Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε αυτά τα μοτίβα όταν κλείνουμε τα μάτια μας!

Όταν κλείνεις τα μάτια σου ή τα ανοίγεις σε ένα πολύ σκοτεινό δωμάτιο, θα έχεις διαπιστώσει να βλέπεις διαφορετικά μοτίβα ή κάποιους στροβιλισμούς χρωμάτων ακόμη και λάμψεις. Ορισμένες οπτικές διαταραχές μπορεί να οφείλονται σε ιατρικές παθήσεις, οπότε καλό είναι η επίσκεψή σε ειδικό.

Ωστόσο όμως οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν ακίνδυνες οπτικές ψευδαισθήσεις με κλειστά μάτια, οι οποίες είναι αποτέλεσμα μιας φυσιολογικής λειτουργίας των ματιών.

Τα μάτια μας δεν απενεργοποιούνται στο σκοτάδι, αλλά αντίθετα δημιουργούν πολύ αδύναμα εσωτερικά σήματα που μιμούνται το φως. Αυτά παράγονται συνεχώς από τα κύτταρα στο πίσω μέρος των ματιών μας, αναφέρει η Katrina Schmid αναπληρώτρια καθηγήτρια του Queensland University of Technology.

Οι οπτικές αυτές ψευδαισθήσεις δηλαδή προέρχονται από αλλαγές στη δραστηριότητα αυτών των κυττάρων. Αυτά τα σήματα μεταδίδονται στον εγκέφαλο και ο εγκέφαλος ερμηνεύει με την σειρά του αυτή την τυχαία δραστηριότητα. Ο εγκέφαλός σας δεν γνωρίζει ότι δεν έχουν παραχθεί από πραγματικό φως, οπότε νομίζουμε ότι βλέπουμε έγχρωμα φώτα και μοτίβα που δεν υπάρχουν. Είναι ένα είδος ψευδαίσθησης, καταλήγει η ίδια.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.