Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Eντοπίστηκε εξωπλανήτης και μυρίζει κλούβιο αυγό

Ένας πλανήτης μακριά από το ηλιακό μας σύστημα που βλέπετε στην εικόνα του άρθρου, βρίσκεται σε απόσταση 65 ετών φωτός από τη Γη. Ο πλανήτης που ανακαλύφθηκε το 2005, και φέρει την ονομασία HD 189733 b έχει παρόμοιο ή κοντινό μέγεθος με αυτό του πλανήτη Δία, στο δικό μας ηλιακό σύστημα.

Οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, ενώ επικρατούν και ιδιαίτερα υψηλοί άνεμοι με ταχύτητες οχτώ χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα. Το νεότερο που μάθαμε για αυτόν τον μακρινό πλανήτη, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, είναι ότι μυρίζει σαν κλούβια αυγά.

Το  James Webb εντόπισε στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη την παρουσία υδρόθειου, ενός μορίου που αναδύει αυτή τη δυσοσμία.

«Το υδρόθειο είναι ένα σημαντικό μόριο που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε. Προβλέψαμε ότι θα ήταν και ξέρουμε ότι βρίσκεται στον Δία, αλλά δεν το είχαμε εντοπίσει εξακριβωμένα έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Δεν ψάχνουμε για ζωή σε αυτόν τον πλανήτη επειδή είναι πολύ ζεστός αλλά η εύρεση του υδρόθειου είναι ένα σκαλοπάτι για την εύρεση αυτού του μορίου σε άλλους πλανήτες και την απόκτηση περισσότερης κατανόησης για το πώς σχηματίζονται διαφορετικοί τύποι πλανητών» ανέφεραν οι επιστήμονες

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.