Ο διάσημος πλέον διαβολικός κομήτης ή 12P/Pons-Brooks, έκανε το πιο κοντινό του πέρασμα από την Γη τα ξημερώματα της Κυριακής προς Δευτέρα. Ο κομήτης ήταν ορατός από το νότιο ημισφαίριο και την Ελλάδα. Ήταν κάτι που θέλαμε να φωτογραφίσουμε, αλλά η προχωρημένη ώρα και μια ελαφριά συννεφιά μας χάλασε τα πλάνα. Όμως θα είναι και σήμερα ορατός στον νυχτερινό ουρανό, οπότε αν βγείτε για περίπατο, κοιτάξτε ψηλά και ίσως τον εντοπίσετε.
Ο κομήτης 12P/Pons-Brooks πήρε το όνομα Διαβολικός Κομήτης, λόγω των κέρατων που εμφανίζει στο σχήμα του, από τις εκρήξεις που γίνονται στην επιφάνειά του, όταν πλησιάζει αρκετά τον ήλιο, ώστε να θερμανθεί ο πάγος διοξειδίου του άνθρακα που έχει στο εσωτερικό του. Τότε το διοξείδιο του άνθρακα εξατμίζεται και ξεφεύγει από το εσωτερικό του προς τα έξω, μέσα από εκρήξεις.
Ο Διαβολικός κομήτης πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, κάθε 71 χρόνια. Πέρασε και από την Γη, σε απόσταση 230 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, που σε συμπαντικά μεγέθη είναι μικρή αρκετά, ώστε να είναι παρατηρήσιμος με γυμνό μάτι. Φυσικά οι αστρονόμοι είχαν μια σπάνια ευκαιρία να τον παρατηρήσουν και να τον μελετήσουν.
Ευτυχώς η απόσταση που πέρασε από την Γη είναι μεγαλύτερη από την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου, που σημαίνει πως είμαστε εντελώς ασφαλείς, καθώς ο διαβολικός κομήτης έχει διάμετρο 10-20 χιλιόμετρα, που σημαίνει πως αν χτυπούσε την Γη θα ήταν καταστροφικό. Έχει ένα κάπως πράσινο χρώμα, λόγω των εκρήξεων αερίου διατομικού άνθρακα, που απορροφά το ηλιακό φως και εκπέμπει αυτό το χρώμα.
«Μην περιμένετε να είναι εκθαμβωτικά φωτεινό – το είδος της εικόνας που βλέπετε στις φωτογραφίες. Δεν θα είναι έτσι», είπε ο Δρ Robert Massey, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στη Royal Astronomical Society, σε μια επεξήγηση βίντεο.
«Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε απλώς να είναι ορατό με γυμνό μάτι εάν δεν έχετε φεγγάρι στον ουρανό, εάν δεν υπάρχει φωτορύπανση και εάν ο καιρός είναι πραγματικά καθαρός, τότε μπορεί να έχετε μια ευκαιρία.»
«Αλλά για τους περισσότερους από εμάς, θα χρειαστεί να σηκώσουμε ένα ζευγάρι κιάλια».
Πηγή: Techmaniacs