Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Οι άνεμοι στην άκρη του διαστήματος μοιάζουν με αυτούς στην επιφάνεια της Γης

Οι άνεμοι κοντά στη Γη και αυτοί που υπάρχουν στα όρια του διαστήματος έχουν περισσότερα κοινά από ό,τι νομίζαμε. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα ρεύματα στην ταραγμένη θερμόσφαιρα, 80-550 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, αντανακλούν με μυστηριώδη τρόπο τους ανέμους που στροβιλίζονται κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Rostock στη Γερμανία και το Πανεπιστήμιο Kyushu στην Ιαπωνία υποστηρίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα περιβαλλοντικά συστήματα του πλανήτη και να βελτιώσουμε τις προβλέψεις καιρού στη Γη και στο διάστημα.

Η θερμόσφαιρα, όπου βρίσκονται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και τα περισσότερα δορυφορικά συστήματα, έχει μελετηθεί ελάχιστα μέχρι σήμερα. Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι τα μοτίβα των ανέμων σε αυτή την περιοχή είναι παρόμοια με εκείνα στην τροπόσφαιρα και στη στρατόσφαιρα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα δορυφόρων και στατιστικές αναλύσεις, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνεμοι σε αυτές τις διαφορετικές ατμοσφαιρικές στρώσεις ακολουθούν τις ίδιες φυσικές αρχές με αυτούς της Γης. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τις διαφορές στη σύνθεση και τη δυναμική τους, η ροή και η διάχυση της ενέργειας είναι παρόμοια.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνεμοι και στα δύο ημισφαίρια περιστρέφονται με τον ίδιο τρόπο: αντι-κυκλωνικά στο Βόρειο Ημισφαίριο και κυκλωνικά στο Νότιο Ημισφαίριο. Αυτή η ανακάλυψη υποδεικνύει ότι παρόμοιοι μηχανισμοί μεγάλης κλίμακας μπορεί να λειτουργούν στις δύο περιοχές.

Καθώς το τμήμα της ατμόσφαιρας κοντά στο διάστημα είναι ευάλωτο σε φαινόμενα όπως οι ηλιακές καταιγίδες, η κατανόηση αυτών των ροών είναι κρίσιμη για την πρόβλεψη και την προστασία των δορυφορικών συστημάτων που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Με αυτά τα νέα δεδομένα, μπορούμε να βελτιώσουμε τις προβλέψεις καιρού και να κατανοήσουμε καλύτερα τις αλλαγές που θα φέρει η κλιματική αλλαγή στο μέλλον.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο