145 χρόνια πριν, στις 14 Μαρτίου του 1879, γεννήθηκε ένα από τα κορυφαία μυαλά του 20ού αιώνα ο οποίος κάποτε είχε προκαλέσει υποψίες από τον FBI… 7 σημαντικά γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε για εκείνον.
Οι πρωτοποριακές επιστημονικές ιδέες του έκαναν το όνομά του συνώνυμο της ιδιοφυΐας, αλλά ήταν επίσης διάσημος για τις ειρηνιστικές του απόψεις και την υποστήριξη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα. Aς γνωρίσουμε επτά ιδιαίτερα γεγονότα για ένα από τα κορυφαία μυαλά του 20ου αιώνα.
Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ο όρος που χρησιμοποιείται συχνά ως χαρακτηρισμός για να δηλώσει ότι κάποιος είναι …ιδιοφυία!
Γιατί ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας το 1905 ο σπουδαιότερος επιστήμονας του 20ου αιώνα και ίσως όλων των εποχών, ήταν η μεγαλύτερη ιδιοφυία… Βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1921 για την ανακάλυψη του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, εξεδωσε περισσότερες από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις και 150 συγγράμματα για το ευρύ κοινό. Με τις ανακαλύψεις του σχετικά με τη φύση του χώρου και του χρόνου, αποτελεί μέχρι και σήμερα αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας σε φυσική, κοσμολογία, μαθηματικά.
Ο Άινσταιν, δεν ανακηρύχθηκε τυχαία ο “άνθρωπος” του 20ού αιώνα από το περιοδικό ΤΙΜΕ. Άνοιξε νέους δρόμους για την αντίληψη του κόσμου…
1. Ο Αϊνστάιν δεν απέτυχε στα μαθηματικά ως παιδί
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στην ηλικία των 14 ετών.
Τα παιδιά που δεν είχαν επιδόσεις στο σχολείο έχουν εδώ και καιρό παρηγορηθεί στον ισχυρισμό ότι ο Αϊνστάιν δεν ήταν καλός μαθητής τα μαθηματικά όταν ήταν νέος. Ωστόσο, τα αρχεία δείχνουν ότι ήταν στην πραγματικότητα εξαιρετικός, αν όχι απρόθυμος , μαθητής.. Πήρε υψηλούς βαθμούς κατά τη διάρκεια των σχολικών του ημερών στο Μόναχο, και απογοητεύτηκε μόνο από αυτό που περιέγραψε ως «μηχανική πειθαρχία» που απαιτούσαν οι καθηγητές του. Ο μελλοντικός νομπελίστας παράτησε το σχολείο σε ηλικία 15 ετών και άφησε τη Γερμανία για να αποφύγει την κρατική στρατιωτική θητεία, αλλά πριν από τότε ήταν σταθερά στην κορυφή της τάξης του. Θεωρούνταν μάλιστα κάτι σαν θαύμα για την αντίληψή του περίπλοκων μαθηματικών και επιστημονικών έννοιες. Όταν αργότερα παρουσιάστηκε ένα άρθρο ειδήσεων που ισχυριζόταν ότι είχε αποτύχει στα μαθηματικά του δημοτικού, ο Αϊνστάιν απέρριψε την ιστορία ως μύθο και είπε: «Πριν τα 15 μου είχα κατακτήσει τον διαφορικό και τον ολοκληρωτικό λογισμό».
2. Κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε η πρώτη του κόρη
Το 1896, ο Αϊνστάιν παραιτήθηκε από τη γερμανική υπηκοότητα και γράφτηκε στην Ελβετική Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Ζυρίχης. Εκεί, ξεκίνησε μια παθιασμένη ερωτική σχέση με τη Mileva Maric, μια συμφοιτήτρια φυσικού με καταγωγή από τη Σερβία. Το ζευγάρι αργότερα παντρεύτηκε και απέκτησε δύο γιους μετά την αποφοίτησή του, αλλά ένα χρόνο πριν παντρευτούν, η Maric γέννησε μια νόθα κόρη που ονομαζόταν Λίζερλ. Ο Αϊνστάιν δεν μίλησε ποτέ για το παιδί στην οικογένειά του και οι βιογράφοι δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του μέχρι που εξέτασαν τα προσωπικά του έγγραφα στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η μοίρα της παραμένει μυστήριο μέχρι σήμερα. Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι η Λίζερλ πέθανε από οστρακιά το 1903, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι επέζησε από την ασθένεια και δόθηκε για υιοθεσία στη Σερβία.
3. Πρόσφερε στη σύζυγό του το Νόμπελ του ως μέρος της συμφωνίας διαζυγίου τους
Ο Αϊνστάιν με την πρώτη του σύζυγο Mileva Maric
Αφού ο γάμος του με τη Μιλένα Μάριτς έφτασε στο τέλμα στις αρχές της δεκαετίας του 1910, ο Αϊνστάιν άφησε την οικογένειά του, μετακόμισε στο Βερολίνο και ξεκίνησε μια νέα σχέση με την ξαδέρφη του, Έλσα. Αυτός και η Μάριτς τελικά χώρισαν αρκετά χρόνια αργότερα το 1919. Ως μέρος της συμφωνίας χωρισμού τους, ο Αϊνστάιν της υποσχέθηκε μια ετήσια αποζημίωση συν όσα χρήματα θα έπαιρνε από το βραβείο Νόμπελ – το οποίο ήταν εξαιρετικά σίγουρος ότι τελικά θα το κέρδιζε. Η Μάριτς συμφώνησε και ο Αϊνστάιν αργότερα παρέδωσε μια μικρή περιουσία μόλις έλαβε το βραβείο το 1922 για την εργασία του στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Μέχρι τότε, είχε ήδη ξαναπαντρευτεί την Έλσα, η οποία παρέμεινε σύζυγός του μέχρι τον θάνατό της, το 1936.
4. Μια έκλειψη Ηλίου βοήθησε να γίνει ο Αϊνστάιν παγκοσμίως γνωστός
Φωτογραφία της έκλειψης ηλίου του Μαΐου 1919 που καταγράφηκε από τον Άρθουρ Έντινγκτον, η οποία απέδειξε τη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Το 1915, ο Αϊνστάιν δημοσίευσε τη θεωρία της γενικής σχετικότητας, η οποία έλεγε ότι τα βαρυτικά πεδία προκαλούν παραμορφώσεις στον ιστό του χώρου και του χρόνου. Επειδή επρόκειτο για μια τόσο τολμηρή επανεγγραφή των νόμων της φυσικής, η θεωρία παρέμεινε αμφιλεγόμενη μέχρι τον Μάιο του 1919, όταν μια ολική έκλειψη ηλίου παρείχε τις κατάλληλες συνθήκες για να ελεγχθεί ο ισχυρισμός της. Ότι ένα υπερμεγέθους αντικείμενο – στην περίπτωση αυτή ο ήλιος – θα προκαλούσε μια μετρήσιμη καμπύλη στο φως των αστεριών περνώντας από δίπλα του. Ελπίζοντας να αποδείξει τη θεωρία του Αϊνστάιν μια για πάντα, ο Άγγλος αστρονόμος Άρθουρ Έντινγκτον ταξίδεψε στις ακτές της Δυτικής Αφρικής και φωτογράφισε την έκλειψη. Μετά την ανάλυση των εικόνων, επιβεβαίωσε ότι η βαρύτητα του ήλιου είχε εκτρέψει το φως κατά περίπου 1,7 δευτερόλεπτα τόξου – ακριβώς όπως είχε προβλέψει η γενική σχετικότητα. Η είδηση έκανε τον Αϊνστάιν διασημότητα μέσα σε μια νύχτα. Οι εφημερίδες τον αποκάλεσαν συνεχιστή του Ισαάκ Νιούτον και συνέχισε να ταξιδεύει στον κόσμο δίνοντας διαλέξεις σχετικά με τις θεωρίες του για το σύμπαν. Σύμφωνα με τον βιογράφο του Αϊνστάιν Γουόλτερ Ισαξον, στα έξι χρόνια μετά την έκλειψη του 1919, γράφτηκαν περισσότερα από 600 βιβλία και άρθρα σχετικά με τη θεωρία της σχετικότητας.
5. Το FBI τον κατασκόπευε για δεκαετίες.
Λίγο πριν ανέλθει ο Χίτλερ στην εξουσία το 1933, ο Αϊνστάιν άφησε το Βερολίνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και πήρε θέση στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ. Η υποστήριξή του για ειρηνιστικά, πολιτικά δικαιώματα και αριστερούς σκοπούς είχε ήδη προκαλέσει υποψίες από το FBI. Μετά την άφιξή του στις αμερικανικές ακτές, ξεκίνησε αυτό που τελικά θα γινόταν μια 22ετής εκστρατεία παρακολούθησης. Οι πράκτορες άκουσαν τις τηλεφωνικές κλήσεις του φυσικού, άνοιξαν την αλληλογραφία του και έφτασαν στα σκουπίδια του με την ελπίδα να τον ξεσκεπάσουν ως ανατρεπτικό ή σοβιετικό κατάσκοπο. Διερεύνησαν ακόμη και συμβουλές ότι κατασκεύαζε μια ακτίνα θανάτου. Οι έρενες δεν κατέληξαν πουθενά, αλλά όταν ο Αϊνστάιν πέθανε το 1955, ο φάκελος του FBI έφτανε συνολικά τις 1.800 σελίδες.
6. Του ζητήθηκε να γίνει πρόεδρος του Ισραήλ
Ο Αϊνστάιν το 1948.
Αν και δεν ήταν παραδοσιακά θρησκευόμενος, ο Αϊνστάιν ένιωθε μια βαθιά σύνδεση με την εβραϊκή του κληρονομιά και συχνά μιλούσε εναντίον του αντισημιτισμού. Δεν ήταν ποτέ ένθερμος Σιωνιστής, αλλά όταν ο αρχηγός του κράτους Chaim Weizmann πέθανε το 1952, η ισραηλινή κυβέρνηση προσφέρθηκε να τον διορίσει ως δεύτερο πρόεδρο του έθνους. Ο 73χρονος Αϊνστάιν έχασε λίγο χρόνο για να αρνηθεί την τιμή. «Σε όλη μου τη ζωή ασχολήθηκα με αντικειμενικά θέματα», έγραψε ο Αϊνστάιν σε μια επιστολή προς τον Ισραηλινό πρεσβευτή, «επομένως δεν μου λείπει τόσο η φυσική ικανότητα όσο και η εμπειρία να αντιμετωπίζω σωστά τους ανθρώπους και να ασκώ επίσημα καθήκοντα.
7. Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν κλάπηκε μετά τον θάνατό του
Ο παθολόγος Thomas Harvey κρατά ένα βάζο που περιέχει τον εγκέφαλο του Albert Einstein, 1994.
Ο Αϊνστάιν πέθανε τον Απρίλιο του 1955 από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Είχε ζητήσει να αποτεφρωθεί το σώμα του, αλλά σε ένα περίεργο περιστατικό, ο παθολόγος του Πρίνστον, Τόμας Χάρβεϊ, αφαίρεσε τον διάσημο εγκέφαλό του κατά τη διάρκεια της αυτοψίας του και τον κράτησε με την ελπίδα να ξεκλειδώσει τα μυστικά της ιδιοφυΐας του. Αφού κέρδισε μια απρόθυμη έγκριση από τον γιο του Αϊνστάιν, ο Χάρβεϊ έκοψε αργότερα τον εγκέφαλο σε κομμάτια και τον έστειλε σε διάφορους επιστήμονες για έρευνα. Από τη δεκαετία του 1980 έχουν διεξαχθεί μια χούφτα μελέτες σχετικά με αυτό, αλλά οι περισσότερες είτε έχουν απορριφθεί είτε απαξιωθεί. Ίσως το πιο διάσημο ήρθε το 1999, όταν μια ομάδα από ένα καναδικό πανεπιστήμιο δημοσίευσε μια αμφιλεγόμενη εργασία ισχυριζόμενη ότι ο Αϊνστάιν είχε ασυνήθιστες πτυχές στον βρεγματικό λοβό του, ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με μαθηματικές και χωρικές ικανότητες.
Πηγή: klik.gr