Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Γιώργος Καρβουνιάρης – Θάνος Αμπατζής. Μηνυτήρια Aναφορά Προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών,10 Πατρινών δικηγόρων κατά της Περιφέρειας

 

Μηνυτήρια Aναφορά

Προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών

Εμείς οι παρακάτω υπογράφοντες, δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών και ως εκ της ιδιότητας μας συλλειτουργοί στην απονομή της δικαιοσύνης, όπως ακριβώς έχει αναδειχθεί ο σκοπός του λειτουργήματός μας από την διαχρονική συμβολή του στην αποκάλυψη της αλήθειας και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος,  αισθανόμαστε την ηθική ευθύνη και τη νομική υποχρέωση  να απευθυνθούμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη και να ζητήσουμε την ουσιαστική διερεύνηση όσων είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από σχετικό δημοσίευμα του τύπου.

Συγκεκριμένα, από δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Documento”, που εκδίδεται στην Αθήνα, και αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που σάς επισυνάπτουμε, διαφαίνεται ενδεχόμενη παράνομη ροή χρημάτων του ελληνικού λαού μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Επιμελητηρίου Αχαΐας σε διάφορες επιχειρήσεις που φαίνεται να εκφράζουν συμφέροντα ενός και μόνο προσώπου, ιδιοκτήτη μέσων μαζικής ενημέρωσης στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος.

Τα στοιχεία, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στο άνω δημοσίευμα, παρουσιάζουν μονομερή ροή χρημάτων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που φέρεται να έχουν οικογενειακό χαρακτήρα με φερόμενο κύριο συντονιστή τους το άνω πρόσωπο (δηλ., τον κ. Γ. Καραγεωργόπουλο), το οποίο δια των εταιρικών του σχημάτων εμφαίνεται να «προτείνει» και στην συνέχεια να αναλαμβάνει με απευθείας αναθέσεις διάφορα υπερκοστολογημένα έργα, πολλά από τα οποία είναι αμφίβολης πρακτικής αξίας για την πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Φέρεται δηλαδή, πως εταιρίες που δημιουργούνταν σωρηδόν, πάντα συμφερόντων του κ. Καραγεωργόπουλου, να αναλαμβάνουν έργα άλλοτε με «άσχετο αντικείμενο» από τον σκοπό λειτουργία τους και σε κάποιες περιπτώσεις με προσφορές μόνον από εταιρείες συμφερόντων του.

Σ’ αυτό το χορό των εκατομμυρίων φέρονται, πάντα κατά το άνω δημοσίευμα να εμπλέκονται διάφορα πρόσωπα, όπως σε αυτό επί λέξει αναφέρεται, ήτοι :

«3. Οι διάφορες εταιρείες Καραγεωργόπουλου είναι πρωταθλήτριες στις απευθείας αναθέσεις από:

α) τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη και υπηρεσίες της γαλάζιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο διευθυντής του γραφείου του κ. Φαρμάκη είναι ο Ιωάννης Μάκκας, στέλεχος και αν. Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ.

β) τον κολλητό του Άδωνι Γεωργιάδη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας, κ. Πλ. Μαρλαφέκα, που μοιράζει αναθέσεις, ο οποίος είναι παράλληλα μέλος και συνδετικός κρίκος με

γ) την Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Ο.Ε.Δ.Μ.Α.), όπου μετέχει ο Μαρλαφέκας και η οποία έχει άμεση σχέση και με

δ) την Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Ποδηλασίας Cycling Greece (Ο.Ε.Δ.Π.). Τις δύο αυτές επιτροπές ίδρυσε το 2020 ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης και έχει τοποθετήσει και στις δύο ως εκτελεστικό διευθυντή τον κ. Νίκο Κερερέ (Διοικητικός επιστήμονας, ειδικός σύμβουλος σε θέματα management και επικοινωνίας και ο πιο πιστός συνεργάτης του Υφυπουργού). Σε αυτές τις δύο επιτροπές γίνεται ένα ευρύτερο αδιαφανές πάρτι ολκής που θα πρέπει να ελεγχθεί ξεχωριστά αλλά εδώ θα μας απασχολήσουν μόνο οι αναθέσεις στον Καραγεωργόπουλο».

Τα ποινικά αδικήματα που φέρεται να εντοπίζονται από τις περιγραφές του άνω δημοσιεύματος, χωρίς βεβαίως να μπορεί να αποδειχθεί κάτι τέτοιο αν δεν γίνει ουσιαστική δικαστική έρευνα και χωρίς βεβαίως να ισχυριζόμαστε ότι έχουν τελεστεί τέτοια εγκλήματα,  είναι αυτά που ανήκουν ενδεχομένως στον χώρο της κακουργηματικής οικονομικής εγκληματικότητας, διοικητικής διαφθοράς και δημόσιας τάξης.

Το αρνητικά εντυπωσιακό στην όλη δημοσιοποίηση αυτής της υπόθεσης είναι ότι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, ιδίως, οι έχοντες πολιτική και αυτοδιοικητική ιδιότητα, αλλά και ο κεντρικά θιγόμενος επιχειρηματίας, δεν εξέδωσαν σε άμεσο χρονικό διάστημα από το άνω δημοσίευμα κάποια ολοκληρωμένη δημόσια απάντηση σε όσα τους καταλογίζονται, γεγονός που δημιουργεί απορίες για τη στάση τους, αφού ο μέσος νους δεν μπορεί να αποφύγει την σκέψη πως αν κάποιος θίγεται από κάποιο δημοσίευμα, συνήθως προσφεύγει στην δικαιοσύνη ή τουλάχιστον απαντά άμεσα και δημοσίως, γεγονός που δεν είδαμε να γίνεται στην περίπτωση αυτή, με αποτέλεσμα ευλόγως να τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει κάτι που κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν δια της λήθης της κοινωνίας.

Επίσης, αμέσως μετά το άνω δημοσίευμα στις 22-7-2024 δημοσιεύτηκε στο fb από τον υπεύθυνο διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ λίστα αναθέσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας των ετών 2023-2024 που αφορούσε κυρίως τα ίδια ως άνω πρόσωπα, την οποία σας καταθέτουμε, πρέπει δε να διερευνηθεί αν από τον ίδιο υπεύθυνο ή τρίτους έχουν διακινηθεί και άλλες λίστες φερομένων ως παρανόμων αναθέσεων.

Επειδή μέχρι σήμερα περίπου 20 ημέρες μετά τα άνω δημοσιεύματα, δεν έχει τεθεί με οποιονδήποτε τρόπο υπόψη μας ότι ευαισθητοποιήθηκε η Εισαγγελική Αρχή για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Επειδή η αρχή της διαφάνειας της κρατικής δράσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την έννοια και τη λειτουργία της δημοκρατικής αρχής και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, που απαιτεί την κρυστάλλινη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης (βλ. Α. Τάχο, Ελληνικό Διοικητικό Δίκαιο, σελ. 723 επ.).

Επειδή η συνταγματικά επιβαλλόμενη υποταγή της Διοίκησης στο νόμο και επομένως η αρχή της νομιμότητας, κατ’ εξοχήν παραβίαση της οποίας αποτελεί κάθε πράξη οικονομικής εγκληματικότητας, διαφθοράς και επίτευξης ιδιοτελούς συμφέροντος έναντι του δημοσίου, διασφαλίζεται και μέσα από τον έλεγχο της ποινικής δικαιοσύνης (Δ. Ράικος, Δημόσια Διοίκηση και Διαφθορά, σελ. 161).

Επειδή στα επισυναπτόμενα δημοσιεύματα ουδέποτε υπήρξε, καθ’ όσον γνωρίζουμε, μια άμεση συγκροτημένη δημόσια ανακοίνωση – αντίκρουση της Περιφερειακής Αρχής σε όσα της καταμαρτυρούνταν και δημιουργείται εύλογο ενδιαφέρον για το αν έχουν διασφαλιστεί τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου στις περιπτώσεις που έχουν αναδειχθεί μέσα από τα παραπάνω δημοσιεύματα.

Επειδή θεωρούμε ότι η Δικαιοσύνη, ανεπηρέαστη από αξιώματα και θέσεις των τυχόν παρανομούντων, οφείλει να ερευνήσει την βασιμότητα των άνω δημοσιευθέντων στοιχείων και είμαστε βέβαιοι ότι θα πράξει το καθήκον της.

Επειδή είναι άποψη μας, χωρίς να διεκδικούμε χώρο διατύπωσης υποδείξεων προς την δικαιοσύνη,  ότι για την πληρέστερη διερεύνηση του ενδεχομένου τέλεσης ποινικών αδικημάτων θα μπορούσε η δικαστική έρευνα να αναζητήσει και την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών τυχόν εμπλεκομένων, αλλά και να αξιοποιήσει όλα τα δικονομικά εργαλεία που ο νόμος παρέχει, όπως άρσεις απορρήτου κ.λπ.

Ζητάμε την εκτίμηση των ανωτέρω και τις ενέργειές σας.

Στην παρούσα επισυνάπτουμε:

1) Το από 8-7-2024 δημοσίευμα της Εφημερίδας Documento.

2) Λίστα αναθέσεων ετών 2023 – 2024.

Πάτρα  29/7/2024

Οι υπογράφοντες την μηνυτήρια αναφορά δικηγόροι Πατρών

Αμπατζής Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, Τσαμαδού 79, Πάτρα

Μάρκου Γεώργιος του Βασιλείου, Μιαούλη 79Α, Πάτρα

Σκανδάμης Μαρίνος του Μιχαήλ, Κανάρη 28-30, Πάτρα

Πολυχρονόπουλος Γιώργος του Χρήστου, Τσαμαδού 56, Πάτρα

Τζεφριός Ευστάθιος του Αθανασίου, Μιαούλη 24, Πάτρα

Ρήγας Δημήτριος του Βασιλείου, Τσαμαδού 56, Πάτρα

Αφαλωνιάτης Νικόλαος του Λάμπρου, Τσαμαδού 79, Πάτρα

Χριστοφιλοπούλου – Στεμπίλη Μαρία του Νικολάου, Τσαμαδού 79, Πάτρα

Τζαβάρας Χρήστος του Παναγιώτη, Κανάρη 62, Πάτρα

Καρατέγου – Κοντζιά Αγγελική του Μιχαήλ, Τσαμαδού 79, Πάτρα.

 

Παρακαλούμε να μας χορηγηθεί επίσημο αντίγραφο της παρούσης.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.