Η Ουκρανία επιτέθηκε με όλες τις δυνάμεις της καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, για να πάρει πίσω τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ωστόσο το Κίεβο κατάφερε να πετύχει μικρές νίκες, χάνοντας γι’ αυτές έναν τεράστιο αριθμό στρατιωτών, ενώ πολλά από τα όπλα που έστειλε η Δύση καταστράφηκαν. Γι’ αυτό το λόγο η ουκρανική αντεπίθεση πλέον έχει σταματήσει, με τη Δύση να καλείται να επανεκτιμήσει την στρατηγική της.
Την ίδια ώρα η Δύση φέρεται να σχεδιάζει την αντικατάσταση του Β.Ζελένσκι. Συγκεκριμένα με έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν αναφέρεται, ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, επιδιώκουν την αντικατάσταση του Ζελένσκι.
Aποκαλύπτεται μάλιστα ένα σχέδιο να αναδειχθεί ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, νέος πρόεδρος της Ουκρανίας.
Στο σχέδιο αυτό εμπλέκεται και η αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία έχει εκφράσει την προσωπική της επιθυμία να δει τον Κλίτσκο, πρόεδρο.
Τον Β.Κλίτσκο τον παρουσιάζουν οι δυτικές εφημερίδες ως «θαρραλέο» και «ηρωικό» και πολλές προσωπικότητες θα ήθελαν να τον δουν ως νέο πρόεδρο.
Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος υποψήφιος για αντικαταστάτης του Ζελένσκι, καθώς ακούγεται και το όνομα του διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων Βάλερι Ζαλούζνι, αλλά και του Αρχηγού των χερσαίων δυνάμεων Αλεξάντρ Σίρσκι και του αρχηγού πληροφοριών της Ουκρανίας Κύριλλος Μπουντάνοφ.
Τα σενάρια φέρεται πώς έχουν «θορυβήσει» τον Β.Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε πριν λίγα 24ωρα για την πιθανότητα πραξικοπήματος. «Έχουμε πληροφορίες για αυτό από τις μυστικές μας υπηρεσίες και από τους εταίρους μας» υποστήριξε ο Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για τη «Maidan -3», την οποία – όπως είπε – ετοιμάζει η Ρωσία με σκοπό να πραγματοποιήσει πραξικόπημα στην Ουκρανία.
Όσον αφορά τα πράγματα στο πεδίο, το Foreign Affairs φιλοξενεί άρθρο με τον τίτλο: «Αναθεωρώντας την επιτυχία στην Ουκρανία»
«Ταυτόχρονα, η πολιτική βούληση να συνεχιστεί η παροχή στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης προς την Ουκρανία… χάνεται, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Αυτές οι συνθήκες απαιτούν συνολική επανεκτίμηση της κατάστασης. Η Ουκρανία και η Δύση βρίσκονται σε μια μη βιώσιμη τροχιά, που χαρακτηρίζεται από βροντερή αναντιστοιχία. Οι πολεμικοί στόχοι του Κιέβου, η εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική γη και η πλήρης αποκατάσταση της εδαφικής τους ακεραιότητας, παραμένουν νομικά και πολιτικά απαράβατοι. Στρατηγικά όμως είναι απρόσιτοι, όπως καταλαβαίνει κανείς.