Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ριζοσπαστικό μαγνήτη χωρίς μέταλλα σπάνιων γαιών σχεδιάζει AI, σε μόλις 3 μήνες

Η επείγουσα ανάγκη να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα είναι προφανής, αλλά τα ηλεκτρικά οχήματα και άλλες πράσινες τεχνολογίες ασκούν τις δικές τους πιέσεις στο περιβάλλον. Αυτή η πίεση μπορεί να μειωθεί με έναν νέο μαγνήτη που σχεδιάστηκε χωρίς σπάνια μέταλλα, χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Τα μέταλλα σπάνιων γαιών είναι απαραίτητα για τα σύγχρονα gadget και τις ηλεκτρικές τεχνολογίες – συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των ανεμογεννητριών και των ηλιακών πάνελ – αλλά η εξόρυξή τους είναι ακριβή, ενεργοβόρα και έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η εταιρεία Materials Nexus από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία χρησιμοποίησε την AI πλατφόρμα της για να δημιουργήσει το MagNex, έναν μαγνήτη χωρίς σπάνια μέταλλα.

Αν και δεν είναι ο πρώτος τέτοιος μαγνήτης, η ανακάλυψη αυτών των υλικών συνήθως απαιτεί πολύ χρόνο και δοκιμές. Με τη χρήση της AI, η διαδικασία επιταχύνθηκε περίπου 200 φορές – μέσα σε μόλις τρεις μήνες σχεδιάστηκε, συντέθηκε και δοκιμάστηκε ο νέος μαγνήτης.

Η AI αναλύει πάνω από 100 εκατομμύρια συνθέσεις πιθανών μαγνητών χωρίς σπάνια μέταλλα, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την απόδοση, αλλά και την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού, το κόστος κατασκευής και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

“Η σχεδίαση υλικών με τη βοήθεια της AI θα επηρεάσει όχι μόνο τους μαγνήτες αλλά και ολόκληρο το πεδίο της επιστήμης των υλικών,” λέει ο φυσικός Jonathan Bean, CEO της Materials Nexus. “Έχουμε πλέον ταυτοποιήσει μια κλιμακούμενη μέθοδο για το σχεδιασμό νέων υλικών για διάφορες βιομηχανικές ανάγκες.”, προσθέτει.

Η Materials Nexus συνεργάστηκε με την ομάδα του Henry Royce Institute στο Πανεπιστήμιο του Sheffield για να παράγει τον μαγνήτη, και θεωρείται ότι παρόμοιες τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη άλλων συσκευών και εξαρτημάτων χωρίς σπάνια μέταλλα.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του MagNex, σε σύγκριση με τους συμβατικούς μαγνήτες, το κόστος υλικών είναι κατά 20% μικρότερο, και οι εκπομπές άνθρακα μειώνονται κατά 70%.

Στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων μόνο, η ζήτηση για μαγνήτες σπάνιων γαιών αναμένεται να είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από το τρέχον επίπεδο μέχρι το 2030, γεγονός που δείχνει πόσο σημαντικά μπορεί να είναι αυτά τα εναλλακτικά υλικά.

Εκτός από τη χρήση της AI για την αύξηση της αποδοτικότητας των κατασκευαστικών διαδικασιών, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπους να συλλέγουν τα σπάνια μέταλλα με πιο βιώσιμο τρόπο. Τέτοιες καινοτομίες πρέπει να επιταχύνουν την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εκπομπές CO2.

Βέβαια, η βιομηχανία της AI έχει τις δικές της προκλήσεις όσον αφορά τις εκπομπές CO2. Στην τρέχουσα πορεία της, προβλέπεται να καταναλώνει το 3,5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030. Αν μπορέσει να διαχειριστεί το αποτύπωμα άνθρακά της, η AI μπορεί να αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο για την πράσινη τεχνολογική μετάβαση.

“Αυτό το επίτευγμα δείχνει το φωτεινό μέλλον των υλικών και της κατασκευής,” λέει ο επιστήμονας υλικών Iain Todd από το Πανεπιστήμιο του Sheffield. “Η επόμενη γενιά υλικών, που ξεκλειδώθηκε μέσω της δύναμης της AI, είναι εξαιρετικά υποσχόμενη για την έρευνα, τη βιομηχανία και τον πλανήτη μας.”, προσθέτει.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.