Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μαντέψτε ποιοι… νίκησαν στην Ουκρανία

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Παραμονές της συμπλήρωσης δύο χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το παιχνίδι έχει ξεκάθαρους νικητές: Είναι οι πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες ορυκτών καυσίμων.

Η B.P., η Chevron, η Exxon-Mobil, η Shell και η Total-Energies έχουν αποκομίσει περισσότερα από το 1/4 των τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε κέρδη από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύει η Global Witness.

«Αυτή η ανάλυση δείχνει ότι, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην πρώτη γραμμή, οι μεγάλες εταιρίες ορυκτών καυσίμων είναι οι κύριοι νικητές του πολέμου στην Ουκρανία» δήλωσε ο Patrick Galey, ανώτερος ερευνητής της Global Witness. «Έχουν συγκεντρώσει ανείπωτο πλούτο από τον θάνατο, την καταστροφή και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας» σημείωσε.

Τα κέρδη της Big Oil τροφοδοτήθηκαν εν μέρει από τις υψηλές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, οι οποίες ήταν ήδη αυξημένες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, και εκτοξεύτηκαν στη συνέχεια. Και οι πέντε εταιρίες που περιλαμβάνονται στην ανάλυση κατέγραψαν κέρδη-ρεκόρ για το 2022.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν καταστροφική για εκατομμύρια ανθρώπους, από απλούς Ουκρανούς που ζουν κάτω από τη σκιά του πολέμου μέχρι τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη που αγωνίζονται να θερμάνουν τα σπίτια τους» συνόψισε ο Galey.

Κατά τη διάρκεια του 2022, ακόμα κι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε την Big Oil για «πολεμική κερδοσκοπία». Η Global Witness υπολόγισε ότι η B.P. και η Shell έχουν εισπράξει αρκετά από την έναρξη του πολέμου -75 δισεκατομμύρια λίρες- για να πληρώσουν όλους τους βρετανικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών μέχρι τον Ιούλιο του 2025. Η Chevron και η Exxon-Mobil έχουν συγκεντρώσει συνολικά 136 δισ. δολάρια, ενώ η Total έχει καθαρά 50,4 δισ. δολάρια.

Αυτά τα τεράστια κέρδη έρχονται τη στιγμή που η κλιματική κρίση, η οποία οφείλεται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων, συνεχίζει να κλιμακώνεται. Το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί και πιθανότατα η θερμότερη των τελευταίων 125.000 ετών.

Ωστόσο, αντί να χρησιμοποιούν τα κέρδη-ρεκόρ για να επενδύσουν στην τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι πέντε μεγάλες εταιρίες πετρελαίου έχουν περικόψει τις πρωτοβουλίες τους για το κλίμα και μοιράζουν ιλιγγιώδη μερίσματα στους μετόχους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν απορρίπτει δημοσίως την ιδέα της διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, με αξιωματούχους των ΗΠΑ να λένε ότι είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί» για να επιτύχει τον στόχο της χώρας να διώξει τα ρωσικά στρατεύματα από όλη την επικράτειά της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Αυτά…

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.