Του Πάνου Σώκου
Τριάντα τέσσερις μέρες απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές και τα δεδομένα μέχρι τούτη τη στιγμή είναι τα εξής:
-Η Ν.Δ., έναν χρόνο μετά το 41% στις εθνικές εκλογές, δεν απειλείται από τα άλλα κόμματα. Αντίθετα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διατηρεί μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κόμμα. Ωστόσο, απέχει πολύ από το 41%, ενώ ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να πέσει και κάτω από το 30%. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας τη φθορά που έχει η κυβέρνησή του, έθεσε ως όριο επιτυχίας το 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών του 2019 και όχι το 41%, το οποίο όμως δεν θα είναι επιτυχία κι αυτό γιατί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει στη αναμέτρηση χαρακτήρα εθνικών εκλογών εφ’ όλης της ύλης, λέγοντας ότι διακυβεύονται η σταθερότητα της χώρας και η ασφαλής προοπτική της. Επομένως, από τη στιγμή που ο ίδιος δίνει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών, δεν μπορεί να συγκρίνει το ποσοστό που θα πάρει το κόμμα του με εκείνο των ευρωεκλογών του 2019!
-Ο ΣΥΡΙΖΑ, με νέο αρχηγό και μετά την περιπέτεια της διάσπασης, μπαίνει στη μάχη του τελευταίου μήνα πριν από τις ευρωεκλογές κρατώντας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τη δεύτερη θέση. Ο Στέφανος Κασσελάκης, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει σαφή στρατηγική. Από τη μία λέει ότι στόχος είναι η δεύτερη θέση, μετά θέτει ως ελάχιστο όριο επιτυχίας για το κόμμα του το 17% των περσινών εκλογών, στη συνέχεια λέει ότι, ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δεν θα είναι αποτυχία γιατί ο ίδιος θα κριθεί στις εθνικές εκλογές, ενώ τελευταία υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει και την ανατροπή και να κερδίσει την πρώτη θέση! Αντιφατικά, όλα αυτά, όμως είναι γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ του Στ. Κασσελάκη, παρότι έχει χαμηλή συσπείρωση, προσεγγίζει το 17% με τάσεις ανόδου, καθώς προσελκύει νέους και «απολιτίκ» ψηφοφόρους που δεν είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές.
-Το κόμμα και ο αρχηγός που παίζουν τα ρέστα τους στις ευρωεκλογές είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι δημοσκοπήσεις ξαναδείχνουν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, αν και στη Χαριλάου Τρικούπη αισιοδοξούν ότι είναι ακόμα εφικτή η δεύτερη θέση. Ωστόσο, εάν μείνει στο 12% των εθνικών εκλογών, τότε ο κ. Ανδρουλάκης θα αμφισβητηθεί και ίσως τεθεί θέμα ηγεσίας. Το ίδιο θα συμβεί ακόμα κι αν ξεπεράσει το 13% και βρεθεί πάλι στην τρίτη θέση. Σε αυτήν την περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει την τελευταία δεκαετία, και μάλιστα με συνεχή άνοδο. Όμως, χωρίς ευκρινή προοπτική να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες βουλευτικές κάλπες, το μέλλον του ίδιου στην ηγεσία θα είναι και πάλι αμφίβολο.
-Η Ελληνική Λύση πρωτίστως και η ΝΙΚΗ δευτερευόντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, παρουσιάζουν σημαντική δυναμική, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να καταγράφει ακόμα και διψήφια ποσοστά και πανελλαδικά να διεκδικεί την τέταρτη θέση από το ΚΚΕ, ενώ η ΝΙΚΗ φαίνεται ότι εξασφαλίζει με άνεση την εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι διαρροές της Νέας Δημοκρατίας είναι προς τα δεξιά της και όχι προς τα αριστερά της.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, οι συσχετισμοί δυνάμεων παραμένουν δυσμενείς κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή για την Κεντροαριστερά και την Αριστερά, που ακόμα και τώρα το άθροισμα των ποσοστών τους δεν είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό της Ν.Δ. παρά τη φθορά της. Επίσης, όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολώνει το πολιτικό κλίμα τόσο τα δύο αυτά κόμματα θα βρίσκονται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, καθώς η πόλωση ευνοεί μόνο τη Ν.Δ. Κι αυτό γιατί οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από γενικούς αφορισμούς και από την καταγγελία των λαθεμένων και καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης, αυτά τα ζουν καθημερινά στο πετσί τους, αλλά θέλουν αξιόπιστες πολιτικές προτάσεις για την επόμενη μέρα, που μέχρι τώρα δεν τις βλέπουν. Επομένως τα δύο πρώην κυβερνητικά κόμματα όσο ανταγωνίζονται για να μοιραστούν τα περιορισμένα ποσοστά που τους αναλογούν στην παρούσα συγκυρία, χωρίς να προβάλλουν αξιόπιστες εναλλακτικές, τόσο θα χάνουν έδαφος προς όφελος της Ν.Δ. αλλά και της Δεξιάς γενικότερα, οι δυνάμεις της οποίας αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη ούτως ή άλλως.