Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Tο χρονικό μιας κλοπής που οδήγησε στον σημερινό πόλεμο στην Γάζα

Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου *
Στις 28 Σεπτεμβρίου 1995,υπογράφτηκαν οι συμφωνίες Όσλο 2 οι οποίες μεταξύ άλλων προέβλεπαν στην Παλαιστίνη το δικαίωμα να χρησιμοποιεί όπως θέλει τους φυσικούς πόρους της. Στις 5 Οκτωβρίου η βουλή του Ισραήλ επικύρωσε την συμφωνία του Όσλο.
Το 1999 η Παλαιστίνη υπογράφει ένα συμβόλαιο με την British Gas για να κάνει έρευνες προκειμένου διερευνηθεί εάν υπήρχαν ορυκτοί ενεργειακοί πόροι στις ακτές που συνόρευαν με την λωρίδα της Γάζας.
Οι έρευνες της British Gas, ανακάλυψαν κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου 20 μίλια από την ακτή.Η UNCTAD σε έκθεσή της υπολόγισε την αξία των κοιτασμάτων αερίου σε 453 δις δολλ. ΗΠΑ και πετρελαίου σε 71 δις. δολλ. ΗΠΑ σε τιμές 2017.Στήν συνέχεια η Βritish Gas προτείνει την κατασκευή υποδομών για την εξαγωγή από το βυθό ,του αερίου και της επεξεργασίας του καθώς και την κατασκευή ενός αγωγού για την μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη. Το Ισραήλ αντέδρασε στο σχέδιο αυτό και πρότεινε όπως η Παλαιστίνη παρέχει το αέριο αυτό στο Ισραήλ με τιμές εσωτερικού και όχι
διεθνείς. Η Παλαιστίνη αρνήθηκε την πρόταση αυτή.
Το 2007 διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στην Γάζα και η Χαμάς βγαίνει πρώτο κόμμα. Οι ΗΠΑ ενοχλημένες αρνούνται να την αναγνωρίσουν.27 Δεκεμβρίου του 2008 το Ισραήλ επιτίθεται κατά της Παλαιστίνης.
Στις 18 Ιουνίου 2023 ο Νετανιάχου επιτρέπει να αρχίσει το έργο για την εξόρυξη πετρελαίου τονίζοντας «ότι το έργο αυτό είναι απαραίτητο για την διασφάλιση της ασφάλειας και των διπλωματικών αναγκών του Ισραήλ» χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην Παλαιστίνη. Την ιδια μέρα η Χαμάς δηλώνει ότι »ο λαός μας στην Γάζα έχουν κάθε δικαίωμα στους φυσικούς τους πόρους.»
Στις 7 Οκτωβρίου ξεσπά ο πόλεμος με την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Στις 30 Οκτωβρίου το Ισραήλ χορηγεί άδειες σε έξη εταιρείες να εξάγουν από το βυθό αέριο στα σημεία που σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο, ανήκουν στην Παλαιστίνη. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Βritish Petroleum (BP), σύμφωνα με δημοσίευμα του Israelι Times.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσόν των 600 δις (έτσι διαμορφώνεται με σημερινές τιμές το ποσόν των 453 δολλ. ΗΠΑ η αξία των κοιτασμάτων αερίου σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UNCTAD του 2017) δεν είναι είναι κάποιο μεγάλο ποσό για τις διεθνείς αγορές. Αλλά για την Παλαιστίνη που έχει ένα ΑΕΠ 18 δις δολλ. ΗΠΑ , αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ποσό που θα επέτρεπε στο λαό της να βγεί από την φτώχεια .
Συνεπώς η πρόθεση του Ισραήλ να διώξει τους Παλαιστινίους από την Λωρίδα της Γάζας έχει σαν σκοπό την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου που ανήκουν στην Παλαιστίνη σύμφωνα με την Συμφωνία Όσλο που αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου. Με άλλα λόγια διαπράττεται κλοπή από το Ισραήλ. Και η Δύση δεν μιλάει ούτε καταδικάζει.
* Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος , Πρέσβης επι τιμή, Αίγιο 26.11.23
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.