Μόνο τέσσερα διαστημόπλοια του προγράμματος Venera έχουν προσεδαφιστεί στην Αφροδίτη, τον γειτονικό μας πλανήτη. Τα σκάφη όμως είχαν προσχεδιασμένη μοίρα, αφού η ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες στην Αφροδίτη είναι αρκετές για να διαλύσουν κάθε σκάφος μετά από λίγο.
Την περίοδο 1975 με 1982, όσο οι Αμερικάνοι επικεντρωνόντουσαν στην Σελήνη, οι Ρώσοι είχαν βάλει στόχο την Αφροδίτη. Για αυτό δημιουργήσαν το πρόγραμμα Venera, που είναι οι Αφροδίτη στα ρωσικά. Οι αποστολές Venera είχαν σαν στόχο να φωτογραφίσουν την Αφροδίτη, δημιουργώντας πανοραμικές λήψεις. Στις φωτογραφίες βλέπουμε κατακίτρινους ουρανούς και έδαφος από μεγάλες πλάκες που εμφάνιζαν ρωγμές. Το τοπίο καταφέρνει να είναι τόσο εξωγήινο όσο και γήινο την ίδια στιγμή. Η Αφροδίτη στη νεαρή της ηλικία θα μπορούσε να είναι σαν τη Γη, μέχρι που ήρθε η μεγάλη κλιματική αλλαγή και κατέληξε όπως είναι σήμερα.
Ο Ted Stryk, καθηγητής φιλοσοφίας στο Roane State Community College στο Oak Ridge του Τενεσί, ειδικεύεται στην ανακατασκευή εικόνων από πρώιμες διαστημικές αποστολές. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, με την πάροδο του χρόνου έχει ανακατασκευάσει τις καλύτερες δυνατές εκδόσεις των αρχικών πανοραμικών λήψεων από τις αποστολές Venera.
Πάμε να δούμε τις τρομερές λήψεις.
Οι φωτογραφίες χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Σήμερα όμως τις έχουμε στα χέρια μας και μπορούμε να δούμε την Αφροδίτη, ένας ιδιαίτερα αφιλόξενο πλανήτη για εμάς.
Οι εν λόγω πανοραμικές φωτογραφίες όμως για να τραβηχτούν ήταν πολλές λήψεις η μία δίπλα στην άλλη. Το περίεργο όμως με τις λήψεις αυτές, είναι πως κατά την πάροδο του χρόνου μέχρι να ολοκληρωθεί η λήψη από άκρη σε άκρη, κάποια αντικείμενα και μοτίβα άλλαζαν θέση. Από εκεί έχουμε και τον διάσημο “Venera Scorpion”, με τους επιστήμονες να υποψιάζονται πως κάτι ζωντανό υπήρχε εκεί. Βέβαια με θερμοκρασίες στην επιφάνεια να φτάνουν τους 465 βαθμούς Κελσίου, θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβιώσει κάτι εκεί.
Βέβαια όλο αυτό μας φαίνεται λίγο τραβηγμένο, όμως πάντα καλό είναι να αφήνουμε κάποιες πιθανότητες, αν και πάνω από τους 120 βαθμούς Κελσίου στην Γη, δεν μπορεί να επιβιώσει κάτι, ούτε καν βακτήρια.
Όπως και να έχει, οι φωτογραφίες από τις αποστολές Venera είναι απίστευτες και τρομερά εντυπωσιακές, από έναν κόσμο τόσο κοντά στον δικό μας, όμως τόσο διαφορετικό.
Πηγή: Techmaniacs