Στις 24 Απριλίου του 1990 έγινε μια εκτόξευση που έφερε επανάσταση στην αστρονομία και γενικότερα στον τρόπο που βλέπουμε και γνωρίζουμε τον κόσμο του Διαστήματος. Το βάρους 11 τόνων και μήκους 43,5 μέτρων διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εγκατέλειψε την Γη και πήγε και εγκαταστάθηκε σε ένα σημείο 569 χλμ. μακριά από τον πλανήτη μας. Το τηλεσκόπιο της NASA πήρε το όνομα του από τον αστρονόμο Εντουιν Χαμπλ που ανακάλυψε ότι το Σύμπαν επεκτείνεται βάζοντας τα θεμέλια για τη διατύπωση της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης. Η κατασκευή και εκτόξευσή του τηλεσκοπίου κόστισε 1,5 δισ. δολάρια.
Είχε σχεδιαστεί με ορίζοντα λειτουργίας τα δέκα έτη όμως η NASA πραγματοποίησε πολλές επανδρωμένες αποστολές επισκευών και αναβαθμίσεων στο τηλεσκόπιο και έτσι συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα μέχρι σήμερα. Η επιτυχής λειτουργία του Hubble οδήγησε στην κατασκευή αρκετών διαστημικών τηλεσκοπίων διαφόρων τύπων με αποκορύφωμα την εκτόξευση πριν από ένα χρόνο του ισχυρότερου και πιο προηγμένου διαστημικού τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο άνθρωπος, το James Webb.
Το πρόβλημα και το κόλπο επιμήκυνσης της ζωής του
Στα τέλη Μαΐου το εμβληματικό διαστημικό παρατηρητήριο μπήκε σε προστατευτική «ασφαλή λειτουργία» αφού εντοπίστηκαν προβληματικές μετρήσεις σε ένα από τα γυροσκόπια του τα οποία βοηθούν τους επιστήμονες να κατευθύνουν το Hubble προς τους κοσμικούς του στόχους. Αξιωματούχοι της NASA ανακοίνωσαν το πρόβλημα δεν αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί αφήνοντας το Hubble με μόλις δύο λειτουργικά γυροσκόπια από τα έξι συνολικά. Η NASA αποφάσισε να διατηρήσει ενεργό το ένα από τα δύο λειτουργικά γυροσκόπια και να κρατήσει το άλλο σε εφεδρεία για λόγους ασφαλείας.
«Το Hubble παρατηρεί το Σύμπαν εδώ και τρεις δεκαετίες και θα συνεχίσει να το κάνει για τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Μαρκ Κλάμπιν διευθυντής του Τμήματος Αστροφυσικής και της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA
Τα προβλήματα στα γυροσκόπια έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα στο Hubble όλα αυτά τα χρόνια. Οι αστροναύτες της NASA έχουν προχωρήσει σε αντικαταστάσεις γυροσκοπίων σε αποστολές συντήρησης του τηλεσκοπίου. Όμως η παλαιότητα του Hubble και ο στόλος των νεών διαστημικών τηλεσκοπίων που στο μεταξύ τέθηκαν σε λειτουργία οδήγησαν τη NASA στην απόφαση να διακόψει τις αποστολές συντήρησης του Hubble και πιστευόταν ότι αυτό θα σταματούσε κάποια στιγμή να λειτουργεί κάτι όμως που δεν συνέβη αφού το τηλεσκόπιο δείχνει μια τρομερή ανθεκτικότητα και αντοχή και συνεχίζει να καταγράφει καθημερινά εικόνες και δεδομένα από κάθε γωνιά του Σύμπαντος λειτουργώντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις συνεργατικά με το James Webb.
Πραγματοποιήσαμε μελέτες αξιοπιστίας για τα γυροσκόπια καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγαλύτερη από 70% πιθανότητα να λειτουργήσουμε τουλάχιστον ένα γυροσκόπιο μέχρι το 2035. Συνεπώς δεν βλέπουμε το Hubble να βρίσκεται στα τελευταία του στάδια λειτουργίας» λέει ο Πάτρικ Κράους, επικεφαλής της αποστολής Hubble.
Πηγή: Naftemporiki.gr