Η οργή ξεχειλίζει. Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι μπαίνοντας σε ένα νοσοκομείο μπορεί ένας ασθενής να καταλήξει, είναι κάτι που ούτως ή άλλως μπορεί να συμβεί. Το ζήτημα είναι ότι στην σημερινή Ελλάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να εξασφαλίσει στους ασθενείς του το αυτονόητο δικαίωμα να πεθάνουν με αξιοπρέπεια. Αυτή η τραγική αλήθεια αναδεικνύεται από την υπόθεση του Δημήτρη Καλλιάνου, πατέρα του βουλευτού Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος υπέκυψε χθες το πρωί μετά από μια περιπετειώδη νοσηλεία στο «Αττικόν» νοσοκομείο. Ο κ. Γιάννη Καλλιάνος ούτε την βουλευτική του ιδιότητα επικαλέσθηκε, ούτε τις επιρροές που αυτονοήτως έχει στην Κυβέρνηση προσπάθησε να ασκήσει προκειμένου ο ηλικιωμένος και άρρωστος πατέρας του να τύχει διαφορετικής μεταχειρίσεως. Καλύτερης εκείνης του μέσου πολίτου. Θέλησε να έχει την περίθαλψη της οποίας δικαιούται να τύχει κάθε Έλλην και για την οποία έχουμε ακούσει κατά καιρούς μεγαλοστομίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Και πράγματι κάθε φορά που τις ακούμε διερωτώμεθα «μήπως ζούμε σε άλλη χώρα». Διότι πράγματι αυτό που εστέρησε το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τον εκλιπόντα Δ. Καλλιάνο ήταν το δικαίωμα να πεθάνει με αξιοπρέπεια και εστέρησε από τα παιδιά και τους οικείους του την ηθική ικανοποίηση ότι έκαναν ό,τι μπόρεσαν για να απαλύνουν τις τελευταίες στιγμές του άρρωστου πατέρα τους. Ότι του παρέσχον όλα όσα η σύγχρονη επιστήμη μπορεί να δώσει σε έναν ασθενή. Είναι ένα βάρος το οποίο μπορούν να συναισθανθούν μόνον όσοι ευρέθησαν σε παρόμοια θέση.
Αλλά το χειρότερο είναι η ψυχρή «ξύλινη» γλώσσα των ανακοινώσεων του Νοσοκομείου, που δείχνει παντελή έλλειψη ενσυναισθήσεως και την οποία δεν μπορεί να αλλάξει η διενέργεια μιας εκ των υστέρων «Ένορκης Διοικητικής Εξετάσεως».
Ο Δ. Καλλιάνος μεταφέρθηκε από την Βούλα στο Αττικό Νοσοκομείο. Ευλόγως λόγω της φύσεως της ασθενείας του. Και μετά μιάν εγχείρηση ακρωτηριασμού και πέντε ημέρες νοσηλείας εξεδόθη ένα δελτίο τύπου σκοπός του οποίου ήταν να δικαιολογήσει γιατί ο ασθενής δεν εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Περιγράφεται λοιπόν στο κείμενο αυτό ολόκληρος ο ιατρικός φάκελλος του Δ. Καλλιάνου. Ποιο ιατρικό απόρρητο και ποιον σεβασμό προς το πρόσωπό του ετήρησε η διοίκησις αυτού του νοσοκομείου; Και χωρίς να επαναλάβουμε τα ευαίσθητα αυτά προσωπικά στοιχεία, παραθέτουμε τις δύο τελευταίες παραγράφους του δελτίου τύπου διότι θεωρούμε ότι αποτελούν μνημείο αναλγησίας. Από το ύφος και την φρασεολογία του καταλαβαίνει κανείς για ποιους λόγους οι οικείοι του εκλιπόντος (αλλά και όλοι οι Έλληνες) δικαιούνται να είναι εξοργισμένοι. Αναφέρει λοιπόν επί λέξει:
«Διευκρινίζεται ότι η εισαγωγή ασθενών σε κάθε ΜΕΘ της χώρας γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια και αφού καταγραφούν σε κεντρικά ελεγχόμενη πλατφόρμα του ΕΚΑΒ, κριτήρια τα οποία ο συγκεκριμένος ασθενής μέχρι τις 23/4 δεν πληρούσε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας του ΕΚΑΒ, κανένας μη διασωληνωμένος παθολογικός ασθενής δεν συμπεριλήφθηκε στην πλατφόρμα τον τελευταίο μήνα.
»Κατανοούμε τη συναισθηματική φόρτιση συμπαραστεκόμαστε στον ανθρώπινο πόνο της οικογένειας και καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη αυτού του βαρύτατου και σύνθετου περιστατικού».
Αφού λοιπόν η διοίκησις του νοσοκομείου μας ενημερώνει για τις αυστηρές προϋποθέσεις και τα κριτήρια εισαγωγής στις ΜΕΘ και τονίζει ότι ο «συγκεκριμένος ασθενής» δεν τα πληρούσε, επανέρχεται να διατάξει την περίφημη ΕΔΕ για διερεύνηση των συνθηκών νοσηλείας. Αναφέρει το νέο κείμενο του νοσοκομείου:
«Σε συνέχεια του χθεσινού δελτίου τύπου του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» ανακοινώνουμε σήμερα 25/4/2024 το θάνατο του Δημητρίου Καλλιάνου και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Για τη διερεύνηση όλων των συνθηκών νοσηλείας του περιστατικού από την ημέρα της εισαγωγής του έως σήμερα, η Διοίκηση του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης».
Εάν όπως αναφέρεται στο πρώτο κείμενο ετηρήθησαν τα κριτήρια τα οποία δεν πληρούσε «ο συγκεκριμένος ασθενής» προ τι η ΕΔΕ; Η αντίφασις αυτή αναδεικνύει υπόνοιες ενοχής.
Διότι ο εκλιπών δεν ήταν σε «εξαιρετική» κατάσταση όπως διατείνονταν οι άνθρωποι του νοσοκομείου κατά την αναφορά του συντετριμμένου βουλευτού Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε σε ανάρτησή του: «Έχουν στερέψει τα δάκρυα μου να τους παρακαλώ κάθε φορά ότι δεν είναι καλά ο πατέρας μου και ότι θα πρέπει να τον βάλουν σε μια ΜΑΦ τουλάχιστον ή σε μια εντατική χωρίς να τον διασωληνώσουν. Ακόμη και με τη μάσκα είχε 60 κορεσμό, και πήγαινε από πάνω ο αδερφός μου και του ‘βάζε ταινίες, και έλεγε παιδιά θέλει ΜΕΘ θέλει ή ΜΑΘ δεν θα ζήσει ο άνθρωπος, και του λέγανε ‘’όχι κύριε Καλλιάνε είναι εξαιρετικά ο κύριος, μην ανησυχείτε καθόλου’’».
Δημοσιεύεται στην «Εστία»