Σε τουλάχιστον τρία κομμάτια βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ η αυλαία της θυελλώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Η διάσπαση, που είχε ήδη προεξοφληθεί από την Πέμπτη, επισημοποιήθηκε με την αποχώρηση της «Ομπρέλας», ενώ το ρήγμα φαίνεται πως δεν ήταν μόνο ένα.
Ακόμα τρεις ομάδες αποτελούμενες από προβεβλημένα στελέχη μπορεί να παραμένουν στο κόμμα, αλλά με δηλώσεις τους σε πολύ επικριτικό ύφος ξεκαθάρισαν πως δεν δίνουν «λευκή επιταγή» στον νέο πρόεδρο.
Απ’ την άλλη μεριά ο Στέφανος Κασσελάκης, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τις τοποθετήσεις του και ειδικά εξαιτίας του τελεσίγραφου που έστειλε για διαγραφή των 4 διαφωνούντων, μίλησε για «μέρα ενότητας», ωστόσο, φάνηκε ότι, παρά τις δηλώσεις και τις απειλές για διαγραφές, δεν θα έχει εύκολο έργο ούτε τον απόλυτο έλεγχο στο κόμμα της Κουμουνδούρου.
Στην καταληκτική του παρέμβαση δε σήκωσε κι άλλο τους τόνους, μετά την αποχώρηση των στελεχών της «Ομπρέλας» και κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα να επιστρέψουν τις έδρες τους στο κόμμα, με μια μάλλον υποτιμητική αποστροφή του λόγου και με επίκληση στο πολιτικό εκτόπισμα του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα.
«Θυμίζω στους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον κώδικα δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι δεσμεύονται ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ. Τους καλώ να επιστρέψουν τις έδρες στο κόμμα όπως καλώ και τον κ. Κούλογλου να επιστρέψει την έδρα της ευρωβουλής. Σεβαστείτε τη βάση του κόμματος» είπε μεταξύ άλλων ο Στ. Κασσελάκης.
Στο μεταξύ αναγκάστηκε να αποσύρει το τελεσίγραφο διαγραφή ή δημοψήφισμα, αφού εκτός των ηχηρών αντιδράσεων ακόμα από τους λεγόμενους «προεδρικούς» έπαψε να συντρέχει και λόγος διαγραφής των 4 (Σκουρλέτης, Βίτσας, Φίλης, Τζουμάκας) που αποχώρησαν απ’ το κόμμα με βαριές αιχμές.
«Δεν πρέπει κανείς εδώ μέσα να χειροκροτήσει για την αποχώρηση της “Ομπρέλας” από την Κεντρική Επιτροπή. Όχι επειδή αισθάνομαι άσχημα για τα… άτομα που υπογράφουν… αλλά γιατί πολύς κόσμος που βασίζεται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ βάσισε κι εκείνος τις ελπίδες του σ’ αυτούς τους ανθρώπους, άρα δεν μπορούμε να προσβάλουμε με αλαζονεία εδώ μέσα όσους έδωσαν σταυρό σε αυτούς τους ανθρώπους» είπε στη δευτερολογία του. Απευθυνόμενους «σε αυτούς τους ανθρώπους, στον κόσμο που έχει ευθυγραμμιστεί με τη συγκεκριμένη τάση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε: «Έχετε χώρο εδώ μέσα και η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατική τάση, από τη βάση, με τα όργανα να κάνουν πολιτική από εσάς και για εσάς και για όλη την κοινωνία».
«Ξεσκονίζω» από πάνω μας ό,τι έχει ειπωθεί. Σήμερα είναι μία καινούργια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» ανέφερε σε ανάρτησή του στο X μετά την ολοκλήρωση της Κ.Ε.
Απαντώντας στο αίτημα του προέδρου η Πέτη Πέρκα διαμήνυσε ότι δεν παραδίδει την έδρα της, καθώς «έχω νωπή εντολή να υπηρετήσω την περιοχή μου με το πρόγραμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αυτός που έχει μετακινηθεί από αυτή τη γραμμή είναι ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ».
Λίγο αργότερα ήρθε η άρνηση και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος φέρεται να δηλώνει «εκλέχτηκα για να υπηρετήσω την υπόθεση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς και θα συνεχίσω να το κάνω».
Αυτό σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση χάνει δύο έδρες και άρα θα μείνει με 46, απ’ τη στιγμή που οι δύο ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους στον πρόεδρο της Βουλής.
Καταιγιστικά πυρά κατά του προέδρου
Η Έφη Αχτσιόχλου και άλλα 10 στελέχη (μεταξύ των οποίων επτά βουλευτές) υπογράφουν ένα κείμενο σφοδρής επίθεσης προς τον Στέφανο Κασσελάκη παρότι επιλέγουν να παραμείνουν -για την ώρα τουλάχιστον- στο κόμμα. Ανάμεσα σε άλλα τον κατηγορούν ότι «επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του “εσωτερικού εχθρού”» και ότι «δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου».
Του καταλογίζουν ακόμα «μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε», καθώς και ότι παρέκαμψε τα όργανα του κόμματος.
Αλλά και ο Διονύσης Τεμπονέρας και μέλη της ομάδας του σημείωσαν ότι παραμένουν «στο κόμμα αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή», φράση που υποδηλώνει ότι θα σταθούν κριτικά απέναντι στη ηγεσία του κόμματος, καθώς όπως σημειώνουν η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή ήταν «αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια».
Αιχμηρή ήταν σήμερα και η παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε δύο πυροσβεστικές παρεμβάσεις, που όμως δεν έπιασαν τόπο. Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον νέο πρόεδρο για αλαζονικές συμπεριφορές και αντιδημοκρατικά ήθη, σχολιάζοντας με νόημα ότι «εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά». Επιπλέον, εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι δεν του απάντησε ποτέ ο Στέφανος Κασσελάκης στην επιστολή – παρέμβαση της Πέμπτης, ενώ αυτή δεν έφτασε ούτε θεσμικά στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής. Τόνισε ακόμα ότι «δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς».
Βαριές αιχμές διατύπωσε και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μαζί με άλλα πέντε μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, αρκετά από τα οποία είναι ανάμεσα στους συνομιλητές του (Γεροβασίλη, Θεοχαρόπουλος, Ζαχαριάδης, Ξενογιαννακοπούλου, Φλαμπουράρης) κατέθεσε τροπολογία με βάση την οποία δεν μπορεί να γίνονται δεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος και δεν μπορούν να πραγματοποιούνται δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις, όργανα και καταστατικό.
«Η χθεσινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη δεν ήταν ομιλία Πρόεδρου μεγάλου και συμπεριληπτικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ήταν ομιλία μεροληπτική και μονομερής γι’ αυτό και ανακριβής που οδηγεί σε μια διαστρέβλωση του παρελθόντος μας, αλλά και του παρόντος μας. Ήταν ομιλία εκπροσώπου ενός μέρους του κόμματος που βρίσκεται σε εσωκομματικό πόλεμο με ένα άλλο μέρος του κόμματος. Μέρους που όχι μόνο είναι μειοψηφία στην κοινωνία αλλά είναι και μια βασική αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγινε μειοψηφία στην κοινωνία, πήγε στο 18% και οδεύει ακόμη χαμηλότερα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γ. Ραγκούσης. «Παρέλαβε αξιωματική αντιπολίτευση. Εύχομαι να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε με νόημα.