Επικαλούνται τα δικαιώματα των μειονοτήτων για να καταπατήσουν βάναυσα αυτά της πλειονότητας. Ομνύουν στην ιδέα της ελευθερίας για να τη θέσουν υπό διωγμόν. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρουσιάσουν τον εφιάλτη και τον θάνατο σαν όνειρο, σαν απόλυτο ιδανικό, σαν στόχο ζωής. Ο λόγος γίνεται για τα συστήματα που εξουσιάζουν τις κοινωνίες και την πολιτική σκηνή των χωρών της Δύσης και την προβληματική σχέση που έχουν με την ιδέα της ελευθερίας.
Στη Γαλλία εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση νόμος που αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ μίας ιδιωτικής συζήτησης και του δημόσιου λόγου. Δηλαδή, όταν κάποιος κάνει σχόλια συνομιλώντας με φίλους και γνωστούς στο σπίτι του, αντιμετωπίζεται το ίδιο με εκείνον που παραχωρεί συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό ή εκφωνεί διάγγελμα σε εθνικό δίκτυο! Σκοπός της ψήφισης του νομοσχεδίου υποτίθεται ότι είναι η αντιμετώπιση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και των συναφών συμπεριφορών, ενώ στην πραγματικότητα αυτή η αθλιότητα αποσκοπεί στη λογοκρισία ακόμα και στις ιδιωτικές συζητήσεις των ανθρώπων και στη θεσμοθέτηση της αστυνομίας σκέψης σ’ όλες τις πτυχές και τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι αστεϊσμοί σε μια ιδιωτική σύναξη μπορεί να στείλουν έναν Γάλλο στη φυλακή!
Στον Καναδά η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό εισηγήθηκε νόμο με τον οποίο θα μπορεί να τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, δηλαδή να φυλακίζεται στο ίδιο του το σπίτι άτομο το οποίο θεωρείται ύποπτο τέλεσης αδικήματος μίσους! Επιπλέον ο δικαστής θα μπορεί να του απαγορεύσει την επικοινωνία ούτως ώστε το… μίσος που δεν έχει εκφράσει ακόμα αλλά… θα εκφράσει να μην επηρεάσει τρίτους. Κοντολογίς, όποιος διαφωνεί με την κυβέρνηση και χαρακτηριστεί ύποπτος τέλεσης αδικήματος μίσους χάνει την ελευθερία του χωρίς καν να έχει τελέσει αδίκημα.
Στην Ελλάδα, όπου ήδη πραγματοποιήθηκε το… πείραμα της θέσης σε κατ’ οίκον περιορισμό ολόκληρου του πληθυσμού με την επίκληση της προστασίας από τον κορωνοϊό, ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο η ελευθερία ή η φυλάκιση κάποιου πολίτη εξαρτάται από την απόφαση ενός, μόνο, δικαστή. Και για τα αδικήματα του Τύπου (εναντίον του οποίου παραδοσιακά στρέφονται όσοι ισχυροί έχουν πράγματα να κρύψουν) προβλέπεται ποινή φυλάκισης την οποία θα αποφασίζει ένας δικαστής.
Η ελευθερία των ανθρώπων είναι στο στόχαστρο της εξουσίας∙ και στην Ελλάδα και στον Καναδά και στη Γαλλία, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη οι λίγοι ζουν σε βάρος των πολλών. Είναι υποχρέωση κάθε ευσυνείδητου και ενεργού πολίτη να αντισταθεί σθεναρά στους σχεδιασμούς της εξουσίας, η οποία επιδιώκει να τον φιμώσει και να του αφαιρεί κεκτημένα, που έχουν αναγνωριστεί με πολυαίμακτους αγώνες και θυσίες αιώνων.
Το πρώτο και καθοριστικότερο αίτημα των κοινωνιών, άλλωστε, είναι η ελευθερία. Γι’ αυτήν έχουν γίνει, δικαίως, οι περισσότερες θυσίες.