Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αρχαία πόλη με «αυτοκινητόδρομους» και 417 χωριά κρύβει απαντήσεις για το μυστήριο ενός πολιτισμού που εξαφανίστηκε

Μία αρχαία κρυμμένη πόλη που παραλίγο να χαθεί στον χρόνο ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην βαθιά ζούγκλα του Μεξικού. Η πόλη αυτή πιστεύουν ότι κρύβει απαντήσεις για το μυστήριο του πολιτισμού των Μάγια και ξαναγράφει την ιστορία της Αμερικής,

Η πόλη Οκομτούν έμεινε ανέγγιχτη για σχεδόν 1.000 χρόνια. Ήταν φαινομενικά αδύνατο να βρεθεί και η συναρπαστική ανακάλυψή της αμφισβητεί τώρα την ιστορία που γνωρίζουμε. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης εξελιγμένες δομές οι οποίες θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκαν για θρησκευτικές και πολιτιστικές τελετές.

Το πρώτο σύστημα αυτοκινητοδρόμων στον κόσμο – Συνέδεε 417 χωριά

Μία ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Δρ. Ivan Sprajc, κατάφερε να ανακαλύψει τα ερείπια της εξαιρετικής πόλης των Μάγια το 2023 μέσα σε μία αχανή ζούγκλα έπειτα από χιλιόμετρα πεζοπορίας σε δύσβατους  λόφους.

Αλλά αυτό που ανακαλύφθηκε ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικό. Οι ειδικοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους όταν ανακάλυψαν 417 χωριά στην περιοχή, τα οποία χρονολογούνται στο 1000 π.Χ. Εκείνο που τους εξέπληξε ακόμα περισσότερο ήταν ο εκτεταμένος λαβύρινθος των δρόμων που συνδέονταν με αυτές τις πόλεις.

Οι δρόμοι αυτοί ονομάστηκαν λεωφόροι και οι ερευνητές ισχυρίζονται τώρα ότι ο λαβύρινθος των 177 χιλιομέτρων ήταν το «πρώτο σύστημα αυτοκινητοδρόμων στον κόσμο». Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH) χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως «μνημειώδη».

Ο Ivan Sprajc, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί κάποτε ως ο “ζωντανός Ιντιάνα Τζόουνς” από την εφημερίδα The Guardian, δήλωσε: «Η μεγαλύτερη έκπληξη αποδείχθηκε ότι ήταν η τοποθεσία, που βρίσκεται σε μια “χερσόνησο” σε υψόμετρο, που περιβάλλεται από εκτεταμένους υγροβιότοπους».

Πώς κατάφεραν να την εντοπίσουν οι επιστήμονες

Η πόλη ήταν κάποτε γεμάτη από τέτοιες πολύπλοκες κατασκευές. Οι ερευνητές βρήκαν ερείπια από τεράστιες πυραμιδοειδείς κατασκευές, τρεις πλατείες με «επιβλητικά κτίρια» και πολλούς πέτρινους κίονες και κυλινδρικές κατασκευές.

Μια πυραμίδα πιστεύεται ότι είχε ύψος 25 μέτρα και δέσποζε πάνω από τη ζούγκλα στην οποία βρισκόταν. Ανακαλύφθηκαν επίσης πολλοί ψηλοί βωμοί, αλλά ίσως το πιο ενδιαφέρον ήταν ένα αρχαίο αθλητικό γήπεδο που οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκε για σημαντικές θρησκευτικές τελετές.

Η πόλη ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθεί, και o Sprajc, είπε ότι κανείς δεν μπορούσε να πει που βρισκόταν. Είπε στο BBC Travel: «Αυτές οι πόλεις είχαν χαθεί με τον καιρό. Κανείς δεν ήξερε ακριβώς πού ήταν. Αλλά [το Οκομτούν] ήταν στην πραγματικότητα η τελευταία μεγάλη μαύρη τρύπα στον αρχαιολογικό χάρτη των κεντρικών πεδιάδων των Μάγια. Δεν υπήρχε ούτε ένας γνωστός χώρος σε μια περιοχή έκτασης περίπου 3.000-4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Ο Sprajc και η ομάδα του είχαν χαρτογραφήσει ολόκληρη την περιοχή της Μεξικανικής χερσονήσου, χρησιμοποιώντας τεχνολογία Lidar. Πρόκειται για μια προηγμένη μορφή ραντάρ που μπορεί να ερευνήσει  μέσα από τεράστια δάση με πυκνή βλάστηση.

Παράλληλα με το εκτεταμένο δίκτυο δρόμων που συνδέει τις πόλεις, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης εξελιγμένες δομές οι οποίες θεωρούνται ότι χρησιμοποιούνται για θρησκευτικές και πολιτιστικές τελετές, μαζί με προηγμένα υδραυλικά συστήματα, ακόμα και μια εκτεταμένη γεωργική υποδομή, αναφέρει η Washington Post.

«Ο χώρος αποτέλεσε σημαντικό κέντρο σε περιφερειακό επίπεδο, πιθανότατα κατά την Κλασική περίοδο [250-1000 μ.Χ.]», πρόσθεσε ο Sprajc.

Γιατί αλλάζει η ιστορία της Αμερικής όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

Ενδιαφέρον είναι ότι οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο πολιτισμός είχε ακόμα και ένα καλά συντονισμένο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα.

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι μερικές δομές θεωρούνται «αγορές ή χώροι που προορίζονται για κοινοτικά τελετουργικά» όπως το αθλητικό γήπεδο. «Μόνο η μελλοντική έρευνα θα ρίξει φως στις λειτουργίες αυτών των ομάδων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια ιδιαιτερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Sprajc.

Η συναρπαστική ανακάλυψη της πόλης, που ήταν πολύ πιο προηγμένη από το αναμενόμενο, αμφισβητεί τώρα την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού των Μάγια της εποχής εκείνης, ήταν απλώς κυνηγοί-συλλέκτες.

Ο Richard Hansen, Αμερικανός αρχαιολόγος και ειδικός στην ιστορία των Μάγια, είπε: «Πλέον γνωρίζουμε ότι η Προκλασική περίοδος ήταν εξαιρετικά περίπλοκη και αρχιτεκτονικά προηγμένη, με μερικά από τα μεγαλύτερα κτίρια της παγκόσμιας ιστορίας να έχουν κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Ο Χάνσεν είπε ότι τα ευρήματα αυτών των οικισμών ήταν «η ανατροπή» στην μελέτη της ιστορίας της Αμερικής. Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα έχουν αποκαλύψει «έναν ολόκληρο τόμο ανθρώπινης ιστορίας, τον οποίο δεν είχαμε γνωρίσει ποτέ πριν».

Ο Ενρίκε Ερνάντες, ένας αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαν Κάρλος, ο οποίος πέρασε αρκετούς μήνες ερευνώντας τη χαμένη πόλη, είπε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί «τόσο σημαντική όσο η ανακάλυψη των πυραμίδων» μόλις η περιοχή αποκαλυφθεί πλήρως.

Ένας τεράστιος βράχος που πιστεύεται ότι είναι βωμός ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές. Πηγή: Ιβάν Σπράιτς μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας

Τι συνέβη στους Μάγια;

Οι Μάγια κυριάρχησαν σε πολλά μέρη της Κεντρικής Αμερικής για εκατοντάδες χρόνια. Θεωρούνται γενικά οι εφευρέτες του καουτσούκ, του πρώτου παιχνιδιού μπάλας, ορισμένων φαρμάκων, του ημερολόγιου και της σοκολάτας. Αλλά αυτό που έκανε τους Μάγια να ξεχωρίζουν, ήταν η αγάπη τους για την αστρολογία και τις πέτρινες πυραμοειδεις μορφές.

Στο απόγειό του, ο πολιτισμός των Μάγια αποτελούνταν από περισσότερες από 40 πόλεις, καθεμία με πληθυσμό μεταξύ 5.000 και 50.000. Μεταξύ των πιο γνωστών πόλεων είναι Tikal, Uaxactun, Copan, Bonampan, Bonampan, Bonampan ak, Dos Pilas, Calakmul, Palenque και Rio Bec.

Αλλά μυστηριωδώς κατά τον 8ο και 9ο αιώνα μ.Χ., ο πολιτισμός των Μάγια άρχισε να καταρρέει και κανείς δεν ξέρει πραγματικά γιατί συνέβη αυτό. Μερικοί επιστήμονες λένε ότι μια έντονη ξηρασία αιώνων προκάλεσε την απότομη πτώση του πολιτισμού.

Οι Μάγια ήταν φημισμένοι για τη γεωργική τους ικανότητα, η οποία θα καταστρεφόταν σε μία πιθανή ακραία ξηρασία. Δεκάδες θεωρίες έχουν επίσης επιχειρήσει να εξηγήσουν την κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια, με μερικούς να αναφέρουν ως πιθανές αιτίες τις επιδημικές ασθένειες ή μία εισβολή ξένων.

Παρόλα αυτά, ορισμένες πόλεις επιβίωσαν όπως οι Τσιτσέν Ιτζά, Ουξμάλ και Μαγιαπάν στη χερσόνησο Γιουκατάν για χρόνια μετά την κατάρρευση των Μάγια. Σήμερα, εκτιμάται ότι έξι έως οκτώ εκατομμύρια Μάγια ζουν σε Γουατεμάλα, Μπελίζ, δυτική Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ και νότιο Μεξικό, οι οποίοι να μιλούν 28 γλώσσες Μάγια.

Πηγή: enikos

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο