο, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Καλακίκος δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως και η μελισσοκομία είναι σε μικρή απόδοση φέτος, με περιορισμένη παραγωγή μελιού.

«Το Δάσος της Δαδιάς και η ευρύτερη περιοχή θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επουλώσει τις πληγές», κατέληξε ο Δήμαρχος Σουφλίου.

 

 Η φύση δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας μέσα στους μαύρους κορμούς στην Αλεξανδρούπολη

Η φύση δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας μέσα στους μαύρους κορμούς στην Αλεξανδρούπολη

 

Γιώργος Πιστόλας: «Τα γηγενή είδη δέντρων ριζοβλαστάνουν»

Ο πιο ειδικός από όλους, αναφορικά με τα είδη δέντρων που κάηκαν, καθώς και σε τι φάση βρίσκονται τώρα, είναι ο Δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος επισήμανε: «Γίνανε κάποια έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2024 και ολοκληρώθηκαν οι μελέτες στα τέλη Μαΐου. Ταυτόχρονα, μέσα από μια διαδικασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για να γίνουν μελέτες για τις κατασκευές αντιπλημμυρικών έργων, με σκοπό να κρατήσουμε την φερτή ύλη – το χώμα δηλαδή και τα χαλίκια. Σε ό,τι αφορά στη βλάστηση, από τα είδη που αντέδρασαν πάρα πολύ θετικά, είναι τα γηγενή ντόπια είδη (αυτά που είχαμε 100 χρόνια στην περιοχή μας και περισσότερα). H δρυς έχει αντιδράσει πάρα πολύ καλά και πολλά δέντρα δρυός δεν κάηκαν, αν και πέρασε η φωτιά, άντεξαν και είναι ζωντανά. Όπου πέρασε με μεγάλη ένταση η φωτιά, ριζοβλαστάνουν κι έχει γεμίσει από κάτω νερά και φυτά δρυός. Η γκορτσιά άντεξε πάρα πολύ, και στα βουνά μας υπάρχουν αρκετά δέντρα, όπως και η κουμαριά στην περιοχή της Κίρκης. Αν πάει κάποιος, θα δει πως κάτω από τα νεκρά πεύκα έχουν αρχίσει και μεγαλώνουν οι γκορτσιές με πάρα πολύ ικανοποιητικό ρυθμό. […] Τα πουρναροτόπια, που ήταν χαμηλά, στην επόμενη πενταετία θα έχουν πρασινίσει και στην επόμενη δωδεκαετία κάποιος επισκέπτης δεν θα μπορεί να καταλάβει πως από εδώ κάποτε πέρασε φωτιά. Όσο πάμε πιο ψηλά στην ζώνη με τις δρύες, εκεί θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω. Ήδη όμως, τα βουνά μας -προς το παρόν- αντιδρούν θετικά. Υπάρχει αναγέννηση και θεωρώ πως σε μια πενταετία το γκρίζο με το πράσινο θα είναι σε μια ισορροπία και λίγο υπέρ του πρασίνου».

Ωστόσο, ο κ. Πιστόλας έσπευσε να διευκρινίσει πως όλα τα παραπάνω θα γίνουν με την προϋπόθεση πως θα έχουμε κάποιες βροχές το καλοκαίρι, γιατί το μεγάλο πρόβλημα φέτος είναι η ανομβρία.

Βασίλης Δελησταμάτης: «Σιγά-σιγά αρχίζει η φύση να αναγεννιέται»

Ο άνθρωπος που έζησε την καταστροφική πυρκαγιά στην πρώτη γραμμή καθότι είναι κάτοικος Δαδιάς και τότε εκτελούσε και καθήκοντα Αντιπεριφειάρχη Έβρου, ο Βασίλης Δελησταμάτης, περιέγραψε την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην περιοχή: «Το δάσος μάς έχει δώσει ελπίδα ζωής. Δηλαδή, αν περπατήσει κάποιος μέσα στο δάσος, θα δει ότι σιγά-σιγά αρχίζει η φύση να αναγεννιέται. Βέβαια, χρειάζεται χρόνος, αλλά υπάρχουν ήδη τα σημάδια ότι εδώ θα ξαναγίνει το δάσος. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι τα αρπακτικά συνεχίζουν να υπάρχουν στο δάσος. Τα μηνύματα λοιπόν, είναι πάρα πολύ αισιόδοξα – με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε και τρίτη χρονιά καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς…».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Δελησταμάτης στάθηκε και στο γεγονός πως έχει καταστραφεί ο βοσκότοπος της περιοχής και είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενίσχυση της μελισσοκομίας, όσο και της κτηνοτροφίας με ζωοτροφές, ούτως ώστε να συγκρατηθεί ο κόσμος της υπαίθρου στον τόπο του.

 Πρόσφατες εικόνες από την Δαδιά (Ιούνιος 2024)

Ηλίας Βίντσης: «Κάποια σημεία του δάσους της Δαδιάς έχουν ήδη πρασινίσει»

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δαδιάς, Ηλίας Βίντσης, ανέφερε τα εξής, σχετικά με τις κινήσεις που έχουν γίνει στην περιοχή: «Έχουμε κοντά στους δύο μήνες, που από εθελοντές της Δαδιάς, με την βοήθεια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε μηχανήματα, την βοήθεια από το Δασαρχείο Σουφλίου και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σουφλίου, γίνονται κάποιες παρεμβάσεις, κάποιες υλοτομήσεις περιμετρικά των δεξαμενών, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος να αντλήσει νερό ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, εάν χρειαστεί. Όμως, το Παρατηρητήριο Πουλιών στην Δαδιά, μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του».

Όσον αφορά στο δάσος, ο κ. Βίντσης δήλωσε: «Μπορούμε να πούμε πως κάποια σημεία του δάσους έχουν πρασινίσει, αλλά σαν γενική εικόνα επικρατεί το μαύρο. Θέλω να είμαστε αισιόδοξοι. Το ευτύχημα είναι πως τα σπάνια είδη αρπακτικών δεν έχουν φύγει – έχουν μείνει στην περιοχή».

Ο χρόνος

Συμπερασματικά, όσες κινήσεις ήταν να γίνουν για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων του Έβρου, έγιναν και συνεχίζουν βεβαίως να γίνονται από τους υπεύθυνους φορείς. Σαφώς, και σε κάποια σημεία, το πέρασμα της φωτιάς είναι ακόμη εμφανές, όπως στην Κίρκη, που κάηκαν και σπίτια.

Ωστόσο, το μόνο που απομένει είναι να αφήσουμε την φύση να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά, εδώ και αιώνες: να γιατρέψει τις πληγές της. Όλα θέλουν τον χρόνο τους, και εάν και εφόσον δεν έχουμε άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, μπορούμε να ελπίζουμε πως ο Έβρος μας, θα ξαναγίνει πράσινος!

 Το Δημοτικό Σχολείο Πελαγίας που κάηκε από την περσινή πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη έχει πλέον αποκατασταθεί και λειτουργεί κανονικά

 

Στο σκαμνί για τη φονική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης

Το καλοκαίρι του 2021 η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για την φονική πυρκαγιά με τέσσερις νεκρούς σε Βαρυμπόμπη και Ιπποκράτειο Πολιτεία, με παραγγελία της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.

Την ίδια περίοδο με παραγγελία του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα άρχισε προκαταρκτική έρευνα για το σύνολο των πυρκαγιών στην ελληνική Επικράτεια. Μεταξύ αυτών και για την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια. Η έρευνα στράφηκε τόσο στις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών, όσο και στους παράγοντες που συνετέλεσαν στην έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτές. Μετά από δύο χρόνια ερευνών και συγκεκριμένα στα τέλη του καλοκαιριού του 2023 η έρευνα για τη Βαρυμπόμπη ολοκληρώθηκε.

Οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος διαφόρων κρατικών υπαλλήλων. Μεταξύ αυτών αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, υπάλληλοι του ΑΔΜΗΕ και του δασαρχείου της Πάρνηθας, ο Δήμαρχος Ωρωπού κτλ. Οι ποινικές διώξεις αφορούσαν κατά περίπτωση στα αδικήματα του εμπρησμού από συγκλίνουσα αμέλεια, εμπρησμού δάσους από συγκλίνουσα αμέλεια, υποβάθμιση περιβάλλοντος από συγκλίνουσα αμέλεια η οποία είχε ως επακόλουθο σοβαρή οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή, ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια κατά συρροή, σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή.

Μεταξύ των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, ήταν και ο νυν αρχηγός της Πυροσβεστικής, Θεόδωρος Βάγιας. Ο αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής τοποθετήθηκε στη θέση αυτή τον Ιανουάριο του 2024 έπειτα από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι επελέγη για τη θέση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής, ανώτατος αξιωματικός ο οποίος διώκονταν για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.

Δεν είναι και ο μοναδικός ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που αναβαθμίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο ενώ αντιμετώπιζε δίωξη για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη. Στην ίδια συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ, αποφάσισε την παραμονή στην ενεργό υπηρεσία του υποστράτηγου Κωνσταντίνου Θεοφιλόπουλου. Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά ανακοινώθηκε η τοποθέτησή του στη θέση του διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Αθηνών.

Επίσης μεταξύ των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που ασκήθηκαν διώξεις για την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης ήταν ο τότε διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων ΕΣΚΕΔΙΚ, και ο τότε Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής.

Οι 10 συνολικά κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας. Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 12 Φεβρουαρίου του 2024, ωστόσο μετά από αίτημα συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, δόθηκε αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης για το φθινόπωρο του 2024.

 

Το κατηγορητήριο «καταπέλτης»

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νυν αρχηγός Θεόδωρος Βάγιας, ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος και ο ένας από τους άλλους δύο ανώτατους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, ήταν αρμόδιοι για «την καθοδήγηση, συντονισμό, εποπτεία, επιθεώρηση και έλεγχο για θέματα επιχειρησιακής ετοιμότητας και οργανωτικής λειτουργίας των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων που υπάγονται στην τοπική τους δικαιοδοσία».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο κατηγορητήριο, «επέδειξαν αμελή συμπεριφορά» για μία σειρά από ζητήματα κομβικής σημασίας στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Ως «αμελή συμπεριφορά» υπογραμμίζονται στο κατηγορητήριο τα εξής:

  • «Η έλλειψη έγκαιρου και αποτελεσματικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνου πολύ σοβαρής δασικής πυρκαγιάς ο οποίος υποτιμήθηκε παρά τη μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης της ενόψει των επικρατουσών καιρικών συνθηκών»,
  • «Η πλημμελής εποπτεία της κατάστασης μετά από μερικό έλεγχο της αρχικής πυρκαγιάς και ελλιπή φύλαξη παρότι αυτή δεν είχε κατασβεστεί πλήρως με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της στις 5 Αυγούστου του 2021 και την ταχύτατη επέκταση της προς Κρυονέρι, Δροσοπηγή, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες»,
  • «Η έλλειψη ετοιμότητας των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που επιχείρησαν στο πεδίο της φωτιάς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της»,
  • «Η έλλειψη έγκαιρης και επαρκούς εναέριας επιτήρησης της περιοχής εκδήλωσης του πυρός με πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά το χρόνο εκδήλωσης και αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς»,
  • «Η καθυστερημένη κινητοποίηση των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης προς καταστολή της πυρκαγιάς και εσφαλμένη διαχείριση της κατανομής αυτών ενόψει της παράλληλα εξέλιξης πυρκαγιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας (Μεσσηνία, Εύβοια, Μάνη, Ρόδος)»,
  • «Η αργοπορημένη ενεργοποίηση προς επιχείρηση των επίγειων δυνάμεων ενόψει και του δύσβατου τοπίου λόγω του συμπαγούς δάσους».

Για τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ

Σε ό,τι αφορά στα δύο διευθυντικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, όπως επισημαίνεται στο κατηγορητήριο ήταν υπεύθυνοι «για την καλή λειτουργία, τεχνική υποστήριξη, ορθή συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών των γραμμών και δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας… και άρα υπόχρεοι για την επίδειξη ιδιαίτερης επιμέλειας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται οι κατηγορούμενοι «δεν μερίμνησαν ώστε οι εγκαταστάσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας να διατηρούνται στην προσήκουσα ασφαλή κατάσταση λειτουργίας, δεν προνόησαν για την τακτική συντήρησή τους και δεν φρόντισαν για την έγκαιρη επισκευή βλαβών και ζημιών τους».

Συγκεκριμένα η πυρκαγιά προκλήθηκε από βλάβη σε πυλώνα υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, ενώ εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκλήθηκε «προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους καθώς υπήρξαν νεκροί και τραυματίες»

Επίσης, όπως υπογραμμίζεται «εξαιτίας της αμέλειας που επέδειξαν προκάλεσαν υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με αποτέλεσμα ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή λόγω μόλυνσης της ατμόσφαιρας, της αλλοίωσης του μικροκλίματος και της εκτεταμένης μορφολογίας του τοπίου».

Ο υπάλληλος του δασαρχείου Πάρνηθας

Σε ό,τι αφορά στον υπάλληλο του δασαρχείου Πάρνηθας, στο κατηγορητήριο επισημαίνεται ότι «δεν μερίμνησε για την έγκαιρη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου για την επίτευξη πυροπροστασίας για το έτος 2021, τη διαμόρφωση των αντιπυρικών ζωνών με τη χρήση grader στις περιοχές του Τατοΐου, της Βαρυμπόμπης, με αποτέλεσμα τη δυσχέρανση της ομαλής διέλευσης των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της φωτιάς στα σημεία που επιχειρούσαν με αποτέλεσμα τον «εγκλωβισμό» τους σε πολλές περιπτώσεις».

Επίσης δεν «προνόησε για την οργάνωση περιπόλων στα σημεία που αυτό ήταν αναγκαίο για την αποτελεσματική επιτήρηση των δασών της περιοχής ευθύνης της υπηρεσίας του, ούτε για τη σύνταξη σχεδίων και μελετών προληπτικής πυρασφαλιστικής διαχείρισης των βασικών οικοσυστημάτων και κατασκευής – εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο