Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Οι Warp Drive (κινητήρες δίνης) του Star Trek κινούνται εντός των ορίων της γνωστής φυσικής

Αν η ανθρωπότητα θέλει να γίνει ένας Πολιτισμός Τύπου ΙΙΙ στο απώτερο μέλλον, θα χρειαστούμε κινητήρες δίνης (Warp Drive). Αυτές οι φανταστικές μηχανές μπορούν να διαστρεβλώνουν τον χωροχρόνο και να ταξιδεύουν ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός. Ο Γαλαξίας μας είναι τεράστιος, με διάμετρο περίπου 120.000 έτη φωτός, οπότε χρειαζόμαστε έναν τρόπο να ταξιδεύουμε μέσα σε αυτόν γρήγορα.

Η ιδέα ενός κινητήρα δίνης πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990 από τον φυσικό Miguel Alcubierre. Τα πρώτα σχέδια βασίζονταν σε παράξενη φυσική, όπως η αρνητική ενέργεια, η οποία δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, μια νέα μελέτη εισάγει μια ιδέα που παραμένει εντός των ορίων της γνωστής φυσικής.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Jared Fuchs από την Applied Physics (AP) δηλώνει ότι αυτό το νέο μοντέλο αλλάζει τη συζήτηση σχετικά με το Warp Drive. Χρησιμοποιεί παραδοσιακές και νέες βαρυτικές τεχνικές για να δημιουργήσει μια φυσαλίδα δίνης που μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα με υψηλές ταχύτητες χωρίς να βασίζεται σε εξωτικές έννοιες.

Η είδηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση από την AP της εργαλειοθήκης Warp Factory για τους ερευνητές που μελετούν τους κινητήρες δίνης. Η εταιρεία σχεδιάζει να προσφέρει επιχορηγήσεις για έρευνες που δεν βασίζονται σε αρνητική ενέργεια ή υπερφωτεινή ύλη.

Αν και αυτός ο νέος σχεδιασμός του Warp Drive είναι πιο ρεαλιστικός, εξακολουθεί να απαιτεί πολλή ενέργεια. Ωστόσο, δείχνει ότι τα φαινόμενα δίνης μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη χρήση παράξενων μορφών ύλης. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές εξελίξεις στη μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων για τους κινητήρες δίνης.

Εν κατακλείδι, ενώ σημειώνουμε πρόοδο προς την ανάπτυξη κινητήρων δίνης εντός της σφαίρας της γνωστής φυσικής, υπάρχουν ακόμη περιορισμοί που πρέπει να ξεπεραστούν πριν μπορέσουμε να κυριαρχήσουμε στα ταξίδια σε όλο τον γαλαξία μας.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.