Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αρχαίος ιός ζόμπι τελικά η αιτία του καρκίνου;

Όταν κάποιος ιός μας επισκεφθεί, κάποιες φορές αφήνει μέρη πίσω του. Συγκεκριμένα στο γονιδίωμά μας. Αυτά τα κομμάτια ξένου DNA μπορούν να περάσουν από γενιά σε γενιά. Για πολύ καιρό μπορούν να παραμείνουν ανενεργά, ωστόσο όμως μπορεί να ενεργοποιηθούν, ιδιαίτερα καθώς γερνάμε.

Ερευνητές με επικεφαλής την Atma Ivancevic του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, διαπίστωσαν ότι οι καρκίνοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από αυτά τα τμήματα του ιού ζόμπι προς όφελός τους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ασθένειες σήμερα μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά από αυτές τις αρχαίες ιικές λοιμώξεις στις οποίες μέχρι πρόσφατα πολύ λίγοι ερευνητές έδιναν προσοχή» αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Edward Chuong.

« Γνωρίζουμε ότι τα καρκινικά κύτταρα εκφράζουν πολλά γονίδια που δεν θα έπρεπε να είναι ενεργοποιημένα, αλλά κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι τα ενεργοποιεί. Πολλοί όμως διακόπτες που τα ενεργοποιούν προέρχονται από αυτούς τους ιούς», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η Ivancevic και η ομάδα της ανέλυσαν ένα σύξολο δημοσιευμένων δεδομένων για τα επιγονιδιώματα 21 διαφορετικών τύπων καρκίνου και διαπίστωσαν πως μια συγκεκριμένη οικογένοια ERV που ονομάζεται Long Terminal Repeat 10 (LTR10) ήταν ενεργή σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο ιός φαίνεται πως μόλυνε τους προγόνοηυς μας, τα πρωτεύοντα, πριν από περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια.

Μια λειτουργική μελέτη που διεξήχθη σε μια κυτταρική σειρά ιστών καρκίνου του παχέος εντέρου αποκάλυψε ότι το LTR10 ρύθμιζε την έκφραση γονιδίων με καθιερωμένους ρόλους στη δημιουργία όγκων.

Μάλιστα, όταν τα νεκρά γονίδια LTR10 αποκόπηκαν από την δράση σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, τα γονίδια που προκαλούν την ανάπτυξη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του XRCC4, που είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στην αντίσταση στη θεραπεία, απενεργοποιήθηκαν επίσης. Αυτό επέτρεψε σε θεραπείες που δοκιμάζονται σε ποντίκια, να λειτουργούν πολύ καλύτερα.

Το LTR10 λειτουργεί ως επιγενετικός διακόπτης για τον έλεγχο αυτών των γονιδίων, συμπεραίνουν ο Ivancevic και η ομάδα.

Οι καρκίνοι φαίνεται να χρησιμοποιούν αυτά τα μέρη του ιού για να αλλάξουν τα πρότυπα γονιδιακής έκφρασης σε όλους τους όγκους, με μία μόνο οικογένεια ρετροϊών να ρυθμίζει έως και 70 γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι όσο μεγαλώνουμε, περισσότερα από αυτά τα κομμάτια του ιού ζόμπι μπορεί να ξαναζωντανέψουν καθώς οι άμυνές μας καταρρέουν, συμβάλλοντας σε άλλα προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.