Μετρούν τις δυνάμεις τους οι διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και όσοι επιμένουν στην ενότητα ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής αυτό το Σαββατοκύριακο, που πιθανόν να φέρει και άμεσες αποχωρήσεις.
Το ρήγμα είναι δεδομένο. Και η διάσπαση πια φαντάζει αναπόφευκτη. Η πρόσφατη ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» ήταν προοίμιο εξόδου της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Όπως ξέρετε κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στο τέλος στην ομιλία μου είπα ότι είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την περηφάνια στους αριστερούς για τις ιδέες τους. Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει περηφάνια σε αυτό το κόμμα…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Το τι δυναμική έχει αυτό το κύμα διαφωνούντων μέσα στις νέες συνθήκες που έφερε η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη μένει να αποκρυσταλλωθεί το Σαββατοκύριακο.
Το κείμενο -«βόμβα» υπό τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά» που κατακεραυνώνει τον νέο πρόεδρο και το στενό του περιβάλλον, βάζοντας στο στόχαστρο και τον Αλέξη Τσίπρα κυρίως για τις αλλαγές στο καταστατικό που επέτρεψαν σε έναν εκτός κόμματος μέχρι πρότινος να διεκδικήσει την ηγεσία, φαίνεται πως δεν βρήκε την απήχηση που ευελπιστούσαν οι βασικοί του εμπνευστές.
Ο αρχικός στόχος για 10.000 υπογραφές, έπεσε πριν από περίπου λίγες ημέρες στις 2.500 και σήμερα έγινε γνωστό ότι το υπέγραψαν 1.300 μέλη του κόμματος. Όμως δεν φαίνεται να κερδίζει υπολογίσιμο έδαφος στην Κεντρική Επιτροπή, ποσό δε μάλλον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο έχουν υπογράψει 45 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που συνολικά αριθμεί 302 άτομα.
Αξιοσημείωτο είναι δε πως το κείμενο υπογράφει μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τους βουλευτές που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα», ενώ απ’ την ομάδα που κινείται γύρω απ’ τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, το υπογράφει μόνο ένα στέλεχος.
Το κείμενο, ανάμεσα σε άλλους, υπογράφουν στελέχη όπως: Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Κώστας Αθανασίου, Νίκος Βούτσης, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου.
«ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται “όποιος διαφωνεί, να φεύγει”» αναφέρεται με νόημα στο κείμενο, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να διασφαλιστεί η ύπαρξη ενός πολιτικού χώρου «ικανού να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς».
Συσκέψεις στα επιτελεία
Μέσα σε αυτό το κλίμα, αύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει πανελλαδική τηλεδιάσκεψη όσων σκέφτονται να αποχωρήσουν απ’ το κόμμα.
Επίσης, αύριο αναμένεται να συνεδριάσει και το στενό επιτελείο του προέδρου Στ. Κασσελάκη, με θέμα την εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση του προέδρου θα είναι και το μόνο θέμα που θα υπάρχει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Κ.Ε. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι ο Στ. Κασσελάκης θα εισηγηθεί ακόμα μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 9-10 Δεκεμβρίου, με αντικείμενο το συνέδριο του Φεβρουαρίου.
Στο μεταξύ, σήμερα συνεδρίασε μια ομάδα 130 ατόμων της ομάδας 6+6, με πυρήνα την Έφη Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την πορεία του κόμματος, με την ευθύνη για την απαξίωση του χώρου να τη ρίχνουν στην ηγεσία του κόμματος. Η ομάδα αυτή πάντως δεν συζητά αποχώρηση απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη συνεδρίαση της Κ.Ε. σκοπεύει να καταθέσει πρόταση για υπέρβαση της κρίσης και μεγαλύτερη απόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας με σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο. Ταυτόχρονα όμως θα εκφράσουν με συγκροτημένο τρόπο τη διαφωνία τους με την πολιτική και τη στρατηγική που ακολουθείται.
Αντίστοιχα, μια ομάδα 68 στελεχών που κινείται γύρω απ’ τον Νίκο Παππά συνεδρίασε επίσης σήμερα προκειμένου να προετοιμαστούν για την Κεντρική Επιτροπή. Απ’ το περιβάλλον του πρώην υπουργού στέλνεται το μήνυμα πως δεν προκαλούν και δεν απαντούν σε προκλήσεις