Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Άνοιξαν κροκόδειλο 3.000 ετών – Αυτό που είδαν στο στομάχι του τους σόκαρε!

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να μουμιοποιούν τους κροκόδειλους κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών ως ένδειξη αφοσίωσης στη θεά Soben. Μια νέα έρευνα αυτών των κροκοδείλων αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον θάνατο των ζώων και τις μεθόδους με τις οποίες οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι έπιασαν αυτούς τους θηρευτές.

Για να μπορέσουν να ανακαλύψουν τα μυστήρια του παρελθόντος, οι επιστήμονες ακολουθούν πλήθος διαφορετικών τεχνικών. Για παράδειγμα οι επιστήμονες του κλίματος τρυπούν 2.5 χιλιόμετρα σε βάθος τους πάγους για να μπορέσουν να μελετήσουν παλαιότερες κλιματολογικές συνθήκες της Γης. Οι παλαιοντολόγοι αναλύουν στρώματα ιζημάτων για να απεικονίσουν το χρονοδιάγραμμα των περασμένων εποχών.

Και ενώ οι αιγυπτιολόγοι χρησιμοποιούν παρομοίως πολλές σύγχρονες αρχαιολογικές τεχνικές, μερικές φορές είναι καλύτερο να ανοίξουν απλώς ένα μουμιοποιημένο στομάχι κροκόδειλου.

Ακριβώς αυτό έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Manchester με έναν κροκόδειλο 3.000 ετών με μήκος 7.2 ποδιών, γνωστός με την κωδική ονομασία 2005.335.

Πιο συγκεκριμένα, όταν οι επιστήμονες άνοιξαν τον κροκόδειλο εντόπισαν στο εσωτερικό του γαστρόλιθους, οι οποίες είναι μικρές πέτρες που καταπίνουν οι κροκόδειλοι τακτικά για να βοηθηθούν στην πέψη. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτές τις πέτρες υπήρχαν και άθικτα ψάρια που ήταν δεμένα με δόλωμα σε ένα χάλκινο αγκίστρι. Επειδή το χρονικό διάστημα μεταξύ του τελευταίου γεύματος του κροκόδειλου και του θανάτου του ήταν τόσο μικρό οι γαστρολίθοι δεν είχαν φτάσει ακόμη στο στομάχι και πιθανότατα πιάστηκε σκόπιμα από τους αρχαίους Αιγύπτιους για να αποτελέσει μέρος μιας τελετής θυσίας στον Sobek.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.