Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο στην Ουκρανία

Την τελευταία εβδομάδα οι εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι καταιγιστικές.
Της Αντωνίας Πάνου

Μέσα στην Ουκρανία

Απόγνωση κυριαρχεί στον Ουκρανικό στρατό ο οποίος έχει καταρρεύσει δυτικά της Avdiivka. Οι Ρώσοι ουσιαστικά τους έχουν διαλύσει και συνεχίζουν.

Ο Ζελένσκυ, ο οποίος δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές γιατί θα χάσει τη θέση του προέδρου, επικρίνει, σε κάθε τόνο, την καθυστέρηση στην προμήθεια όπλων και αεράμυνας στο Κίεβο, κατηγορώντας τους δυτικούς του συμμάχους για «εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια ή διαμάχες».
Ο ίδιος παρείχε στον Alexander Syrsky, τον αρχηγό του Ουκρανικού στρατού λευκή επιταγή να αλλάξει την δομή του στρατεύματος

Στην Δύση, βλέπουν την ήττα να έρχεται, τους έχει πιάσει υστερία και προσπαθούν να αποτρέψουν την ήττα τους ενώ οι ΗΠΑ αφήνουν τους Ευρωπαίους και άλλους συμμάχους τους να προχωρούν σε δηλώσεις με απώτερο στόχο να προκαλέσουν… μια οργισμένη αντίδραση από τη Ρωσία, μια στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας, η οποία όμως δεν θα λάβει διαστάσεις, αλλά θα περιοριστεί στην Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron υποστήριξε πρόσφατα πως δεν αποκλείεται μελλοντικά η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η Μ. Βρετανία «καυχιέται» για τη συμμετοχή της ανώτατης διοίκησης της σε επιθέσεις σε ρωσικά πλοία ενώ ο γερμανικός στρατός μιλά για πυραυλικές επιθέσεις στη γέφυρα της Κριμαίας.

Απέναντι σε αυτά τα γεγονότα, η Ρωσία απλώς έσπευσε να προειδοποιήσει πως το ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ δεν θα προλάβει να ανοιγοκλείσει τα μάτια του, εάν κλιμακωθεί σε αυτά τα επίπεδα η ένταση, κίνηση που ήταν αρκετή προκειμένου οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αρχίσουν να μεταθέτουν αλλού τις ευθύνες έτσι ώστε να αποφύγουν πιθανά ρωσικά στρατιωτικά αντίποινα.

Πιο λεπτομερειακά:

Στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν, στη σύνοδο ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία, στις 26 Φλεβάρη στο Παρίσι, έκανε δηλώσεις για το «ενδεχόμενο» αποστολής συμμαχικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, για να συμμετάσχουν στην υπεράσπισή από τη Ρώσικη εισβολή όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης: «Η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης». Οι δηλώσεις βέβαια προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή και έντονες αντιδράσεις.

Στο εσωτερικό της Γαλλίας

Εκτός από τις πολιτικές δυνάμεις της Ανυπότακτης Γαλλίας υπό τον Μελενσόν -που αντιδρά έντονα στην πολεμοκάπηλη πολιτική του Μακρόν- και την Εθνική Συσπείρωση της Λε Πεν – που αντιδρά λέγοντας ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους έχει πάθει πανικό, οι δηλώσεις αυτές έχουν διχάσει έντονα τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.

Μεγάλος αριθμός υπερασπίστηκε τη στάση του Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη. «Πρέπει να διατηρήσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα επέμβασης και να μην θέσουμε υπερβολικά πολλές κόκκινες γραμμές» (Για να μην πάρουν… αέρα οι Ρώσοι).

Άλλοι όμως πιστεύουν ότι, αυτό που προοριζόταν να είναι μια βολονταριστική «ασάφεια», έγινε αντιληπτό από τους Ευρωπαίους ως μια μαξιμαλιστική «αμφισημία», την οποία λογικά απέρριψαν.

Εκτός Ευρώπης

Στην Ουάσιγκτον, δια στόματος Τζον Κίρμπι, εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ήταν κατηγορηματικοί: «Δεν θα υπάρξουν αμερικανικά στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος». Προφανώς δεν συμφέρει τον Μπάιντεν πριν τις προεδρικές εκλογές. Εν τω μεταξύ αποκαλύπτεται δια στόματος υπουργού Άμυνας της Σιγκαπούρης ότι αμερικανικά μαχητικά F-35 επιχειρούν και υπερίπτανται στην Ουκρανία.

Παράλληλα στις 05.03 ανακοινώθηκε από τον Άντονυ Μπλίνκεν -υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ- ότι ένα από τα πιο σκληρά «γεράκια» της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη Ρωσία και η τρίτη τη τάξει αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, σχεδιάζει να συνταξιοδοτηθεί εντός εβδομάδων, αφήνοντας ένα κενό στις κορυφαίες βαθμίδες της αμερικανικής διπλωματίας, καθώς οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία απειλούν να γίνουν ευρύτερες πυρκαγιές.

Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Άντονυ Μπλίνκεν επαίνεσε τη Νούλαντ για τις τρεισήμισι δεκαετίες δημόσιας υπηρεσίας της. Την ευχαρίστησε για τον ρόλο της στη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο υπό έξι προέδρους και 10 υπουργούς Εξωτερικών και τόνισε:

«Οι προσπάθειές της ήταν απαραίτητες για την αντιμετώπιση της πλήρους κλίμακας εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, τη συγκέντρωση ενός παγκόσμιου συνασπισμού για να διασφαλιστεί η στρατηγική αποτυχία του και τη βοήθεια της Ουκρανίας να εργαστεί προς την ημέρα που θα είναι σε θέση να σταθεί δυναμικά στα δικά της πόδια – δημοκρατικά, οικονομικά και στρατιωτικά».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιτέθηκε αμέσως στην ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για παραδοχή της αποτυχημένης πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας.

«Δεν θα σας πουν τον λόγο» δήλωσε η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα. «Αλλά είναι απλός – η αποτυχία της αντιρωσικής πορείας της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η ρωσοφοβία, η οποία προτάθηκε από τη Βικτόρια Νούλαντ ως η κύρια έννοια της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, σέρνει τους Δημοκρατικούς στον πάτο σαν πέτρα».

Στη Μ. Βρετανία που «καυχιέται» για τη συμμετοχή της ανώτατης διοίκησης της σε επιθέσεις σε ρωσικά πλοία, η Ντάουνινγκ Στριτ πρόσθεσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προτίθεται να αναπτύξει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην Ουκρανία» πέρα από τον «μικρό αριθμό» βρετανικού προσωπικού που βρίσκεται ήδη στη χώρα για να «βοηθήσει» τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα, οι φήμες έχουν γίνει βεβαιότητα ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν τους στρατιώτες τους για χερσαίες επιχειρήσεις.

Μέσα στην Ευρώπη

Οι ευρωπαίοι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Παρισιού προσπάθησαν να πάρουν αποστάσεις από αυτή την «επιλογή» του Μακρόν. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistöοι τέσσερις ηγέτες της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία). Ακόμα και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ένας από τους κύριους υποστηρικτές της Ουκρανίας εντός της ΕΕ, πήρε τις αποστάσεις του, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτόν τον πόλεμο». Ο Ρόμπερτ Φίκο της Σλοβακίας, επανέλαβε την απόρριψη της αποστολής στρατιωτών «για λόγους αρχής».

Ακόμα και εκείνοι που εναντιώνονται στη Ρωσία δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ούλφ Κρίστερσον , η χώρα του οποίου πρόκειται να ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία «αποκλείεται απολύτως».

Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να βρεί τρόπο να εμπλακεί αλλά δεν έχει τις χερσαίες δυνάμεις και οπλικά συστήματα.

Μπροστά στην κατακραυγή, το Μέγαρο των Ηλυσίων υπερασπίστηκε την Τρίτη την πρωτοβουλία του, ενώ ανέφερε ότι το θέμα είχε συζητηθεί πριν από τη διάσκεψη(!), σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Όλαφ Σολτς την Παρασκευή, καθώς και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στις 16 Φεβρουαρίου.

Στην ευρωπαϊκή σκηνή, οι λίγες φωνές που υποστήριξαν την κίνηση του Μακρόν προήλθαν από τις χώρες της Βαλτικής: Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία.

Στη Γερμανία

Για άλλη μια φορά, αν κανείς δει τα πράγματα επιφανειακά, η διαφωνία φαίνεται να είναι μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου γιατί, λίγες ώρες πριν ο Εμανουέλ Μακρόν αναφερθεί στο ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων, ο Όλαφ Σολτς είχε αιτιολογήσει συγκεκριμένα την άρνησή του να παραδώσει πυραύλους κρουζ Taurus στην Ουκρανία. Κατ’ αυτόν, η χρήση τους θα έθετε τη Γερμανία σε θέση «άμεσης ή έμμεσης εμπόλεμης ενέργειας».

Η αντίθεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη μεταξύ της επιφυλακτικότητας του Γερμανού καγκελαρίου, η οποία αγωνιά να αποφύγει «κάθε μορφή κλιμάκωσης» με το Κρεμλίνο, και έχει θέσει στον εαυτό της μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί, και της ανάληψης ρίσκου από τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος διαβεβαιώνει τώρα ότι «η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης».

Ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί βρίσκονται ωστόσο, επί της ουσίας, πιο κοντά στις θέσεις του Εμ. Μακρόν παρά σε αυτές του Όλ. Σολτς, ακόμη και εντός της πλειοψηφίας.

Όμως αλλάζει το τοπίο αν κατ’ αρχή ληφθούν υπόψη μερικά δεδομένα…

Πρώτο, Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γαλλίας την περίοδο 2024 – 2030, όπως ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, θα είναι αυξημένος κατά ένα τρίτο σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες της περιόδου 2019-2025, γύρω στα 400 δισ. ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε να αυξηθούν κατά 60% οι δαπάνες των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, για την περίοδο 2024-2030.

«Η Γαλλία διαθέτει και θα διαθέτει ένοπλες δυνάμεις κατάλληλες για τις προκλήσεις του αιώνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας και η Γαλλία πρέπει να προετοιμασθεί για μία νέα εποχή συσσώρευσης κινδύνων. Ορισμένοι είναι παλαιοί πόλεμοι, άλλοι είναι χωρίς προηγούμενο, «ανάμεσα στην τεχνολογική αιχμή και την βάρβαρη απλοϊκότητα».

Επίσης, τον Ιούνιο του 2022, στην έκθεση χερσαίων εξοπλισμών Eurosatory, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε διατάξει μια «πολεμική οικονομία» , ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης υψηλής έντασης στο έδαφός της Γαλλίας ή σε γειτονικές χώρες, να είναι σε θέση να κινητοποιήσει γρήγορα πόρους με τα εργοστάσιά της και τους ανθρώπους της.

Το εργοστάσιο της Νexter systems[i] (που ανήκει στον γαλλογερμανικό όμιλο KNDS) στη Roanne (Loire) ανέλαβε έκτοτε να εφαρμόσει τις εντολές του Γάλλου προέδρου.

Και η Γαλλία αντιμετωπίζει το ζήτημα της δημιουργίας ενός κέντρου υποστήριξης στην Ουκρανία για τα όπλα Caesar που αποστέλλονται στο πεδίο της μάχης. Εδώ θα μπορούσε να σταλεί γαλλικό προσωπικό για εκπαίδευση και συντήρηση. Σχετικά προχωρημένες διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό εξελίσσονται μεταξύ Κιέβου και Παρισιού από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Δεύτερο, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Γερμανίας του 2024, που ψηφίστηκε στην Bundestag (κοινοβούλιο) την Παρασκευή 2.2.2024 με τις ψήφους των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, αφιερώνει ένα σημαντικό τμήμα του στον επανεξοπλισμό του γερμανικού στρατού.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες του γερμανικού προϋπολογισμού από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την ίδια στιγμή που οι παραπάνω συνδυάζονται με μαζικές περικοπές στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας και αφορά 100 δισεκατομμύρια ευρώ για 4 χρόνια.

Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι τα κονδύλια για τις Γαλλικές Αμυντικές δαπάνες είναι πολλαπλάσια των Γερμανικών.

Ακόμα, την Παρασκευή 1 Μαρτίου η Ρωσίδα δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του τηλεοπτικού σταθμού RT, Margarita Simonyan αποκάλυψε τη συνομιλία υψηλόβαθμων Γερμανών αξιωματικών, οι οποίοι φέρονται να μιλούν για μια επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας κατά τρόπο που να αποφευχθούν οι όποιες συνέπειες για το Βερολίνο.
Βάσει των στοιχείων αυτών, η συνομιλία έγινε στις 19 Φεβρουαρίου ανάμεσα στον επικεφαλής του τμήματος επιχειρήσεων και ασκήσεων της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Bundeswehr, Frank Graefeστον επιθεωρητή της Πολεμικής Αεροπορίας, Ingo Gerhartz και σε δύο ακόμα αξιωματικούς του κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων της Bundeswehr.

Ως συνταρακτική αποκάλυψη χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ τη διαρροή αυτής της συνομιλίας Γερμανών αξιωματικών. Πρόκειται για «μια αυτοαποκάλυψη που ουρλιάζει », είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρώφ σε συνέντευξη Τύπου μετά το διπλωματικό forum της Αττάλειας.

Όσον αφορά τη σημασία της, αυτή η στρατιωτική αποκάλυψη είναι συγκρίσιμη με την προηγούμενη αποκάλυψη από ευρωπαίους ηγέτες, ότι κανείς δεν θα εφαρμόσει τις συμφωνίες του Minskπρόσθεσε o Lavrov.

Από την πλευρά του ο Αντρέι Καρταπόλωφ , πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας είπε: «Είναι κοινό μυστικό ότι αξιωματικοί και στρατιωτικοί από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ εμπλέκονται επί τόπoυ στον πόλεμο στην Ουκρανία». Βέβαια ο πρόεδρος της Γερμανίας έτρεχε πανικόβλητος να βρει τον τρόπο να καλύψει το γεγονός, πώς υψηλά ιστάμενοι στη Bundeswer αποκαλύπτεται να συνομωτούν, κατά επιβεβαιωμένη καταγγελία, σε ακραίες επιθετικές ενέργειες προς τη Ρωσία.

Παρόλα αυτά η Γερμανική ηγεσία περικόπτει κονδύλια από τον τομέα της υγείας, των μεταφορών για να υπερδιπλασιάσει το ποσό ενίσχυσης της Ουκρανίας. Μειώνει τις δαπάνες από το Ταμείο για το «Κλίμα και την Πράσινη Μετάβαση» και μεταφέρει ακόμα κάποια κονδύλια για την μετατροπή κάποιων νοσοκομειακών μονάδων σε στρατιωτικής χρήσης.

Ο Ράσμουσεν (απόστρατος αντισυνταγματάρχης ΗΠΑ) δήλωσε: Αυτό υποδεικνύει ότι είναι απελπισμένη η Δύση – Θα ήταν πράξη πολέμου μία γερμανική συμμετοχή σε χτύπημα στη Ρωσία.
«Ακριβώς όπως ο αγωγός Nord Stream ήταν πραγματικά μια πράξη πολέμου. Και όμως το άφησαν να συμβεί και χωρίς απάντηση οι ευρωπαϊκές χώρες».
Η Γερμανία στάθηκε συγκεκριμένα εκεί ακριβώς δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και ήταν σαν να έλεγε… “εντάξει”».

Τρίτο, παράλληλα, και από τις 28 Φλεβάρη ήδη, η Ούρσουλα φον Λάντεν εξέφρασε την πρόθεσή της -ούσα και υποψήφια πάλι για πρόεδρος και στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο- να προτείνει στους 27 της ΕΕ να επικυρώσουν, στην επόμενη θητεία του, ένα άμεσο χρηματικό ποσό που ανέρχεται σε 3 δισεκατομμυρια ευρώ για την ευρωπαϊκή βιομηχανία άμυνας. Και στη διάρκεια του επόμενου ευρωπαϊκού κοινοβουλίου τουλάχιστον 300 με 400 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τον καθένα από τους 27 ευρωπαίους εταίρους …

Η Ρωσία

Ο Πούτιν εμφανίστηκε πολύ αυστηρός καταγγέλλοντας ότι η Δύση, ΕΕ και ΗΠΑ, απειλούνται στην περίπτωση πρόκλησης ταραχών από την πλευρά τους, με ρωσική απάντηση με τη χρήση των πιο εξελιγμένων τεχνολογικά όπλων. Το ίδιο και ο πρώτος στην τάξη ρώσος διπλωμάτης Λαβρώφ, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ζήτησε πειστικές απαντήσεις άμεσα.
«Η Ρωσία απαιτεί εξηγήσεις από τη Γερμανία. Το επίσημο Βερολίνο είναι υποχρεωμένο να τις παράσχει το συντομότερο δυνατό», δήλωσε.

Αντίστοιχα το ρωσικό υπουργείο άμυνας επεξεργάζεται σχέδιο αντιμετώπισης των νατοϊκών επιθέσεων.

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στην Ευρώπη!

Τι προμηνύουν άραγε; «Μπλόφα» ή στυγνές απειλές κατά των λαών της Ευρώπης και όχι μόνο;

Αυτή τη στιγμή ως φαίνεται η Δύση δεν μπορεί να τα βάλει με τη Ρωσία λόγω εξάντλησης του οπλοστασίου της και έλλειψης κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού. Οφείλει να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά φαίνεται ότι, ακόμα και πριν κάτσει, αρχίζει να προετοιμάζεται για τον επόμενο πιο σφοδρό πόλεμο.

Όμως, υπάρχουν διαφορές και ανταγωνισμοί μεταξύ των «βασικών συμμαχικών παικτών της Ουκρανίας». Βασικά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της ΕΕ και μάλιστα του φιλοατλαντικού τμήματος της από τη μια, και από την άλλη του καθ’ αυτά ευρωπαϊκού. Μέσα στην ίδια την Ευρώπη ανταγωνίζονται Γαλλία και Γερμανία, με τη Γαλλία να επιδιώκει μέσω Μακρόν και του στρατιωτικο-βιομηχανικού μπλοκ, να παίξει τον Χίτλερ στη νέα εποχή.

Οι κινήσεις όλων επιδεικνύουν μεγάλη ταραχή. Όχι μόνο απέναντι στη Ρωσία, αλλά και απέναντι στους λαούς τους, που αρχίζουν να απορρίπτουν ο ένας μετά τον άλλο το πρόταγμα της δήθεν υπεράσπισης της «δημοκρατίας» και έχουν ξεκινήσει να καταδικάζουν όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το ξεσήκωμα όλων των ευρωπαίων αγροτών με την αποκάλυψη των δολιοτήτων της ΚΑΠ, της «Πράσινης Μετάβασης», της υπερεκμετάλλευσης τους από τα μεγάλα κεφάλαια του κλάδου και του συγκεντρωμένου δικτύου διανομής – πώλησης, τις συνεχείς απεργίες στη Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία σε διεκδίκηση ανεκτών συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους και καλύτερης ποιότητας ζωής, με επαρκείς συντάξεις, ενάντια στα ψηλά κόστη στέγης διατροφής και ενέργειας.

Μέχρι και οι Πολωνοί αγρότες έχουν αποκλείσει τα σύνορα με την Ουκρανία για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και όλους τους Ευρωπαίους από τα αδασμολόγητα Ουκρανικά αγροτικά προϊόντα, που από την αρχή της Ουκρανικής σύγκρουσης συρρέουν στην Ευρώπη.

Πως θα μπορέσουν να συγκρατήσουν όλους τους λαούς αυτούς όταν σταδιακά ανακαλύπτουν τα ψέματα των κυβερνήσεων τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για το ποιος «φταίει»;

Όταν η Ευρώπη συνολικά, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, καταστράφηκε οικονομικά λόγω της οικονομικής και στρατιωτικής παροχής προς την Ουκρανία, των κυρώσεων προς τη Ρωσία;

Και εδώ διαμορφώνεται η βασική κύρια αντίθεση της εποχής: Οι λαοί από τη μια, το στρατιωτικό -βιομηχανικό κεφάλαιο από την άλλη. Και σήμερα της Αμερικής και της Ευρώπης. Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο και επείγον, οι λαοί να δημιουργήσουν ισχυρή άμυνα-ασπίδα της ύπαρξής τους, με τη συνειδητοποίηση και οργάνωσή τους.

Με πρωτεύοντα στόχο να αντιμετωπίσουν και αναστρέψουν την πορεία προς την καταστροφή.

Πηγές: Διαδικτυακές εκδόσεις Le monde.fr.

[i] . Η εγκατάσταση στη Roanne, η οποία αυξήθηκε από 850 εργαζόμενους το 2018 σε περισσότερους από 1.500, συμμετέχει στο πρόγραμμα Scorpion, μια μεγάλη επιχείρηση αντικατάστασης των τεθωρακισμένων οχημάτων του στρατού, με 300 Jaguar, 1.800 Griffon και 2.000 Serval από τώρα έως το 2035. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής από 300 σε 450 οχήματα ετησίως έως το 2025.

Η ετήσια παραγωγή των 60.000 βλημάτων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 50% το 2024 και να διπλασιαστεί μέχρι το 2025. Από την πλευρά του, ο κρατικός όμιλος Eurenco μεταφέρει μια παραγωγική ικανότητα παραγωγής σκόνης στο Bergerac (Dordogne).

Εκτός από τις πρόσφατες αγορές από τον γαλλικό, τον τσεχικό, τον βελγικό και τον λιθουανικό στρατό για συνολικά σχεδόν 200 οβιδοβόλα, νέες «προοπτικές» ενδιαφέρονται για τα τεθωρακισμένα οχήματα Caesar και Scorpion. Πρόκειται να δημιουργηθεί ένα «κλαμπ Caesar» από χώρες αγοραστές, κατά το πρότυπο του «κλαμπ Rafale», όπου οι πελάτες (Αίγυπτος, Κατάρ, Ινδία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ.) συμμετέχουν στην ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.