Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, 23 Απριλίου, το Solar Dynamics Observatory (SDO) της NASA έγινε μάρτυρας ενός θεαματικού γεγονότος – μιας σπάνιας τετραπλής ηλιακής έκρηξης. Αυτή η μοναδική έκρηξη, μια εξαιρετική κοσμική επίδειξη, προήλθε από τρεις διαφορετικές ηλιακές κηλίδες και ένα σημαντικό μαγνητικό νήμα που βρισκόταν μεταξύ τους.
Παρά τις τεράστιες αποστάσεις που χώριζαν τα σημεία έκρηξης, συλλογικά, κάλυπταν περίπου το ένα τρίτο της ηλιακής επιφάνειας που έβλεπε προς τη Γη. Το φαινόμενο αυτό ώθησε το Spaceweather.com να εκδώσει μια προειδοποιητική συμβουλή σχετικά με πιθανές αλληλεπιδράσεις με το μαγνητικό πεδίο της Γης που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις.
Τέτοιες περιπτώσεις πολλαπλών ηλιακών εκρήξεων σε τόσο κοντινή απόσταση είναι ασυνήθιστες, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη συνδυασμένη ένταση των εκρήξεων. Είναι πιθανό ότι μέρος του υλικού που θα εκτοξευθεί θα κατευθυνθεί προς τη Γη, αν και οι ακριβείς επιπτώσεις για τους δορυφόρους και τα διαστημικά σκάφη σε τροχιά παραμένουν αβέβαιες.
Εάν τυχόν συντρίμμια από την τετραπλή ηλιακή έκρηξη συγκρουστούν με τη Γη, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σέλας που κόβουν την ανάσα κοντά στους μαγνητικούς πόλους του πλανήτη. Αντίθετα, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε προσωρινές διαταραχές των ραδιοφωνικών σημάτων και των σημάτων GPS παγκοσμίως, προκαλώντας σύντομη διακοπή λειτουργίας αυτών των ζωτικών υπηρεσιών.
Αυτές οι μοναδικές ηλιακές εκρήξεις εμπίπτουν στη κατηγορία των συμπαθητικών ηλιακών εκλάμψεων, που προκύπτουν όταν δύο ή περισσότερες εκρήξεις συνδέονται μεταξύ τους. Αυτό το πρόσφατο γεγονός σηματοδοτεί τουλάχιστον το τρίτο του είδους του που παρατηρείται φέτος, με τέτοια φαινόμενα να γίνονται συνήθως πιο συχνά καθώς ο ήλιος πλησιάζει στο ηλιακό του μέγιστο.
Το ηλιακό μέγιστο υποδηλώνει την πιο ενεργή φάση του 11ετούς κύκλου του ήλιου και η επικείμενη άφιξή του προμηνύει ένα κύμα ηλιακής δραστηριότητας. Κατά συνέπεια, η πιθανότητα σπάνιων εκρήξεων όπως η τετραπλή ηλιακή έκρηξη της 23 Απριλίου, μαζί με τις σχετικές μαγνητικές καταιγίδες που προκαλούν μπλακ άουτ στα ραδιόφωνα και τα GPS, αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.
Πηγή: Techmaniacs